Koltuk altında bulunan lenf bezlerinin örneklenmesi, meme kanserinin cerrahi tedavisinin önemli bir parçasıdır. Bu işlem tek bir lenfe bezinin çıkarılması şeklindedir. Ancak bazı durumlarda bir grup lenfe bezinin çıkarılması gerekebilir. Bu türden cerrahi işlem, koltuk altında bulunan lenfatik sistemin bütünlüğünün bozulmasına ve kolun şişmesine sebebiyet verebilir. Cerrahi işlemin ardından uygulanacak radyasyon tedavisi de bu şişmeye olumsuz etkide bulunabilir. Tüm bu nedenlerle ve koldaki lenfatik dolaşım bozukluğuna bağlı olarak şişme meydana gelir ve bu şişmeye lenfödem denir.
Bu şişme meme kanseri ameliyatından hemen sonra oluşabilir. Bunun yanında aylar ya da yıllar sonra da gelişebilir. Ancak genellikle ameliyattan sonraki 18. ve 24. aylar arasında gelişim gösterir. Meme kanseri ameliyatı ve koltuk altı lenf bezlerine müdahale edilen her kadın, lenfödem riskini yaşar. Bu risk her dört ameliyatlı kadından birinde görülür. Bu durumun yaşandığını gösteren en önemli belirti, etkilenen bölümdeki kolun şişmesidir. Bu şişme diğer kolun birkaç katı olacak şekilde yaşanabilir. Ancak bu şişme ve kollar arasındaki fark yalnızca ölçümle anlaşılabilecek düzeydedir.
“Lenfödem nedir? Kolda lenfödem belirtileri nelerdir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:
“Lenfödem tedavisi nasıl yapılır?” diye merak ediyorsanız bu sorunun yanıtı şöyledir:
Lenfödeme sebep olan etkenlerin tamamen ortadan kaldırılması bugün için mümkün değil. Ancak bu durumun yarattığı lenfödem belirtileri ve bu belirtilerin bilinmesi, gözlemlenmesi ve erken evrede fark edilmiş olması tedavi sürecini etkin kılar.
Fizyoterapi
Fizyoterapi ile lenfödem hastalığı gelişmesi ve ortaya çıkmış olgularda da şişliğin daha fazla artması engellenmek amaçlanır. Ayrıca lenfödem fizyoterapi ile hastanın kolunda rahatsızlığa sebebiyet veren hissin azaltılıp kolun işlevinin artırılması da hedeflenir.
Cerrahi Tedaviler
Bu alanda şimdiye dek sayısız cerrahi teknik denenmiştir ancak bu sorunu tamamen çözecek bir cerrahi tedavi yöntem yoktur. Uygulanan cerrahi prosedürlerin yarattığı komplikasyonlar deri dokusunun ölmesi, deriyle ilgili olan lenfatiklerin zarar görmesi, duyuda kayıpların yaşanması, ülser, nakledilen deride kalınlaşma ve fistül formasyonu şeklindedir. Ayrıca bu yan etkiler, lenfödemi daha da artmasına neden olabilir. Bu nedenle ve etkinliğinin sınırlı olması sebebiyle lenfödem ameliyatı genellikle son evre hastalarda tercih edilir ve uygulanır.
Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan meme kanseri tedavisi ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.
Lenfödem neden olur?
Koltuk altında bulunan lenf bezlerinin örneklenmesi, meme kanserinin cerrahi tedavisinin önemli bir parçasıdır. Bu işlem tek bir lenfe bezinin çıkarılması şeklindedir. Ancak bazı durumlarda bir grup lenfe bezinin çıkarılması gerekebilir. Bu türden cerrahi işlem, koltuk altında bulunan lenfatik sistemin bütünlüğünün bozulmasına ve kolun şişmesine sebebiyet verebilir.
Lenfödem masajı nasıl yapılır?
Masaj sıvının gönderileceği lenf nodüllerinin uyarılması ile başlamalıdır. Ardından kullanılacak yol hareketlendirilmeli ve ödem drene edilmelidir.
Lenfödem kanser midir?
Onkolojik cerrahi uygulamalarının ardından tümör bulunan bölgedeki lenflerin alınması ile ortaya çıkan lenf ödem tedavi edilmediğinde şiddetlenebilir ve ileri evrede enfeksiyon ve kansere yol açabilir.