444 3 703

Okulda Sık Görülen Hastalıklar ve Alınabilecek Önlemler

 

Okul dönemindeki çocuklarda görülen hastalıklar, her ebeveynin ortak problemi. Sinsi bir seyirde ilerleyen ve bulaşıcı bu hastalıklar günün 6 ya da 8 saatini birlikte geçiren çocuklar arasında hızlı bir ÅŸekilde bulaşır. Bu hastalıklar çocuklar arasında bulaÅŸmanın yanında çocukların okula ve yeni bir mevsime adapte olamaması nedeniyle de görülebilir. KoÅŸup oynama sırasında terleme, sınıftaki tozlar ve sınıf pencerelerinin yeterince açılmaması gibi nedenlerle ÅŸiddetlenen riskler sonucu bu hastalıklar kaçınılmaz olarak yaÅŸanır ve bir çocuktan diÄŸerine hızlı bir ÅŸekilde bulaşır. Bu hastalıların bazıları için pratik bir önlem alınması yeterli olurken bazı hastalıklar için ilaç tedavisi gerekebilir. ÇocuÄŸun baÅŸarılı bir eÄŸitim yılı geçirmesi için saÄŸlıklı olmasını önemini bilen ebeveynler bu noktada çaresiz hissedebilir. Ancak alınabilecek bazı önlemlerle bu hastalıklar karşısında güçlü kalınabilir. Ä°ÅŸte okul çağında görülen çocuk hastalıkları ve alınması gereken önlemler:

Bademcik enfeksiyonu: Bakteri kaynaklı olan bademcik enfeksiyonu ile çocuk ateÅŸlenir, halsizleÅŸir ve yutkunma güçlüÄŸü yaÅŸar. Bu durumda çocuÄŸun mutlaka çocuk hastalıkları uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekir. Çünkü bu rahatsızlık doktor tarafından reçete edilen Reçeteli antibiyotiklerle tedavi edilmelidir. Ek olarak çocuk dinlenmeli, bol sıvı tüketmeli ve dengeli beslenmelidir.

Bit: Okul çağında en sık görülen hastalıklar arasında olan bitler aslında saçlı deriye giren ve bu bölgede kanla beslenerek yumurta bırakan bir parazittir. SaÄŸlık için tehlikeli deÄŸildir ancak bir çocuktan diÄŸerine geçer. Kafa derisinde aşırı kaşıntı, yara ve küçük ÅŸiÅŸliklere de neden olur. Bit rozetleri, bit ÅŸampuanları ve lavanta yağı ile tedavi edilir.

El, ayak, ağız hastalığı: Okul çağı hastalıkları arasında el, ayak, ağız hastalığı da bulunur. Bulaşıcı bir seyirde ilerleyen bu rahatsızlık çocukta yüksek ateÅŸe, boÄŸaz aÄŸrısına, halsizliÄŸe, el ve ayaklarda kabarcıklara, ağız ve dilde yaralara neden olur. Bulaşıcı olan bu hastalığın önlenmesinde ebeveynin alacağı ilk önlem çocuÄŸu izole etmek olmalıdır. YetiÅŸkinlere de bulaÅŸan bu hastalık hapşırma ve öksürük ile yayılır.

Grip:Çocuk hastalıkları nelerdir?” sorusuna verilebilecek yanıtlardan biri de griptir. Hapşırma ve öksürme yolu ile bulaÅŸan bir virüsten kaynaklanır. Yüksek ateÅŸ, titreme, vücutta aÄŸrı, boÄŸazda aÄŸrı, iÅŸtahsızlık ve yorgunluk gibi belirtilere neden olur. Evde dinlenme ve bol sıvı alınması ile tedavi edilebilir. Ancak çocuÄŸun yaÅŸadığı semptomlar ÅŸiddetliyse çocuk hastalıkları doktoru tarafından tedavi önerilmelidir.

Hepatit A: Bulaşıcı çocuk hastalıkları arasında öne çıkan Hepatit A özellikle kirli yiyecekler ve dışkı ile bulaşır. Aynı zamanda sarılık olarak da adlandırılan bu hastalıktan korunmak adına çocuklara el temizliÄŸi mutlaka öÄŸretilmelidir.

Kırmızı göz: 0-6 yaÅŸta görülen hastalıklar arasında olan konjonktivit gözde kaşıntı, kızarıklık ve ÅŸiÅŸme belirtileri ile baÅŸlar. Bulaşıcı olan bu hastalık durumunda çocuk okula gönderilmemelidir. ÇocuÄŸun bu hastalıktan korunması için el temizliÄŸi alışkanlığını kazanması ve gözlerini ovuÅŸturmaması gerektiÄŸini bilmesi önemlidir.

Menenjit: 0-12 yaÅŸta görülen hastalıklar arasında dikkat çeken menenjit, beyni saran zarların iltihaplanması ile yaÅŸanır. Çocukta sağırlık, öÄŸrenme güçlüÄŸü, zeka geriliÄŸi ve hatta ölüme neden olabilir. Yüksek ateÅŸ, havale, ensede sertlik, titreme, baÅŸ aÄŸrısı, eklem aÄŸrıları, tepkisizlik ve bilinç bulanıklığına neden olur. Bakteri ya da virüslerden kaynaklanan bu hastalıkta çocuk hastanede gözlem altında tutulur. ÇocuÄŸun tahlil sonuçlarında bakteriyel menenjit bulunması halinde de antibiyotik tedavisine baÅŸlanır. Bu hastalık hapşırma ve öksürme ile bulaşır. ÇocuÄŸa el yıkama alışkanlığı ve kiÅŸisel hijyene önem verme bilinci kazandırılması bu hastalığı önlemede de son derece önemlidir.

Mide gribi: Karında aÄŸrı, ishal, kusma ve ateÅŸ ile kendini belli eden bu hastalık bir bağırsak enfeksiyonudur. Enfekte bir kiÅŸiyle temas ile bulaşır. ÇocuÄŸun ellerini sık aralıklarla yıkaması, meyve ve sebzeleri yıkamadan tüketmemesi, yerden bir ÅŸeyler yememesi son derece önemlidir. Tedavi sürecinde çocuk bol sıvı tüketmeli, ekmek, yaÄŸsız makarna, muz gibi besinler tüketmelidir.

Öpücük hastalığı: Virüs kaynaklı bir hastalık olan öpücük hastalığı, vücut salgıları ve tükürük ile bulaşır. KreÅŸ çağındaki çocukları etkiler. Yüksek ateÅŸ, bademcik iltihabı, baÅŸ aÄŸrısı, eklem aÄŸrıları ve halsizliÄŸe neden olur.

SoÄŸuk algınlığı: Burun akıntısı, öksürük ve hapşırık gibi belirtilere neden olur. Yüksek ateÅŸin sık görülmediÄŸi bu hastalıkta korunma için ellerin temiz olması, sınıfların sık havalandırılması, ellerin aÄŸza götürülmemesi, çocuÄŸun C vitamini alması, bol sıvı tüketmesi oldukça önemli.

Kızamık: Döküntülü çocuk hastalıkları arasında yer alan kızamık, bir kez geçirildiÄŸinde bağışıklık kazanılan bir hastalıktır. Bulaşıcılığı belirtileri ortaya çıkmadan baÅŸlar. Hastalığın belirtilerinin geçmesi ise 14 günü bulur. Yüksek ateÅŸ, göz iltihabı ve öksürük belirtileri arasındadır.

Kabakulak: Tükürük bezlerinde ÅŸiÅŸlik olarak ortaya çıkar ve yutkunma güçlüÄŸü gibi problemlere de neden olur. Mide bulantısı, yorgunluk ve baÅŸ aÄŸrısı gibi belirtiler yaratır. Kabakulak aşısı ile bu belirtiler azaltılabilir ya da hastalık önlenebilir.

SuçiçeÄŸi: Vücudun her bölgesinde kabarcıklı ve kaşıntılı döküntüye neden olur. Ä°ÅŸtahsızlık, yüksek ateÅŸ, baÅŸ aÄŸrısı, vücut aÄŸrısı ve boÄŸaz aÄŸrısı ise diÄŸer belirtileridir. Bu hastalığı tedavi eden bir ilaç yoktur ancak semptomlar tedavi edilebilir. Bu süreçte doktor tarafından kaşıntı giderici kremler, aÄŸrı kesiciler ve losyonlar reçete edilir. SuçiçeÄŸi hastalığını önlemenin en etkili yolu aşıdır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 17.10.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 17.10.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER