444 3 703

Lupus Hastalığı Nedir?

Bilgi Talep Formu

 

Lupus hastalığı, kelebek ve tam adıyla sistemik lupus eritematozus olarak adlandırılan romatizmal bir hastalıktır. Bu hastalığa kelebek hastalığı denilmesi yüzde kelebek tarzında kırmızı döküntü yaratması ile ilgilidir. Otoimmün yani kişinin bağışıklık sistemi ile ilgili olan hastalıklardan biridir. Lupus hastalığı ölüm oranı, tıp alanında yaşanan gelişmeler sayesinde 10 yıllık sürede %10’dur. Peki lupus hastalığı nedir tedavisi nasıldır?

Lupus Nedir? Lupus (SLE) Hastalığı Nedir?

Otoimmün hastalıklar söz konusu olduğunda “Lupus hastalığı nedir?” sorusu sıklıkla merak edilir. Lupus hastalığı nedir kısaca açıklamak gerekirse; vücut bağışıklık sisteminin organ ve dokularına saldırdığı bir otoimmün hastalıktır. Bu durumun vücutta sebep olduğu iltihaplanma vücudun beyin, cilt, eklem, akciğer, kalp, böbrek ve kan hücreleri dahil birçok sistemi etkiler. Bu hastalık genellikle diğer rahatsızlıklarla benzer belirtiler gösterir ve bu sebeple teşhis edilmesi zordur. Yaygın olarak da her iki yanakta kelebek kanatlarına benzeyen yüz döküntüsü yaratmasıdır.

Lupus Hastalığı Neden Olur?

“Lupus hastalığı neden olur?” sorusu da hastalık hakkında merak edilenler arasında. Lupus hastalığı nedenleri bağışıklık sisteminin vücuttaki sağlıklı doku ve organlara saldırmasıdır. Bu hususta “Lupus hastalığı nedir neden olur?” sorusuna otoimmün bir hastalık olan lupusun nedeni bağışıklık sisteminin vücuda savaş açmasıdır şeklinde yanıt verilebilir. Bunun yanında ilaçlar, geüneş ışığı ve enfeksiyon da bu hastalık için tetikleyici olabilir.

Lupus Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

“Lupus hastalığı nedir belirtileri nelerdir?” sorusu da sıklıkla merak edilen konular arasında. Lupus hastalığı belirtileri genel olarak şöyledir:

  • Hastalığın neden olduğu iltihaplanma nedeniyle akciğerleri saran plevra zarı etkilenir ve nefes alma güçlüğü yaşanabilir. Ayrıca akciğerlerde iltihap ve kanama da görülebilir.,
  • “Lupus hastalığı belirtileri nelerdir?” sorusuna verilebilecek yanıtlardan bir diğeri de beynin etkilendiği durumlarda baş ağrısı, davranışların değişmesi, felç, nöbet ya da baş dönmesidir. Bu durum bazı hastalarda hafıza problemlerinin yaşanmasına neden olabilir.
  • Kişide ciddi böbrek hasarının olması durumunda böbrek yetmezliği yaşanabilir.
  • Anemi, kan pıhtılaşma riski ve kanamaya yatkınlık görülebilir.
  • Kalp kasları ve kalbi besleyen damarların iltihaplanması durumunda kalp krizi riski artabilir.
  • Kişi enfeksiyona karşı savunmasızdır.
  • Bu rahatsızlığı yaşayan kadınlarda düşük yapma riski artar.
  • Kemiklere giden kan akışını etkilediği durumlarda kemiklerde küçük kırıklara ve kemik çökmesine neden olabilir.
  • Yüksek ateş yaşanabilir.
  • Kişi yorgunluk yaşayabilir.
  • Eklemlerde şişlik, ağrı ve sertlikler de görülen belirtiler arasındadır.
  • Göğüste ağrı yaşanabilir.
  • Gözlerde kuruluk görülebilir.
  • Yüz bölgesinde burun ve yanakları kaplayan döküntüler olabilir.
  • Vücudun farklı bölgelerinde kızarıklıklar oluşabilir.
  • Güneşe maruz kalındığında cilt lezyonları görülebilir.
  • Kişi soğuğa maruz kaldığında el ve ayak parmakları mavi ya da beyaza dönebilir.

 

Lupus Hastalığı Çeşitleri

Lupus hastalığı çeşitleri şöyledir:

Diskoid Lupus Eritematozus (DLE): “Diskoid lupus hastalığı nedir?” diye merak ediyorsanız hafif seyreden lupus türü olduğunu bilmelisiniz. Bu seyirde bağışıklık sisteminin vücuda karşı saldırması sonucunda hayati organlar etkilenmez. Bunun yerine cilt ultraviyole güneş ışınlarına maruz kaldığında deformasyonlar oluşur.

Sistemik Lupus Eritematozus (SLE): “SLE lupus hastalığı nedir?” sorusu da çok daha ciddi seyirde ilerleyen lupus türüdür şeklinde yanıtlanabilir. “Sistemik lupus hastalığı nedir?” sorusu kadar bu durumun vücuda etkileri de merak edilir. Sistemik lupus hastalığı ile bağışıklık sisteminin saldırısı hem hayati organları hem de tüm vücudu etkiler. Bu nedenle SLE lupus hastalığı tedavisi hızlı bir şekilde başlatılmalıdır.

Lupus Nasıl Önlenir?

“Lupus hastalığı geçer mi? Bu hastalık önlenebilir mi?” sorusu da merak edilen konular arasında. Bu hastalık kalıtsal nedenlerle yaşanıyorsa önlenmesi mümkün değildir. Ancak hastalığı tetikleyecek durumlardan kaçınılarak tekrar etmesi engellenebilir. Peki lupus hastalığı öldürücü müdür? Bu hastalık bağışıklık sistemini etkilediğinden hayati organların fonksiyonlarını bozabilir ve bu nedenle ölüm riski yaratabilir.

Lupus Nasıl Teşhis Edilir?

“Lupus hastalığı tanısı nasıl konur? Lupus hastalığı hangi testte çıkar?” sorusunun yanıtı da şöyledir:

Belirtileri her hasta özelinde farklılık gösterdiğinden ve zamanla değişebildiğinden lupus hastalığı teşhisi zordur. Bu durumun teşhis edilmesi için doktor hastaya fiziki muayene uygular. Ardından kan ve idrar testi gibi testler isteyebilir. Bu testler arasında antikor testi, tam kan sayımı, eritrosit sedimantasyon hızı, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının değerlendirilmesi yapılır.

Lupus Hastalığı Tedavisi Var mı?

Lupus hastalığı tedavisi hastanın yaşadığı semptomlara bağlıdır. Lupus hastalığı ve tedavisi için doktor hasta özelinde bir planlama yapar ve hasta ile bu süreci tüm detaylarıyla konuşur.

Lupus Hastalığı ve Beslenme

Lupus hastalığı beslenme sürecinin iyileştirilmesi ile tedaviye olumlu yanıt verebilir. Bu süreçte kepekli tahıllar, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek önemlidir. Bazı hastalar beslenmede kalsiyum ve D vitamini takviyesine ihtiyaç duyabilir. Yine bu süreçte sigara tüketimi bırakılmalıdır.

Lupus Hastalığında Yara Bakımı

Bu hastalıkta deride lezyonlar sık görülür. Bu nedenle hastanın cildini güneş ışınlarından koruması önemlidir. Bu süreçte güneş kremi kullanımına dikkat edilmelidir. Yara bakımı konusunda da doktordan destek alınmalı ve yalnızca doktor tarafından reçete edilen kremler kullanılmalıdır. Peki lupus hastalığı bulaşıcı mıdır? Genetik olarak yatkınlık bulunan bireylerin çevresel nedenlerden dolayı tetiklenmesi ile yaşanan bu hastalık multfaktöriyel nedenlere bağlıdır. Ayrıca kronik ve iltihaplı bağışıklık sistemi hastalığıdır. Ancak bulaşıcı bir hastalık değildir.

Artrit ve Lupus Hastalığı Nedir?

“Artrit ve lupus hastalığı nedir?” sorusu da konu hakkında merak edilenler arasında. Sistemik lupus eritematozus durumunda kişide ek sağlık sorunları görülebilir. Hareketlerin kısıtlanmasına, şişe ve ağrıya sebebiyet veren artrit de bunlardan biridir.

Lupus hastalığı tedavisi için bilgi talep formu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 20.02.2024 12:45Yayınlanma Tarihi: 09.11.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için formu doldurun!