444 3 703

Uyku ve Kaliteli Yaşamın Lösemide Önemi

 

Çocukların geliÅŸiminde büyük bir öneme sahip olan melatonin hormonunun eksik salgılanması durumunda çeÅŸitli rahatsızlıklar yaÅŸanma riski artabilir. Lösemi belirtileri de bu rahatsızlıklar arasındadır. Bu nedenle çocuklar erken uyutulmalı ve uyku öncesi evrede çocuÄŸun kullandığı cep telefonu, bilgisayar ve tablet kullanımı sınırlandırılmalıdır. Çocukluk çağı kanserlerinin %30’unu oluÅŸturan lösemi tedavisi sürecinde çocuÄŸun kaliteli yaÅŸam alışkanlıklarına sahip olması ve yeterli uyuması son derece önemli. Ä°ÅŸte lösemili çocuklar haftası için derlediÄŸimiz yazı ve bu süreçte çocuÄŸa kazandırılması gereken alışkanlıklar:

Cep Telefonu ve Tablet Kullanımı Sınırlı Olmalı!

Yapılan araÅŸtırmalara göre elektromanyetik alan maruziyeti, büyümede etkili olan melatonin hormonunun eksik olması ve kanser artışı ile yakından ilgili. Elektromanyetik uyarılar çocuÄŸun büyümesinde büyük bir role sahip olan ve uykuda salgılanan melatonin hormonu eksikliÄŸine neden olduÄŸundan DNA tamir mekanizmasının da zarar görmesine sebebiyet verir. Bunun sonucunda lösemi evreleri baÅŸta olmak üzere çeÅŸitli kanser rahatsızlıkları riski artabilir. Bu sebeple lösemili çocuklar akÅŸamları erken uyumalı ve çocukların tablet, telefon, bilgisayar kullanımı sınırlı olmalı.

Lösemide Erken TeÅŸhis Önemli!

Lösemi belirtileri ilk evre itibari ile iyi gözlemlendiÄŸinde ve en doÄŸru tedavi süreci planlanıp uygulandığında baÅŸarılı sonuçlar elde edilebilir. Tedavi sürecinde kemoterapi, duruma göre kan desteÄŸi, tedavi edici antimikrobiyal tedaviler uygulanır. Bu süreçte hücrenin tipi ve riskine göre ilk aÅŸamasının sonunda ya da durumun tekrar etmesinde kötü hücreler temizlenir ve ardından kök hücre nakli yapılabilir. Bu süreç 2-3 yıl devam eder. Bu nedenle tedavi boyunca çocuÄŸun beslenmesine dikkat edilmeli, çocuk kaygı ve endiÅŸeden uzak tutulmalı, enfeksiyonlardan korunmalıdır.

Lösemiden Korunmanın Yolları Nelerdir?

“Lösemi nedir? Korunma yolları nelerdir?” diye merak ediyorsanız çocuÄŸun dengeli beslenmesi, enfeksiyonlardan korunması, aşılarının yapılması, alerjenlerden uzak durması, radyasyon radyoaktif alanlardan uzakta yaÅŸaması, erken saatlerde uyuması ve odasının tam karanlık olması, meyve ve sebzeleri mevsiminde tüketmesi gerektiÄŸini bilmelisiniz.

Çocuk kanserlerinin Artış Nedenleri

Lösemi tedavi sürecinde olumlu sonuçlar elde etmek mümkün. Ancak yine de bu hastalığın yaÅŸanmasına neden olan risk faktörlerine maruziyet mümkün olduÄŸunca azaltılmalı. Yapılan araÅŸtırmaların sonucunda elde edilen bazı istatistiklere göre yaÅŸanan son 10 yılda çocuk kanserlerinde %11,5 artış söz konusu. Bu artışın yaÅŸanmasında sanayi atıkları, radyasyon, elektromanyetik kirlenme, su kirliliÄŸi, atıklar, hava kirliliÄŸi, besinlerde ilaç kullanımı etkili. Peki hem bu sebeplerle hem de diÄŸer nedenlerle oluÅŸan lösemi nasıl anlaşılır? Her yaÅŸta görülen bir hastalık olsa da lösemi belirtileri sıklıkla yaÅŸamın ilk 5 yılında görülür. Ancak çoÄŸu kanser gibi lösemide de erken tanı ve doÄŸru tedavi hayat kurtarabilir. Bu nedenle çocuÄŸun çevresi ve ebeveynleri belirtileri iyi gözlemlemelidir. Lösemide bu belirtilere dikkat adlı yazımıza göz atarak dikkat edilmesi gereken belirtiler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 10.11.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 10.11.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER