444 3 703

Kan Kanserinin Tedavisi Var mı?

 

Kan kanseri tedavisi farklı tedavi türlerini içerir. Doktor tarafından hastaya önerilen tedavi kişinin sahip olduğu kan kanseri türünü ve genel sağlık durumuna göre belirlenir. Kimi hastalar için tek bir tedavi yöntemi uygun olurken bazı hastalarda birden çok tedavi yöntemi kullanılabilir. Bunun yanında kanseri yavaş seyirde ilerleyen bazı hastaların da tedaviye ihtiyacı olmayabilir. Bu türden hastalarda doktor izlemeyi tercih ederek hastayı düzenli kontrollere çağırır ve bazı kan testleri için yakından takip eder. Çünkü yaşanan kanser kişiyi rahatsız eden semptomlara neden olmuyorsa yalnızca takibe dayalı olan bir süreç kanser tedavilerinin yan etkilerinden kaçınmada güvenli bir yaklaşımdır.

Uygulanacak tedavi için ilk olarak kan testi ile kişideki kanser türü saptanır. Bu test ile kandaki blast değeri üzerinden bir değerlendirme yapılır. Bu değerlendirme ve tanının ardından da kemik iliği biyopsisi uygulanarak hastalığın derecesi ölçülerek hastalığın alt türü belirlenir. Bu türlere göre uygulanan tedavi türleri de aşağıdaki gibidir:

Kan Kanseri Tedavi Türleri

Kan kanseri tedavisi nasıl yapılır?” diye merak ediyorsanız tedavinin hastanın yaşadığı kanser türüne ve evresine göre uygulandığını bilmelisiniz. İşte bu tedavi yöntemleri:

Kemoterapi

Lösemi belirtileri olan ve doğru tanıyı alan kişilere uygulanan tedavi türlerinden biri kemoterapidir. Kanser hücrelerinin yok edilmesi için hücre öldüren ilaçların kullanılmasıdır. Bu tedavide ilaç damara verilir. Verilen ilaçlar kan dolaşımında aktif şekilde dolaşarak kanser hücrelerini öldürür. Bu tedavi tablet, kür ve uzun süreli bir tedavi olarak da uygulanabilir. Genel olarak belirli döngüler şeklinde uygulanan bu yöntemde hasta biraz kemoterapi alır ve ardından tedavisiz bir dinlenme süreci geçirir.

Kök Hücre Nakli

Kan kanseri tedavi türlerinden bir diğeri de kök hücre naklidir. Hastanın vücudundaki kök hücrelerin yeni ve sağlıklı olan hücrelerle değiştirilmesidir. Kök hücreler, gelişimin erken evresindeki hücrelerdir. Tüm kan hücreleri kemik iliğinde kök hücreler olarak başlar. Kan kanseri kan hücrelerinizin gelişiminde bir şeyler ters gittiğinde ve kanserli hale geldiğinde ortaya çıkar. Kök hücre nakli bazı kan kanserlerinin tedavisi olabilir. Çünkü kanserli kan hücreleri üreten anormal kök hücrelerin yok edilmesini ve vücudunuza yeniden sağlıklı kan hücreleri yapabilen sağlıklı kök hücreler verilmesini içerir.

İlik Nakli

Kan kanseri tedavisi ilik nakli ile etkili bir tedavi uygulanabilir. Bu tedavi yönteminde hastanın sağlıklı olan iliği veya dokusu ile uyumlu olan bağışçı, akraba ya da kardeşten ilik nakli yapılır. İşlem öncesinde hastaya yüksek dozda radyoterapi ve kemoterapi uygulanır. Böylelikle hastanın kemik iliği ortadan kaldırılır.

İmmünoterapi

Lösemi tedavi türlerinden bir diğeri de immünoterapidir. İmmünoterapi kansere saldırmak için kendi bağışıklık sisteminizi kullanan kanseri tedavi etmenin bir yoludur. Çalışmasına yardımcı olmak için bağışıklık sistemini kullanan herhangi bir kanser tedavisi bir immünoterapi olarak sınıflandırılabilir. Kan kanseri tedavisinde kullanılan ilaçlar kanser hücrelerini bulmak ve öldürmek için vücudunuzun kendi bağışıklık sistemini tetikleyerek çalışır. İlaç kendisini bir kanser hücresine bağlar bu da kanser hücresinin bağışıklık sisteminiz için daha kolay bulunmasını sağlar. Bağışıklık sisteminiz daha sonra kanser hücresine saldırır.

Hedefe Yönelik Tedaviler

Hedefe yönelik tedaviler kanser hücrelerinin sahip olduğu ve normal hücrelerin sahip olmadığı genetik değişiklikleri hedefleyerek çalışan kanser tedavileridir. Farklı türleri vardır. Bazıları biyolojik terapiler olarak da adlandırılabilir. Kemoterapi ile veya kendi başlarına verilebilirler. Bazıları damar içine verilir (damla), bazıları enjeksiyon ve bazıları da tablettir.

Radyoterapi

Radyoterapi kanser hücrelerini yok etmek için x-ışınları gibi yüksek enerjili ışınları kullanır. Hodgkin lenfoma veya Hodgkin olmayan lenfoma tedavisinde kullanılabilir. Işınlar örneğin belirli lenf düğümleri grupları gibi kanser hücrelerinin bulunduğu vücut kısmına yöneliktir. Tedavi sırasında radyoterapi makinesi üstünüzde olacak şekilde düz bir zemine yatarsınız. Tedavi sırasında hiçbir şey hissetmezsiniz ancak yüksek enerjili ışınlar vücudunuzun tedavi edilen kısmına yönlendirilecektir. Bu hedeflenen bölgedeki kanser hücrelerine zarar verecektir. Normalde tedavinizi almak için her gün hastaneyi ziyaret etmeniz ve sonrasında eve gitmeniz gerekecektir. Bir radyoterapi kürünü tamamlamak birkaç hafta sürebilir.

Ameliyat

Kan kanserlerini tedavi etmek için cerrahi nadiren kullanılır. Ancak lenfomalı az sayıda kişinin dalağının alınması gerekir.

Kan kanseri belirtileri ve tanının konulmasının ardından tedavi planlaması hematoloji onkoloji uzmanı doktorlar tarafından gerçekleştirilir. Kan kanseri tedavisinde en iyi doktor kadar doğru bir tedavi planı da önemlidir. Doktor tedaviyi hem hastanın durumuna hem de löseminin tipine göre belirler. Akut lösemi hastalarında ilaçlara ek olarak destek tedavisi de verilir. Çünkü kemoterapi ilaçları hastanın normal kan hücreleri etkilenerek kanamalar, anemiye yatkınlık ve bulaşıcı hastalıklar gibi durumlar yaşanabilir. Bu nedenle kemoterapi gören hastalara kan transfüzyonu, antibiyotik ilaçlar ve kan ürünlerinin nakli de yapılabilir. Bu süreçte bulantıyı önleyen antiemetik etkili ilaçlar ve mantar tedavisi ilaçları da gerekli durumlarda reçete edilir. Birçok türe sahip olan lösemi son derece karmaşık bir hastalıktır. Bu sebeple erken tanı oldukça önemlidir. Kan kanseri tedavisinde başarı oranı ve genel olarak, kan kanseri için 5 yıllık sağkalım oranı yaklaşık %70'tir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 15.03.2024 13:49Yayınlanma Tarihi: 07.10.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER