Şeker hastalığı belirtileri neredeyse dünyada milyonlarca kişinin yaşadığı ve farkında olmadığı bir durum. Bu hastalığın ilk bulguları yüksek seyirlerde olan kan glikoz düzeyleri ile yakından ilgili olsa da diyabet tanısı organ hasarı ile tanılanır. Bu duruma neden olan hastalık, kan şekeri ve bu şekerin hücrelerde kullanımında rol oynayan insülin hormonu arasındaki anormallik sonucu ortaya çıkar. Peki bir kişinin şeker hastası olduğunu nasıl anlarız? Bu durum bazı belirtilerle anlaşılabilir. İşte merak edilen “Şeker hastalığı belirtileri nelerdir kısaca?” sorusunun yanıtı:
“Şeker hastalığı belirtileri nelerdir?” sorusu konu hakkında en çok merak edilenler arasında. Siz de “Şeker hastalığı belirtileri nelerdir maddeler halinde?” diye merak ediyorsanız bu sorunun yanıtı aşağıdaki gibidir:
Diyabetik ketoasidoz olarak da adlandırılan bu durum, kan şekerinin normalden yüksek olduğu ve insülin seviyesinin normalden düşük olduğu durumlarda ortaya çıkar. Vücuttaki bu dengesizlik ketonların birikmesine neden olur. Ketonlar zehirlidir. Bu durum tedavi edilmezse diyabetik komaya ve hatta ölüme neden olabilir. Diyabetik ketoasidoz esas olarak tip 1 diyabetli insanları etkiler. Ancak tip 2 diyabet ve gestasyonel diyabet (hamilelik sırasında diyabet) dahil olmak üzere diğer diyabet türlerinde de olabilir. Zehirli şeker hastalığı belirtileri ise aşırı susuzluk, kuru ağız, sık idrara çıkma, kusma (genellikle birden fazla), karın ağrısı, ishal, nefes almada zorluk, konsantrasyon sorunu, iştah kaybı, zayıflık ve yorgunluktur.
Asabi şeker hastalığı belirtileri ise hızlı ve kontrol edilemeyen kilo kaybı, aşırı sinirlilik, eller ve ayaklarda titreme, ciltte kuruluk, bulanık görme, halsizlik, sık idrara çıkma isteğidir.
Çoğu hamile kadın gestasyonel diyabetin belirti veya semptomlarını yaşamaz. Aslında bunu bilmenin tek yolu genellikle 24 ila 28. gebelik haftaları arasında yapılan bir kan şekeri testidir. Hamilelikte şeker hastalığı belirtileri ise şöyledir:
Tip 1 şeker hastalığı belirtileri açlık hissi, kilo kaybı, iştahsızlık, yorgunluk, çok su içme, gece idrara kalkma, ağız kuruluğu, çabuk yorulma, çok idrara çıkma, inatçı infeksiyonlar, bulanık görme, kaşıntıdır.
Şeker hastalığı belirtileri ve tedavisi için mutlaka doğru tanı alınmalıdır. Bu nedenle şeker hastalığı belirtileri ve bitkisel tedavisi öncesinde rutin doktor kontrolüne gidilmeli ve tedavi süreci başlatılmalıdır.
“Şeker hastalığı belirtileri nasıl belli olur?” sorusunun yanıtı her zaman için net değildir. Bu hastalık bazı durumlarda belirti göstermeyebilir. Gizli şeker hastalığı belirtileri yukarıdaki belirgin belirtiler gibi olmayabilir. Ancak doğru tanı ile şeker hastalığı belirtileri tedavisi kolaylaşabilir ve diyabetin gelişmesi önlenebilir. Gizli şeker belirtileri ise şöyledir:
Çocuklarda şeker hastalığı belirtileri ise açlık hissine artış, ağız kuruluğu ve çok susama, ani zayıflama, depresyon, geceleri alt ıslatma, halsizlik, idrara çıkmada sıklık, sinirlilik ve asabiyet, yorgunluktur.
Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan şeker hastalığı tedavisi ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.