Diyabet sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite ve kilo yönetimi ile iyi bir şekilde yönetilebilir. Şeker hastalığınız varsa bol sebze ve baklagillere (nohut, mercimek, az tuzlu kuru fasulye ve barbunya gibi) dayalı sağlıklı bir beslenme düzeni izlemeniz önerilir. Tam tahıllı ekmekler, tahıllar ve meyveler gibi bazı yüksek lifli, düşük glisemik indeksli (GI) karbonhidratların yanı sıra bazı yağsız protein kaynaklarını ve az yağlı süt ürünlerini de beslenmeye dahil etmeniz önemlidir. Diyabet diyeti sanıldığı gibi kısıtlayıcı bir diyet değildir. Aksine besleyici gıdalar bakımından zengin, düşük oranda karbonhidrat ve yağ içeren, daha çok tam tahıl, sebze ve meyve ağırlıklı olan bir beslenme planıdır. Peki diyabet diyeti nasıl olmalı?
Sağlık beslenme, diyabet tedavisinin en önemli aşamasıdır. Çünkü besinler kan şekerini oluşturan kaynaklardır. Bu noktada vücudun ihtiyacı olan besinler her öğünde tüketilmelidir. Bu süreçte tüketilmesi gereken temel besin kaynakları ise şöyledir:
“Diyabette beslenme nasıl olmalıdır?” diye merak edenler için bu soru aşağıdaki gibi açıklanabilir:
Diyabet hastalarının yiyecekleri doğru miktarda tüketmesi çok önemli. Uyulması gereken diğer beslenme kuralları ise;
Diyabette beslenme tedavisi mutlaka sağlıklı karbonhidrat, liften zengin gıdalar, iyi yağlar içermelidir. Diyabette beslenme ilkeleri doğrultusunda diyabet hastalarının tüketebileceği gıdalar aşağıdaki gibidir:
Diyabette beslenme tedavisinin amaçları kişiyi kısıtlamak değil, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmaktır. Tip 2 ve tip 1 diyabet diyeti bu nedenle bazı gıdalardan uzak durmayı gerektirir. İşte bu gıdalar:
Diyabette beslenme kan şekerinin düzenlenmesiyle de ilgilidir. Tip 1 ve tip 2 diyabette beslenme rutininde önerilen gıdalar tek başına bir mucize yaratmaz ancak bazı gıdalarla kan şekeri düzenlenebilir. İşte bu gıdalar:
Diyabette beslenme piramidi, diyabet hastalarının öğünlerini planlamada kolaylık yaratan bir metottur. Diyabet beslenme piramidi yiyecekleri 6 gruba toplar. Diyabet beslenme Listesi bu piramide göre düzenlenebilir.
Diyabet diyeti listesi yalnızca diyabet hastaları için değil herkes için sağlıklı ve dengeli beslenmeyi kolaylaştırır. Siz de bu piramide göre ana öğünlerinizi farklı grupta bulunan yiyecekleri bir araya getirerek oluşturabilirsiniz. Konuyu daha iyi anlamız için hazırlanmış diyabet diyeti örnek liste aşağıdaki gibidir:
Kahvaltı
Öğlen yemeği
Akşam yemeği
Siz de “Şeker hastaları ne yemeli ne yememeli?” diye merak ediyorsanız sizin için doğru olan sağlıklı bir beslenme düzeni geliştirmek için sizinle birlikte çalışabilecek bir diyetisyen uzmanlığına başvurmalısınız.