444 3 703

Antidepresan Nedir? Antidepresan Nasıl Kullanılır?

 

Antidepresan, depresyon semptomlarını hafifleten ve hastanın ruh halini iyileştiren bir ilaçtır. Hastaya ve muzdarip olunan depresyon türüne bağlı olarak reçete edilen birkaç antidepresan türü bulunur. Bu ilaçlar genellikle psikoterapötik yönetim ile birleştirilir.

Antidepresan Nedir?

“Antidepresan nedir?” sorusunun yanıtı şöyledir: Antidepresanlar psikotropik ilaçlardır. Bu da ruh sağlığı üzerinde etkili olan maddeler içerdikleri anlamına gelir. Bu ilaçlarla üzüntü, karanlık düşünceler, depresyon, uykusuzluk, anksiyete gibi depresyon belirtileri tedavi edilmek amaçlanır.

Antidepresan İlaçlar Ne İçin Kullanılır?

Antidepresan ilaçlar, depresyon semptomlarını, özellikle de bu hastalığı karakterize eden üzüntü ve motor yavaşlamayı hafifletmek için reçete edilir. Öforik ilaçlar değillerdir ve depresif bozukluklardan muzdarip olmayan insanlar üzerinde etki yaratmaz. Bazıları ayrıca belirli anksiyete veya bulimia biçimlerinin tedavisinde veya diğer akıl hastalıkları bağlamında duygusal bozuklukları düzeltmek için de kullanılır. Yararlı etkileri sadece birkaç haftalık tedaviden sonra (iki ila altı hafta arasında) hissedilir. Bu nedenle, daha hızlı etkinin anksiyolitik tedavisi genellikle tedavinin başlangıcında reçete edilir. Antidepresanların etkileri hissedilmeye başladığında yavaş yavaş durur.

Antidepresanlar Nasıl Çalışır?

Bilgi beyinde sinir uyarıları olarak adlandırılan elektriksel mesajlar şeklinde akar. Sinapslar, nöronlar arasında kimyasal mesajlar şeklinde bilgi alışverişi alanlarıdır. Nörotransmitterler (serotonin veya norepinefrin gibi) olarak adlandırılan bu kimyasallar, yayan nöronlar tarafından salınır ve reseptör nöronları üzerindeki spesifik moleküllere bağlanır. Antidepresanlar nöronlar arasındaki bu kimyasal iletişimi değiştirir. Ancak depresyon üzerindeki kesin etki biçimleri bilinmemektedir.

Antidepresan Türleri Nelerdir?

Antidepresan ilaçları isimleri merak edilmektedir. Beyindeki etkilerine göre antidepresan ilaçlar gruplara ayrılmıştır. Bunlar:

  • Diğer antidepresanlar
  • Monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOI)
  • Seçici serotonin gerialım inhibitörü (SSRI)
  • Serotonin antagonist ve gerialım inhibitörleri (SARI)
  • Serotonin- norepinefrin geri alım inhibitörleri (SNRI)
  • Trisiklik antidepresanlar

 

Antidepresan Hangi Hastalıkların Teravisinde Kullanılır?

“Antidepresan ne işe yarar? Hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?” sorusunun yanıtı şöyledir:

Obsesif kompulsif bozukluğu olan hastalar: Yaşam kalitesini ve mutluluğu olumsuz yönde etkileyen hareketlere ve düşüncelere sahip olan insanlardır. Bu türden insanlar takıntı haline getirdiği düşüncelerden kurtulmak adına nesneleri boy sırasına göre dizme, temizlik takıntısı ve simetri gibi tekrar eden hareketler sergileyebilir.

Yaygın anksiyete bozukluğu olanlar: Bu gruptaki kişiler herhangi bir sebep olmasa dahi sürekli endişeli bir ruh halindedir.

Travma sonrası stres bozukluğu yaşayanlar: Kişide trafik kazası, cinsel saldırı, deprem, ölüme tanık olma gibi travma yaratan durumlardan sonra aşırı kaygılı olma durumudur.

Antidepresan Nasıl Etki Eder?

“Antidepresan ilk günler nasıl etki eder?” sorusunu yanıtlamadan önce beynin nasıl çalıştığını anlamalıyız. Sinapslar, serotonin ve norepinefrin de dahil olmak üzere nörotransmiterler sayesinde nöronlar arasında bilgi akışına izin verir. Depresif insanlarda, bazı nörotransmiterlerin dengesizliği vardır. Bu nörotransmitterlerin konsantrasyonlarını dengeleyerek, antidepresanlar nöronlar arasındaki mesajların iletilmesini teşvik eder. Sonuç olarak uyku, iştah, enerji, olumlu düşüncelerin yeniden kazanılmasına yardımcı olur.

Antidepresan Nasıl Kullanılır?

En yaygın antidepresanlar ve kullanımları da merak konusu. Bu ilaçlar ağızdan tüketilecek şekilde satılır. İlaca ilk düşük dozlarda başlanması önerilir. Bu süreçte beklenen etkiler de 1 haftalık düzenli kullanımın sonunda görülür. Ancak bazı durumlarda bu etkilerin gözlemlenmesi 2-3 haftayı da bulabilir. Kişi 4 haftalık kullanımın sonunda hiç olumlu etki görmediyse ilaç doktor tarafından değiştirilir ya da dozu artırılır.

Endikasyonları Nelerdir?

Sakinleştirici ilaçlar ve endikasyonları da merak edilen konular arasında. Antidepresanlar depresyon semptomlarını, özellikle üzüntü ve depresyonu hafifletmek için reçete edilir. Bazıları belirli anksiyete biçimlerinin tedavisinde de kullanılabilir. Yararlı etkilerin 2 ile 6 hafta arasında hissedilmesi biraz yavaştır.

Reçeteli veya Reçetesiz Olarak Kullanılabilir mi?

Reçetesiz antidepresan alınamaz. Bu ilaç sınıfı sadece reçete ile temin edilebilir.

İlaç Etkileşimlerinin Riskleri Nelerdir?

Psikiyatri ilaçları olan antidepresanlar diğer ilaçlarla etkileşime girebilir. Bu nedenle, herhangi bir tedaviden önce doktora kullanılan rutin ilaçlar hakkında bilgi verilmelidir.

Antidepresanlar Ne Kadar Süre Kullanılmalıdır?

Depresyon ilaçları kullanımı her hasta özelinde farklıdır. Çünkü yaşanan kaygı ve duygu durum bozukluğu kişiye özeldir. Bu sebeple de hasta özelinde antidepresan reçete edilir. Bu ilacın etkisi kullanımdan sonra 1-2 hafta içinde etki gösterir. Bu etkiler 8. Haftaya kadar da devam eder.

Antidepresanların Yan Etkileri Var mıdır?

Antidepresan yan etkileri günümüzde minimum düzeye indirilmiştir. Hastaya uygun dozda ve soruna göre verildiğinde yararı vardır. İlaç kişiye uygun dozda verilmediyse yan etkilere neden olabilir. Bu yan etkiler de ilaç ve kişi özelinde farklılık gösterir. Bu nedenle bu türden ilaçlar yalnızca doktor önerisi ile kullanılmalıdır.

Antidepresan Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Doğru kullanımda antidepresan zararları gibi bir durum yaşanmaz. Bu nedenle süreç yalnızca doktor tavsiyesi ile uygulanmalıdır. Doktor tarafından verilen ilaç etki göstermiyor ya da yan etki yaratıyorsa doktora bildirilmelidir. Bu ilaçların etkileri genellikle kullanımdan sonra birkaç haftada görülür. Bu nedenle antidepresan kullanırken sabırlı olunmalıdır. İlaç yalnızca doktor tarafından reçete edilmeli ve doktor tarafından önerildiği şekilde düzenli kullanılmalıdır. Antidepresan ilaçlar alkolle birlikte alınmamalıdır.

Antidepresanın Uzun Süreli Kullanımı

En zararsız antidepresan kullanımı doktor tarafından ayarlanır. Bu ilacın kullanım süresi ise her kişi özelinde farklılık gösterir. Bazı hastalıkları 6 ay kadar kullanması yeterliyken bu süre bazı hastalarda 1 yılı geçebilir.

Antidepresan Nasıl Bırakılır?

Depresyon ilacı biranda bırakılmamalıdır. Bu türden ilaçların doktor kontrolü ve önerisi ile bırakılması gerekir. Doktorlar bu türden ilaçları 4 haftada dozu azaltarak bıraktırır. Ancak bu süre bazı ilaçlarda daha uzun olabilir.

Antidepresanlar Zararlı mı?

Antidepresanlar zararlı mı?” sorusu da merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Bu türden ilaçlar uzman bir hekim tarafından reçete edilmelidir. Aksi takdirde kişide istenmeyen yan etkilere neden olabilir. Uzman hekim tarafından reçete edilen ilacın önerildiği şekilde tüketilmesinde herhangi bir zarar yoktur.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 12.09.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 12.09.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER