444 3 703

Obezite Cerrahisinden Sonra Sarkma Olur mu?

1 Yorum Bilgi Talep Formu

 

Obezite diyet ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarının kazandırılmasının yetersiz olduğu durumlarda çeşitli cerrahi yöntemlerle tedavi edilebilir. Özellikle morbid obezite belirtileri gösteren hastalara uygulanan bu cerrahi işlemler bariatrik cerrahi yani obezite cerrahisi olarak adlandırılır. Vücut kitle indeksi 40 ve üzeri olan ya da vücut kitle indeksi 35’in üzerinde olup hastalığı bulunan kişiler için uygulanan bu cerrahi işlemler sonrası aşırı kilolu kişiler hızlı bir şekilde kilo vermeye başlar. Bu kiloların verilmesi sonucunda da vücutta hacim kaybı ve sarkmalar meydana gelir. Bu sarkma ve hacim kaybının şiddeti ise kişinin kilosu, yaşı ve cilt yapısı ile yakından ilgilidir. Fazla kilolarından kurtulurken deri sarkması yaşayan kişiler için bu süreç biraz zorlayıcı olabilir.

Obezite Ameliyatı Sonrası Sarkma Neden Olur?

Obezite tedavisi için tercih edilen yöntemlerden biri de cerrahidir. Obezite ameliyatı olarak da adlandırılan bu tedavi sürecinde kişinin durumuna göre cerrahi işlem uygulanır ve kişinin hızlı bir şekilde kilo vermesi sağlanır. Bu süreçte kilo verme normalden hızlı bir şekilde gerçekleşir. Bunun yanında beden alışkın olmadığı bir sürece girerek cildin elastikiyetini kaybeder ve tüm bu nedenlerle sarkma durumu yaşanır. Kişinin yaşayacağı elastikiyet kaybı, obez olarak geçirdiği süre ile yakından ilgilidir. Bu süreçte kişinin kiloyu yavaş bir şekilde vermesinden çok belirleyici olan obez olma süresi boyunca cilt dokusu gerilir ve sarkma durumu söz konusu olur.

Obezite Cerrahisi Öncesinde Bunlara Dikkat!

Obezite cerrahisi öncesinde hastanın kilo vermeye ve obeziteden kurtulmaya kesin olarak karar vermiş olması önemli. Bunun yanı sıra obezite cerrahi işlemlerinden sonra kişi kilo verme sürecini tamamlamış olmalı. Tüm bu detaylar netleştirildiğinde ve kişi kilo verme sürecini tamamlayıp verdiği kiloları uzun bir süre geri almadığında deride oluşan sarkma ve deformasyonlar belirli bir oranda giderebilir.

Obezite Sonrası Her Hastada Deri Sarkması Olur mu?

“Obezite nedir?” sorusu kadar obezite cerrahisi sonrasında kilo veren herkeste deri sarkması olup olmadığı da merak konusudur. Obezite ameliyatının ardından kilo vermeye başlayan her hastada deri sarkması yaşanmaz. Bu durum yalnızca kişinin obez olarak geçirdiği süre, kilo durumu, cilt yapısı ile yakından ilgilidir. Ancak obezite cerrahisi sonrası beslenme sürecinde hasta dengeli beslenmeye dikkat etmez ve düzenli olarak egzersiz yapmazsa aşırı bir sarkma durumu yaşanabilir. Bu süreçte deri sarkmasında genetik, sigara tüketimi, güneşten korunmama da etkilidir.

Sarkma Kendiliğinden Düzelir mi?

Obez hastalar için uygulanan mide ameliyatları sonrasında meydana gelen deri sarkmaları küçük bir olasılıkla kendiliğinden düzelebilir ancak bu çok uzun bir süreci kapsar. Obezite ameliyatı sonrası beslenme, hareketli bir yaşam ve verilen kilolar sonrasında görülen sarkmalar 1-2 yıldan sonra devam ediyorsa bu kendi kendine düzelemeyeceği anlamına gelir. Tüp mide ameliyatı sonrası korse ve bandaj gibi uygulamalar yalnızca kısa süreli bir çözüm yaratır ancak durumu uzun vadede düzeltmez.

Obezite Cerrahisi Sonrası Sarkma Nasıl Düzelir?

Obezite ameliyatı sonrası sarkma yaşanan ve beklenen normal bir süreçtir. Obezite sonrası deri sarkması durumunu engellenmenin de garanti bir yolu yoktur. Bu nedenle obezite ameliyatı şartları uygun olan ve ameliyat sonrasında kilo vermeye başlayan kişilerin ilk olarak verdiği kiloları en az 6 ay kadar sabitlemesi önemlidir. Bu sürenin sonrasında deride kişiyi aşırı derecede rahatsız eden ve rutin yaşamını engelleyen sarkmalar söz konusuysa deri sarkma ameliyatı sürecine geçilebilir. Obezite cerrahisi sonrası vücut toparlama post bariatrik cerrahi olarak da adlandırılan bu işlemle verilen kilolarla vücutta meydana gelen deformasyonlar giderilebilir.

Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan obezite cerrahisi ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 23.05.2024 17:03Yayınlanma Tarihi: 01.11.2022 00:00
1 Yorum

12 Şubat 2024 tarihinde
Erdinç Elagöz

Mide küçültme ameliyatı yaptım,yüz be boyun estetiği yaptırmak istiyorum.

Büyük Anadolu Hastaneleri
12 Şubat 2024 tarihinde

Merhaba. Gerekli bilgilendirme için sizi en kısa sürede arayacağız. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!