444 3 703

Akciğer Kanserinin En Sinsi 9 Belirtisi

2 Yorum

 

Dünya genelinde en sık görülen ve ölüm oranı yüksek olan kanser türlerinden biri de akciğer kanseridir. Akciğer kanseri belirtileri genellikle sinsidir ve erken evrede herhangi bir belirti yaratmaz. Belirtiler gözlemlenmeye başladığında da hastalık son evrede olabilir. Ancak bazı hastalarda erken evrede belirtiler gözlemlenebilir. Bu belirtiler doğru gözlemlendiğinde doğru bir tedavi ile etkili sonuçlar alınabilir. Akciğer kanserinin ilk belirtileri genellikle öksürük, iştahın azalması, kilo kaybı, kanlı balgam tükürme, öksürüğün değişmesi, omuz veya göğüslerde ağrı, yorgunluk ve iyileşmeyen göğüs enfeksiyonları şeklindedir. Peki en sinsi akciğer kanseri belirtileri nedir?

Akciğer Kanserinin En Sinsi 9 Belirtisi

Dünya genelinde yaygın bir şekilde görülen bu kanser türünün en önemli sebeplerinden biti sigara kullanımı. Akciğer kanseri belirtileri ve bulguları özellikle çeşitli ağrılar, nefes darlığının yaşanması, hızlı kilo kaybı ve hırıltı şeklindedir. Ancak teknoloji alanındaki yenilikler sayesinde başarılı tedavi ile hastaların yaşam süresi uzatılabilir. Peki erken evrede gözlemlenebilecek akciğer kanseri belirtileri nelerdir? İşte bu sorunun yanıtı:

1.Geçmeyen ve giderek şiddetlenen öksürük ile kanlı balgam

2.Bacak, kol, omuz, sırt, göğüs ve kürek kemiğinde ağrı

3.Göz kapağının düşmesi

4.İştahın azalması ve kilo kaybı

5.Parmaklarda çomaklaşma

6.Ses kısıklığı

7.Sürekli yaşanan nefes darlığı ve hırıltılı solunum

8.Tekrarlayan enfeksiyonlar

9.Yutma güçlüğü

Akciğer Kanserinde Dikkat Edilmesi Gereken Diğer Belirtiler

Akciğer kanseri belirtileri ve evreleri dikkat gözlemlendiğinde doğru bir tedavi süreci ile başarılı sonuçlar elde edilebilir. Dikkat edilmesi gereken diğer akciğer kanseri belirtileri ve tedavisi şöyledir:

En sık rastlanan akciğer kanseri belirtileri öksürük: Öncül belirtilerden olan öksürük dikkatle gözlemlenmelidir. Genel olarak solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı yaşanan ya da soğuk algınlığı kaynaklı olan öksürük ile karıştırılır. Solunum yolu enfeksiyonları ya da soğuk algınlığı nedeniyle yaşanan öksürük 1-2 hafta içinde geçer. Ancak bu süre 3 haftadan uzun sürdüyse ya da yaşanan öksürüğün şiddeti ve sıklığı giderek arttıysa dikkatli olunmalıdır.

Öksürükte değişim: Sigara kullanan kişilerin rutin olarak yaşadığı öksürükteki değişimler dikkate alınmalıdır. Öksürük miktarı ve balgam artıyorsa, kanlı balgam başladıysa, solumda kabalaşma yaşanıyorsa vakit kaybetmeden tıbbi yardım alınmalıdır.

Nefes almada zorluk: Akciğer kanseri kaynaklı nefes darlığı durumu yoğun fiziki efor sırasında da yaşanabilir ya da hiç efor sarf edilmeyen zamanlarda da meydana gelebilir. Bu nedenle derin nefes alma ile birlikte tek taraflı olarak yaşanan ve saatler süren göğüs ağrısı dikkate alınmalıdır.

En sık rastlanan akciğer kanseri belirtileri ses kısıklığı: Tümör akciğerin üst lobunda geliştiğinde sinirlere baskı uygular ve kişide ses kısıklığının yaşanmasına neden olur. Bu nedenle kişide reflü ya da enfeksiyon gibi bir sorun yoksa 10 günden daha uzun süren ses kısıklığı durumunda mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Şişman parmak uçları: Bazı akciğer tümörlerinde hormonlar tarafından bazı kimyasallar üretilir. Bu nedenle de parmak uçlarındaki dokulara daha fazla sıvı ve kan itilir. Bunun sonucunda da parmaklar daha kalın ya da daha büyük görünür. Böyle bir durum yaşıyorsanız tırnaklarınızın yanındaki derinin parlak göründüğünü fark edebilir ya da tırnaklarınızın anormal bir şekilde kıvrıldığını görebilirsiniz. Çok nadir olan bu durumun temelinde akciğer kanseri yatar.

En sık rastlanan akciğer kanseri belirtileri sırt ağrısı: Pancoast tümörü, akciğerinizin üst kısmında büyüyen ve kaburgalarınıza, omurganızdaki omurlara, sinirlere, kan damarlarına yayılan bir tür akciğer kanseridir. Bu tümörlerin büyüdüğü yer nedeniyle solunum sisteminizi nadiren etkiler. Bunun yerine omuz ve sırt bölgesinde ağrılara neden olur.

Diğer belirtiler de şöyledir:

  • Baş ağrısı
  • Dengesizlik
  • Erkeklerde şişmiş göğüsler
  • Göz problemleri
  • Kabarık yüz, boyun veya kollar
  • Kalp sorunları
  • Kilo değişikliği
  • Tükenmişlik

 

Kadınlarda Akciğer Kanseri Belirtileri

“Kadınlarda akciğer kanseri belirtileri nasıl olur?” diye merak ediyorsanız bu belirtilerin erkeklerle benzer olduğunu bilmelisiniz. Kadınlarda akciğer kanseri belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Devam eden göğüs ağrısı
  • Hırıltılı solunum
  • İştah kaybı
  • Kalıcı ve kötüleşen öksürük
  • Kanlı öksürük
  • Kilo kaybı
  • Nefes darlığı
  • Ses kısıklığı
  • Tekrarlayan akciğer enfeksiyonları
  • Yorgunluk
  • Yutma güçlüğü

Doktorunuzu Ne Zaman Aramalısınız?

Akciğer kanseri belirtileri tedavisi için doğru zamanda tıbbi yardım alınması son derece önemlidir. Özellikle devam eden öksürük, tekrarlayan bir akciğer enfeksiyonu, hırıltılı solunum, ses kısıklığı ya da kanlı mukus yaşıyorsanız tanı almak adına kontrollere gidin. Ancak ilerlemiş akciğer kanseri belirtileri olarak aşağıdakilerden herhangi birine sahipseniz hiç zaman kaybetmeden doktorunuza görünün:

  • Ani görme sorunları
  • Ani nefes darlığı
  • Ani zayıflık
  • Çok miktarda kan tükürmek
  • Geçmeyen göğüs ağrısı

Akciğer Kanseri Belirtileri Ne Zaman Ortaya Çıkar?

“Akciğer kanseri belirtileri ne zaman ortaya çıkar?” diye merak ediyorsanız erken evrede genel olarak hiçbir belirti veya semptom olmadığını bilmelisiniz. Ancak durum ilerledikçe akciğer kanseri belirtileri gelişir. Akciğer kanserinin başlıca belirtisi 2 veya 3 hafta sonra geçmeyen öksürüktür.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 15.03.2024 13:49Yayınlanma Tarihi: 07.10.2022 00:00
2 Yorum

19 Mart 2023 tarihinde
Suna akarsu

Merhabalar benim sorum yaklasik 6 yil önce babami kaybettim akciger kanserinden bende o dönem özelde ped cektirdim akcigerimde 2 tane 2 ila 3 MM capinda nodül görüldü 6 ayda bir takibi alindi 2 yil önce ilaci tomografi cektirdigimde temiz cikti fakat 2021 de covid gecirdim 3 sonra tomografi cektirdim 2.8 MM nodül görüldü tabiki her 6 ayda bir cektiriyorum an son cekildim tomografide 3 MM oldugu yaziyor fakat yaklasik 1 yildir sirtimda yasam kalitemi düsüren bir agri var korkmalimiyim. Bilgilendirirseniz cok memnun olurum

Büyük Anadolu Hastaneleri
20 Mart 2023 tarihinde

Merhaba, sorularınızı Büyük Anadolu Hastaneleri Alo Doktorum danışma hattına 0532 260 21 31 iletebilir, merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.


30 Ocak 2023 tarihinde
Nevin

Dün annem için akciyer kanseri denildi hocam. Kan akindi film çekildi kanı temiz fakat tomagtafisinde 4.5 çapında kanser hücresi var denildi annemi hastaneye götürdüğünde çok kötüydu soguh ter akitmus ve titriyordu sırlarını yumruklayin. Bohazimdan nefes alamıyorum diyodu. Kaçıncı. Evresinde olduğunu bilmiyorum yemek yerken yutkunamiyor az yiyip bırakıyor. Kaçıncı evresinde olabilir yada ne yapmam lazım yaşı 66 hocam kemotarapiyi kaldıramaz aşırı zayıfladı son dönem biz bu hastalığı dün gece ögrendik hocam lütfen bilgi istiyorum

Büyük Anadolu Hastaneleri
30 Ocak 2023 tarihinde

Merhaba, Büyük Anadolu Hastaneleri Alo Doktorum danışma hattına 0532 260 21 31 numaralı telefondan ulaşabilir, merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Yorum Ekle


KATEGORİLER