444 3 703

Kış Aylarına Özel Beslenme Önerileri

 

Kış aylarında beslenme vücudu kışa hazırlamak ve salgın kış hastalıklarından korunmak adına gerekli. Çünkü beslenme bağışıklık sisteminin doÄŸru çalışması ve hastalıklar karşısında güçlü olmasında büyük öneme sahip. Bu nedenle sonbahardan kış aylarına geçilen dönemden itibaren sebze ve meyve tüketimi artırılmalı ve bağışıklık sistemi güçlü tutulmalıdır. Ancak hareketsizliÄŸin baÅŸladığı kış döneminde kilo almamak adına da beslenme dengeli olmalı. Ä°ÅŸte kış aylarında hem saÄŸlıklı hem de dengeli beslenmenizi saÄŸlayacak öneriler:

C Vitamini Önemli!

Salgınlardan korunmak adına kış aylarında C vitamini zengini besinler tüketilmelisiniz. Özellikle brokoli, lahana ve karnabahar gibi sülfür içeriÄŸi de bulunan sebzeler sofranızdan eksik etmemelisiniz. Bu sebzeleri et veya tavukla birlikte piÅŸirebilir, salata yapabilir ya da haÅŸlayabilirsiniz. Bu sebzelere ek olarak yeÅŸil yapraklı sebzeleri de beslenme rutininize mutlaka eklemelisiniz. Meyve olarak da kivi, nar, portakal ve mandalinayı da sık tüketmelisiniz.

Probiyotik Desteği Alınmalı!

Probiyotik desteÄŸi de kış aylarında alınmalı. Bağışıklık sistemi üzerinde büyük bir etkiye sahip olan probiyotiÄŸi almak için yoÄŸurt ve kefir tüketimine önem vermelisiniz. Özellikle günde 1 su bardağı kefiri mutlaka tüketmelisiniz. Böylelikle günlük A vitamini ihtiyacının %10’ununu, kalsiyumun %30’unu ve C vitamini ihtiyacının ise %4’ünü alabilirsiniz. Ayrıca günde 1 bardak kefirle kemik saÄŸlığınızı da destekleyebilirsiniz. Günde 1 kase yoÄŸurt tüketerek de bağırsak yollarını mikroplardan uzak tutabilirsiniz.

Omega-3 ile Bağışıklık Desteklenmeli!

Omega-3 gibi saÄŸlıklı yaÄŸla bağışıklık sistemini desteklemeniz önemli. Bu nedenle haftada 2 kez balık tüketmeye özen göstermelisiniz. Omega-3’ü balığın yanı sıra ceviz, avokado ve keten tohumundan da alabilirsiniz.

Vitamin Takviyeleri Yalnızca Doktor Önerisi ile Alınmalı!

Kış aylarında beslenme diyetisyen kontrolünde de takip edilebilirsiniz. Kış aylarında vitamin ve mineral takviyelerinin de yalnızca doktor tavsiyesi ile alınmasına da ayrıca özen göstermelisiniz. Çünkü bu türden destekleri aşırı ve bilinçsiz kullanmanız durumunda bulantı, kansızlık ve saç dökülmesi gibi istenmeyen durumlar yaÅŸayabilirsiniz.

Su Tüketimine Önem Verilmeli!

Kış aylarında doÄŸru beslenme kadar yeterli sıvı alımı da önemli. Bu nedenle günlük su tüketimine dikkat etmelisiniz.

Kış Aylarında Kilo Artışına Dikkat!

Kış aylarında metabolizma yavaÅŸladığından kilo artışı yaÅŸanabilir. Özellikle bu mevsimlerde bağırsak hareketlerinin azalması ile besinler daha yavaÅŸ sindirilir. Bu durumu yaÅŸamamak adına sabah uyandığınızda aç karnına mutlaka 1 bardak su içmelisiniz. Kış aylarında saÄŸlıklı beslenme için kahvaltı öÄŸününü atlamamalısınız. Kahvaltı öÄŸününde de sindirimi kolay besinler tercih etmelisiniz. Bu öÄŸünde yumurta, zeytin, yeÅŸillik, tam buÄŸday ekmeÄŸi, meyve tüketerek gerekli vitamin ve mineralleri vücudunuza alabilirsiniz. Haftanın 2 günü de mutlaka baklagil ve protein yönünden zengin çorbalar tüketmelisiniz. Günde 1 saat yürümeye de ayrıca özen göstermelisiniz.

Kış Aylarında Nasıl Beslenmeliyiz?

Kış aylarında nasıl beslenmeliyiz?” sorusunun yanıtını maddeler halinde ÅŸu ÅŸekilde özetleyebiliriz:

  • Besin çeÅŸitliliÄŸine önem vermelisiniz.
  • Sebze ve meyveleri mevsiminde tüketmelisiniz.
  • Günlük beslenmenizde protein, karbonhidrat, yaÄŸ, vitamin ve minerallere dengeli ÅŸekilde yer vermelisiniz.
  • Meyve ve sebze tüketimine önem vermelisiniz.
  • Bol bol C vitamini yönünden zengin olan turunçgiller tüketmelisiniz.
  • Adaçayı, ıhlamur, yeÅŸil çay, ekinezya ve kuÅŸburnu gibi bitki çayları ile bağışıklığınızı desteklemelisiniz.
  • Omega 3 ve omega 6 yaÄŸ asitlerini yeteri kadar tüketmelisiniz. (Haftada 2 kez balık ya da her gün 1-2 adet ceviz)
  • “Kış aylarında ne yemeli?” diyorsanız haftada 1-2 gün kuru baklagil tüketilmelisiniz.
  • Yemekleri fırında, ızgarada, haÅŸlama yaparak ya da buÄŸulama yöntemi ile piÅŸirmelisiniz.
  • Sabahları aç karnına yürüyüÅŸ yapmaya özen göstermelisiniz.
  • Günde 8-12 bardak kadar su tüketmelisiniz.
  • Bağırsak saÄŸlığı için probiyotik almalısınız.
  • Kış mevsiminde beslenme ile D vitamini desteÄŸi almalısınız. Kış aylarında güneÅŸli günlerin sayısı azaldığından D vitamini eksikliÄŸi yaÅŸanabilir. Bunu önlemek adına yaÄŸlı balıklar, yumurta sarısı, kırmızı et, sakatat gibi besinleri tüketmeye özen göstermelisiniz.
Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 10.11.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 10.11.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER