Çocukların gelişiminde büyük bir öneme sahip olan melatonin hormonunun eksik salgılanması durumunda çeşitli rahatsızlıklar yaşanma riski artabilir. Lösemi belirtileri de bu rahatsızlıklar arasındadır. Bu nedenle çocuklar erken uyutulmalı ve uyku öncesi evrede çocuğun kullandığı cep telefonu, bilgisayar ve tablet kullanımı sınırlandırılmalıdır. Çocukluk çağı kanserlerinin %30’unu oluşturan lösemi tedavisi sürecinde çocuğun kaliteli yaşam alışkanlıklarına sahip olması ve yeterli uyuması son derece önemli. İşte lösemili çocuklar haftası için derlediğimiz yazı ve bu süreçte çocuğa kazandırılması gereken alışkanlıklar:
Yapılan araştırmalara göre elektromanyetik alan maruziyeti, büyümede etkili olan melatonin hormonunun eksik olması ve kanser artışı ile yakından ilgili. Elektromanyetik uyarılar çocuğun büyümesinde büyük bir role sahip olan ve uykuda salgılanan melatonin hormonu eksikliğine neden olduğundan DNA tamir mekanizmasının da zarar görmesine sebebiyet verir. Bunun sonucunda lösemi evreleri başta olmak üzere çeşitli kanser rahatsızlıkları riski artabilir. Bu sebeple lösemili çocuklar akşamları erken uyumalı ve çocukların tablet, telefon, bilgisayar kullanımı sınırlı olmalı.
Lösemi belirtileri ilk evre itibari ile iyi gözlemlendiğinde ve en doğru tedavi süreci planlanıp uygulandığında başarılı sonuçlar elde edilebilir. Tedavi sürecinde kemoterapi, duruma göre kan desteği, tedavi edici antimikrobiyal tedaviler uygulanır. Bu süreçte hücrenin tipi ve riskine göre ilk aşamasının sonunda ya da durumun tekrar etmesinde kötü hücreler temizlenir ve ardından kök hücre nakli yapılabilir. Bu süreç 2-3 yıl devam eder. Bu nedenle tedavi boyunca çocuğun beslenmesine dikkat edilmeli, çocuk kaygı ve endişeden uzak tutulmalı, enfeksiyonlardan korunmalıdır.
“Lösemi nedir? Korunma yolları nelerdir?” diye merak ediyorsanız çocuğun dengeli beslenmesi, enfeksiyonlardan korunması, aşılarının yapılması, alerjenlerden uzak durması, radyasyon radyoaktif alanlardan uzakta yaşaması, erken saatlerde uyuması ve odasının tam karanlık olması, meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmesi gerektiğini bilmelisiniz.
Lösemi tedavi sürecinde olumlu sonuçlar elde etmek mümkün. Ancak yine de bu hastalığın yaşanmasına neden olan risk faktörlerine maruziyet mümkün olduğunca azaltılmalı. Yapılan araştırmaların sonucunda elde edilen bazı istatistiklere göre yaşanan son 10 yılda çocuk kanserlerinde %11,5 artış söz konusu. Bu artışın yaşanmasında sanayi atıkları, radyasyon, elektromanyetik kirlenme, su kirliliği, atıklar, hava kirliliği, besinlerde ilaç kullanımı etkili. Peki hem bu sebeplerle hem de diğer nedenlerle oluşan lösemi nasıl anlaşılır? Her yaşta görülen bir hastalık olsa da lösemi belirtileri sıklıkla yaşamın ilk 5 yılında görülür. Ancak çoğu kanser gibi lösemide de erken tanı ve doğru tedavi hayat kurtarabilir. Bu nedenle çocuğun çevresi ve ebeveynleri belirtileri iyi gözlemlemelidir. Lösemide bu belirtilere dikkat adlı yazımıza göz atarak dikkat edilmesi gereken belirtiler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.