444 3 703

Kalp Sağlığı İçin Faydalı Sonbahar Sebze ve Meyveleri

 

Kalp hastalığı önde gelen ölüm nedenleri arasında. Bu alanda yapılan araÅŸtırmalara göre kalp hastalığı riskini azaltmanın en önemli yolu da saÄŸlıklı beslenme. Özellikle yeterli miktarda tüketimi daha az kardiyovasküler hastalık ve erken ölümle iliÅŸkili. Çünkü bu besinler yalnızca vitamin ve minerallerle dolu deÄŸil aynı zamanda anti-inflamatuar ve kolesterol bloke edici özelliklere sahip fitokimyasallar gibi besinlere de sahip. Siz de kalp saÄŸlınızı korumak ve saha saÄŸlıklı bir yaÅŸam sürmek istiyorsanız iÅŸte tüketmeniz gereken sonbahar meyveleri ve sebzeleri:

Brüksel Lahanası

Brüksel lahanası, sindirim sırasında vücudun izotiyosiyanatlara (kalp-saÄŸlıklı bileÅŸikler) dönüÅŸtüÄŸü glukosinolat da dahil olmak üzere antioksidanlar açısından yüksek bir sebzedir. Brüksel lahanası gibi izotiyosiyanatları yüksek sebzelerin tüketimi tüm nedenlere baÄŸlı ölüm riskini %10 azaltır. DoymuÅŸ yaÄŸ ve rafine ÅŸekerin çok tüketildiÄŸi bir beslenme ÅŸekli kalp hastalığı da dahil olmak üzere birçok hastalığın kökünde bulunan vücutta kronik iltihaplanmaya neden olur. Ancak lif açısından zengin gıdalar kalp hastalığı riskini azaltarak kalp saÄŸlığı için yardımcı etkiyi sunar.

Bal Kabağı

Karotenoidler adı verilen antioksidanlar kırmızı, turuncu ve sarı renklere sahiptir. Beta-karoten, alfa-karoten, lutein ve zeaksantin bu bileÅŸik grubuna dahildir. Bu bileÅŸikler iltihaplanma, kardiyovasküler hastalık, tip 2 diyabet, nörodejeneratif hastalık ve bazı kanserler gibi çeÅŸitli kronik hastalıklarla baÄŸlantılı olan oksidatif stresle savaÅŸmaya yardımcı olabilir. Sonbahar sebzeleri arasında yer alan bal kabağı ayrıca günlük A vitamini ihtiyacının bir kısmının da karşılanmasını saÄŸlar. Bu nedenle sonbaharda sofranızda bal kabağına mutlaka yer açın. En doÄŸru tüketim ÅŸekli için zeytinyağı sürerek fırında piÅŸirebilir ya da çorba ÅŸeklinde düzenli olarak tüketebilirsiniz.

Brokoli

Sonbahar meyveleri ve sebzeleri arasında brokoli de var. 1 fincan brokoli günlük lif ihtiyacınızın yaklaşık %10'unu ve 2 g proteini içerir. Lif bakımından zengin beslenmek uzun süre tok kalmanıza, obezite baÅŸta olmak üzere diyabet ve kalp hastalığı gibi rahatsızlıkları önleminize yardımcı olur.

Tatlı Patates

Kabak gibi tatlı patates de beta-karoten zenginidir. Bu nedenle tatlı patates tükettiÄŸinizde anti-inflamatuar faydalar elde edersiniz ve potasyum ihtiyacınızın neredeyse %12’sini karşılayabilirsiniz. Yapılan bir incelemeye göre tatlı patates kolon kanseri üzerinde olumlu etkiler yaratan güçlü antioksidanlara da sahiptir.

Nar

“Sonbahar meyveleri nelerdir?” diye merak ediyorsanız bu meyvelerden biri diÄŸeri de nar. Nar kalp dostu meyvelerden biri. Faydalı içeriÄŸi sayesinde arterlerde kolesterol birikmesini engellemeye yardımcıdır. Ek olarak nar yüksek tansiyonu kontrol etmeye yardımcı olan faydalı bir potasyum kaynağıdır. Ancak narı su ÅŸeklinde deÄŸil taneleriyle birlikte yemelisiniz. Bunun yanında yulaf ezmesi, yoÄŸurt, mısır gevreÄŸi, salatalarda da kullanabilirsiniz.

Karnabahar

C vitamini denince aklınıza ilk narenciye gelse de karnabahar da C vitamini bakımından zengindir. Bu içeriÄŸi ile bağışıklığın güçlenmesinde etkilidir ve kalp saÄŸlığı için beslenme rutininde yer almalıdır. Orta boy bir karnabaharın yaklaşık altıda biri ile günlük C vitamini ihtiyacınızın tamamını karşılayabilirsiniz.

YeÅŸil Fasulye

Fasulye tıpkı tüm sonbahar sebzeleri ve meyveleri gibi saÄŸlıklı bir kalp için önerilen ana besinlerden biridir. YeÅŸil fasulye vitamin, mineral ve lif bakımından da zengindir. Ayrıca B ve B6 gibi vitaminleri içerir.

Pancar

“Kalp saÄŸlığına ne iyi gelir?” diye merak ediyorsanız pancara mutfağınızda yer açmalısınız. Pancar vücudun atardamarlarını saÄŸlıklı tutmak için nitritlere dönüÅŸtürdüÄŸü doÄŸal bir nitrat kaynağıdır. Bir araÅŸtırmaya göre pancar suyu yüksek tansiyonun yönetilmesine de yardımcı olabilir.

Elma ve Armut

Günde 1 elma ile kalp saÄŸlığınızı koruyabilirsiniz. Kan ÅŸekerini düzenleyen, lif içeren ve kalp saÄŸlığına iyi gelen yiyecekler arasında yer alan elma ayrıca kolesterol düÅŸürücü özelliÄŸe de sahiptir.

Siz de kalp sağlığını koruyan besinler bakımından zengin bir beslenme alışkanlığı kazanarak kalp yetmezliği yaşama riskini azaltabilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 04.10.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 04.10.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER