444 3 703

Obezite Hakkında 10 Soru 10 Cevap

Bilgi Talep Formu

 

Obezite, dünya genelinde görülen hastalıkların başında gelir. Kişiyi fiziksel olarak kısıtlayan ve psikolojik sorunlara neden olan bu hastalık ölümcül hastalıklara da davetiye çıkarır. Böylesine ciddi sorunlar yaratan obezite nedenleri arasında kişinin hareketsiz yaşaması, sağlıksız beslenme alışkanlıklarına sahip olması, kişinin kısıtlayıcı ve düşük kalorili şok diyetler uygulaması, aşırı kalori alımı, genetik, yaş ve kültürel etkenler bulunur. Dünya genelinde salgın bir hastalık haline gelen obezite hakkında 10 soru 10 cevap ile siz de merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz:

Obez kime denir?

“Obezite hastalığına yakalanan kişiye ne denir?” sorusunun yanıtı obezdir. Bir kişinin obez olması için vücut kitle indeksinin 30'un üzerinde olması gerekir. VKİ değeri 30'un üzerinde olan kişilerde obezite belirtileri görülür ve kişi sağlığını giderek kaybeder.

Obezite nedir? Kaç çeşit obezite vardır?

Obezite nedir?” sorusu kişinin sağlığı için yüksek risk barındıran aşırı yağ birikimi durumudur şeklinde yanıtlanabilir. Konu hakkında merak edilen diğer sorular da “Kaç çeşit obezite vardır? obezite kaç kilodan başlar?” İşte bu soruların yanıtları:

  • 18.5 altı az kilolu,
  • 18.5- 24.9 normal kilolu,
  • 25.0- 29.9 fazla kilolu,
  • 30.0- 39.9 obez,
  • 40.5 üzeri morbid obez,
  • 50 ve üzeri süper obez.

Morbid obezite nedir?

“Morbid obezite nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Morbid obezite, kişideki yaşam süresini kısaltan ve ölüme yol açabilen obezite türüdür. Morbid obezite yaş ve kilo sınırı kişinin vücut kitle indeksinin 40.5 üzeri olmasıdır.

Obezite cerrahisi nedir? Obezite cerrahisinin faydaları nelerdir?

Obezite cerrahisi, kişinin kilo vermesine yardımcı olan uygulamalara verilen ortak isimdir ve obezite hastalarına uygulanan diyet, egzersiz, ilaç tedavisi gibi yöntemlerden başarı elde edilmediği durumlarsa uygulanır. Obezite ameliyatı bir diğer adıyla bariatrik cerrahidir. Bu cerrahinin faydaları aşağıdaki gibidir:

  • Kişinin kilosunda önemli ve sürekli bir azalma sağlar.
  • Kişideki uyku apnesi, tip 2 diyabet, yüksek tansiyon, reflü, idrar kaçırma ve eklem ağrısı gibi sorunların iyileşmesinde yardımcıdır.
  • Kadınlarda doğurganlığın ve erkeklerde de testosteron düzeylerinin artmasına yardımdı olur.
  • Kişideki kanser riskinin azaltır.
  • Kişinin yaşam kalitesini, özgüvenini ve psikolojisini düzeltir.

Obezite cerrahisinde kullanılan yöntemler nelerdir?

“Obezite cerrahisi nedir? Hangi yöntemler kullanılır?” sorusunun yanıtı da aşağıdaki gibidir:

  • Mide balonu
  • Tüp mide (gastrektomi kolu)
  • Gastrik by-pass (R-YGB)
  • Mini gastrik by-pass
  • Mide botoksu
  • Duodenal switch

Obezite genetik midir?

Obezite insanlar, genetik faktörler den kaynaklanan nedenlerle de bu durumu yaşayabilir.

Obezite kanser riskini artırır mı?

Obezite zararları arasında kanser riskini artırması bulunur. Obezitenin belirli kanser türleri ile ilişkili olduğuna dair tutarlı kanıtlar vardır. Obeziteye atfedilen kanser vakalarının yüzdesi, kanser türüne bağlı olarak büyük ölçüde değişir ve kadınlarda safra kesesi kanseri için %54'e, erkeklerde özofagus kanseri için %44'e varan rakamlar bulunur.  Menopoz sonrası kadınlarda endometriyal kanser ve yumurtalık kanseri, erkeklerde ve kadınlarda meme kanseri, özofagus kanseri, mide kanseri, karaciğer kanseri (yağlı karaciğere ikincil), safra kesesi kanseri, kolorektal kanser, pankreas kanseri, böbrek kanseri gibi kanserlere neden olabilir.

Obezite tedavi edilebilir mi?

Obezite tedavisi bulunan, kilo vermek için özel tedavi ve tekrar kilo almamak için sürekli takip gerektiren kronik, ilerleyici bir patolojidir. Obezite için çeşitli tedaviler vardır ancak hiçbiri kesin olarak iyileştirmez. Obezite için onaylanan yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlar sınırlı etkinliğe sahiptir ve kesildiğinde ve/veya kesildiğinde etkileri ortadan kalkar. Bariatrik cerrahi, uzun vadede (> 5 yıl) korunan önemli bir kilo kaybı sağlar. Ancak bu tür tedavi gören kişilerin yaklaşık %20'si çeşitli nedenlerle yaşam tarzlarındaki değişiklikleri sürdüremedikleri için verdikleri kiloları geri alırlar. Kilo alımını önlemek için insanlar fizyolojik adaptasyonlara ve kilo alımını destekleyen faktörlere karşı koyan yaşam tarzı alışkanlıklarını sürdürmelidir.

Obezite hastalığı nasıl tedavi edilir?

Obezite kadın, erkek ve çocuklarda görülen yaygın bir hastalıktır. Bu hastalığın tedavi edilmesinde çeşitli yöntemler kullanılır. Bu yöntemler:

  • Cerrahi tedavi
  • Davranış değişikliği tedavisi
  • Egzersiz tedavisi
  • Farmakolojik tedavi
  • Tıbbi beslenme (diyet) tedavisi

Kilo verdikten sonra ciltte oluşan sarkmalar nasıl giderilir?

Obezite hesaplama ile fazla kilolu kişilere en doğru teşhis konulur ve çeşitli obezite testi ile bu kişinin obezite cerrahisi ile tedavi edilmesine karar verilir. Ancak cerrahi sonrasında kişinin hızlı bir şekilde verdiği kilolar nedeniyle ciltte sarkmalar görülebilir. Yaşanan bu sarkmaların durumu ve şiddeti kişinin yaşı ve vücut kitle indeksi ile yakında ilgilidir. Az deri sarkmaları cerrahi sonrası dengeli beslenme, masaj ve egzersiz ile giderilebilir. Ancak kişinin derisinde yoğun bir sarkma söz konusuysa bu kişilere obezite cerrahisi sonrası vücut toparlama post bariatrik cerrahi uygulanır. Vücutta sarkma görülen farklı bölgeler için uygulanabilen post bariatrik cerrahi ile derideki sarkmalar giderilebilir.

Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan obezite cerrahisi ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 23.05.2024 17:03Yayınlanma Tarihi: 18.10.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!