444 3 703

Omuz ağrılarını ciddiye alın!

 

Omuz aÄŸrılarının farklı nedenlerle ortaya çıkabileceÄŸini belirten Op. Dr. ElmacıoÄŸlu, “AÄŸrılar iç organlar yani göÄŸüs kafesi ve karın organlarından omuza yansıyan aÄŸrılar, omuz eklemi ve boyundan kaynaklanan aÄŸrılar olmak üzere iki ayrı kategoride incelenebilir” dedi.

Omuz aÄŸrısı iç organlardan gelen bir alarm olabilir

Omuz aÄŸrılarına iç organlarda nükseden hastalıkların beraberinde görülebileceÄŸini belirten Op. Dr. ElmacıoÄŸlu “Kalp krizi, akciÄŸer tüberkülozunun akciÄŸerin yukarı kısmına yerleÅŸtiÄŸi durumlar ve akciÄŸer tümörleri veya diyafram adalesinin herhangi bir sebeple iltihaplanması hastanın omuzlarında aÄŸrılara neden olabilir. KaraciÄŸerin diyaframa yakın olmasından dolayı bazen karaciÄŸer hastalıklarında bile omuz aÄŸrılarına rastlanırken, safra kesesi hastalıklarında ise aÄŸrılar daha çok saÄŸ kürek kemiÄŸinin arkasına hissedilmektedir” diye konuÅŸtu.

Omuz eklemi ve boyun çevresi hastalıklarının yol açabileceÄŸi omuz aÄŸrıları

Op. Dr. ElmacıoÄŸlu, “omuz eklemi ve çevresindeki tüm kırıklar ve çıkıklar, kronik ÅŸekilde veya ani bir travma sonrası oluÅŸabilen omuz döndürücü manÅŸet yırtıkları, omuz kemeri kemiklerine metastaz (kanser hücrelerinin  mevcut bulundukları yerden,  kan veya lenf dolaşımı yoluyla omuz kemeri kemiklerine tohumlanması), omuz eklem kapsül ve baÄŸlarının incinmesi ve burkulması, boyun fıtıkları, tüm romatizmal hastalıklar, tendonlarla oluÅŸan kalsiyum çökmeleri veya omuz eklemi içinde “labrum” denilen kıkırdak benzeri  yapının yırtılması, kimi zaman çok ÅŸiddetli olabilen omuz aÄŸrılarına yol açabilmektedir” bilgisini verdi.

“Omuz aÄŸrıları ciddiye alınmalıdır”

Omuz aÄŸrısından ÅŸikâyet eden hastaya doÄŸru tanı konulmadığı takdirde, hastanın yaÅŸam kalitesinin ciddi bir biçimde düÅŸeceÄŸini vurgulayan Op. Dr. ElmacıoÄŸlu “Omuz aÄŸrılarını incelerken, nedenini doÄŸru tespit etmek ve ayırıcı tanı yapabilmek için hekim bakışı çok önemlidir. Ciddiye alınması gereken omuz aÄŸrılarına neden olan durumların hemen hepsinde tıbbi tedavi gerekmektedir”ÅŸeklinde konuÅŸtu.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 27.09.2024 11:51Yayınlanma Tarihi: 28.08.2015 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER