444 3 703

Kolon Kanseri Belirtileri Nelerdir? Kolon Kanserinde Kimler Risk Altındadır?

2 Yorum Bilgi Talep Formu

 

Kolon kanseri belirtileri yaygın görülen kanser türleri arasında üçüncü kanserdir. Hem erkek hem de kadınlarda kanser sebebiyle ölüm nedenleri arasında da ilk üçte yer alır. Bu kadar ciddi bir tabloya sahip olan bu kanser türü, erken evrede teşhis edildiğinde tedavisi en mümkün kanser türleri arasındadır. Şöyle ki erken evrede tanı alan ve tedavi süreci başlatılan hastaların 5 yıllık sağ kalma oranı %90’dır. Peki bağırsak kanseri belirtileri nedir?

Bağırsak Kanseri (Kolon Kanseri) Belirtileri Nelerdir?

“Bağırsak kanseri belirtileri nelerdir?” kolon kanseri hakkında merak edilen konular arasında. Bağırsak kanseri ilk belirtileri arasında dışkılamada farklılık bulunur. Bu belirti ile kendini gösterdiğinden çoğu kanser türünden daha kolay bir şekilde fark edilebilir. Bağırsak kanseri belirtisi dışkılama ile ilgili olsa da bağırsak uzun bir organ olduğundan sol ve sağ kısmında yaşanan kanser farklı belirtiler verebilir. Bağırsak yapısal olarak sol kısımda daha dar olduğundan buradaki dışkı daha incedir, dışkılama sırasında kanama yaşanır. Sağ kısım ise daha geniş bir yapıda olduğundan belirtiler daha geç ortaya çıkar. Ancak genel belirtiler şöyledir:

  • Dışkıda şeffaf salgı görülmesi,
  • Bağırsak kanseri belirtileri ishal ve kabızlık,
  • Dışkılama yaparken ağrı,
  • Dışkılama yapılsa dahil bağırsağın tam boşalmamış hissi,
  • Kanama veya dışkıda kan,
  • Karın ağrısı ve şişlik.

“Bağırsak kanseri belirtisi nelerdir?” sorusuna verilecek bir diğer yanıt da uzun dönemde görülen belirtilerdir. Bunlar:

  • Açıklanamayan kansızlık,
  • Açıklanamayan kilo kaybı,
  • Cilt renginde değişme,
  • Dışkılamada ağrı ve zorlanma,
  • Gaita içinde ya da üzerinde kan,
  • İştahsızlık,
  • Karın ağrısı ya da pelvik ağrı,
  • Karın bölgesinde şişlik ve ağrı,
  • Karın bölgesinde kitle oluşumu,
  • Kramp, gaz veya ağrı,
  • Kusma,
  • Sümüksü akıntı,
  • Tuvalet alışkanlığında değişiklik.

Bağırsak (Kolon) Kanserinden Korunma Yolları

“Bağırsak kanserine ne iyi gelir?” sorusu da merak edilen konular arasında. Bu kanser türünden korunmada alınabilecek en etkili önlem gerekli tarama testlerini düzenli bir şekilde yaptırmaktır. Bunun yanında alkol ve sigara tüketiminde kontrollü olmak, düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek de alınması gereken önemli önlemler arasında. Peki bağırsak kanseri ne yemeli? Beslenmede lif içeren besinleri bol miktarda tüketmek, D vitamini ve kalsiyumu yeterli miktarda almak, kilo kontrolü sağlamak da önemli.

Türkiye’de Kolon Kanseri Görülme Sıklığı

Bağırsak kanseri olarak da bilinen kolon kanseri, bağırsağın iç yüzeyini örten tabakadaki hücrelerin anormal bir şekilde büyümesi sonucu yaşanır. Bağırsak kanseri ölüm oranı bakımından Türkiye’de en yaygın görülen ilk 5 kanser arasındadır.

Kolon Kanserinde Kimler Risk Altındadır?

“Bağırsak kanseri öldürür mü? Kimler riskli gruptadır?” sorusu da merak edilir. Yapılan araştırmalara göre bu kanser 50 yaş üzeri kişilerde daha yaygın bir şekilde görülür. Ancak aile öyküsünde kanser bulunan kişiler hangi yaşta olursa olsun risk altındadır. Bu kişilerin rutin kontrollerini aksatmadan yaptırması önemlidir. Bunun yanında protein ağırlıklı beslenen kişiler de bu kanser türü için riskli gruptadır. D vitamini eksikliği yaşayan kişilerde de kolon kanseri görülme riski yüksektir. Bu kanser için riskli olan ve bağırsak kanseri belirtileri ve nedenleri görülen diğer grup da diyabet hastaları.

Ne Zaman Doktora Görünmeli?

“Bağırsak kanseri nedir belirtileri nelerdir?” sorusu kadar ne zaman doktora başvurulması gerektiği de merak konusu. Dışkıda kan, bağırsak alışkanlıklarında değişiklik gibi belirtiler görülmesi halinde mutlaka doktora görünmeli ve bağırsak kanseri tedavisi başlatılmalıdır. Bu süreçte hem “bağırsak kanseri belirtileri nasıl olur?” sorusuna detaylı yanıt alınabilir hem de süreç doğru bir şekilde yönetilebilir.

Kolon Kanseri Taraması Nasıl Yapılır?

Bağırsak kanseri belirtileri kan tahlilinde belli olur mu?” sorusu da merak edilen bir diğer konu. Türkiye’de sık görülen ilk 5 kanser türünden biri olan kolon (bağırsak) kanseri için T.C. Sağlık Bakanlığı Ulusal Kolon ve Rektum (Kolorektal) Kanseri Tarama Programı başlatmıştır. Bu programa göre kişilerin 2 yılda bir dışkıda gizli kan testi ve 10 yılda bir de kolonoskopi yaptırması gerekir. Programın hedef kitlesinde öncelikli grup 50-70 yaş aralığında olan tüm kadın ve erkeklerdir. Yüksek riskli kişilerde ise tarama 40 yaşından itibaren başlatılır. Bağırsak kanseri testi için yüksek riskli kişiler ise aile öyküsünde crohn hastalığı, kolorektal kanser, kalıtsal polipozis, adenomatöz polip, ülseratif kolit ya da polipozis dışı sendrom öyküsü olan kişilerdir. Peki bağırsak kanseri hangi kan tahlilinde belli olur? Bu durum dışkıda gizli kan testi ile bulunabilir. Merak edilen bir diğer konu da “Tomografide bağırsak kanseri belli olur mu?” Tomografi kolon kanserinin yaygınlığını belirlemek adına sık kullanılan görüntüleme yöntemidir. Bu nedenle bu test ve görüntüleme yöntemleri doktorun önerdiği zamanda mutlaka yaptırılmalıdır.

Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan kolon kanseri cerrahisi ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 17.10.2024 17:47Yayınlanma Tarihi: 17.03.2023 00:00
2 Yorum

24 Ocak 2024 tarihinde
Ceren

Hocam merhabalar. Hocam reşit bir birey değilim ve bu günlerde ishal bir çoğumuz ve bende onlardan biriyim. Sadece diğerlerinden farklı her tuvalete çıktığımda özellikle bişey yetmediğim zamanlarda dün akşam fark ettim ve hani nasıl denir bilmiyorum ama kendimce yorumlamak isterim ki beyaz su gibi sıvı ve bu sıvıdan gelen değişik şeyler. O değişik şey ise şeffaf değil ve hani genelde o belirsiz suyun rengi şeffaf ve içinde rahatlıkla fark edilebiliyor. Toplu halde ve renk değiştirmiyor sabit bi renk. Ne kadar tuvalete gidersem gideyim hiç bir zaman durmuyor atıyorum 1 dakika önce gittin ve aynı şey hala var hemen geri geliyor ve kısır döngü gibi aslında ne kadar bağırsağım boş olsa bile 1 2 dakika içinde gene aynı şekil ve şık karşılaşmaya başladım. Yaşımda küçük ve bununla karşılaştığımdan beri migdem arada bulanıyor. Sadece olay bir kaç gündür ishal olmam ve bunun sonucunda boyoe bir şeyle karşılaşmam. Aileme daha bir şey söylemedim sizce önemli bir şey olabilir mi veya neyin belirtisi? Bu konu hakkında geri donuslerinizi bekliyorum hocam.

Büyük Anadolu Hastaneleri
24 Ocak 2024 tarihinde

Merhaba tüm sorularınızı BAH Alo Doktorum danışma hattına 0532 260 21 31 numaralı telefondan iletebilir, uzmanımızdan en doğru yorumu alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.


22 Kasım 2023 tarihinde
Ozan

Dışkıda incelme anüsten yumurta akına benzer sıvı gelme ve dışkılarken kanama ve geçmeyen vicutta ağrılar yorgunluk rnne yapmam lazım

Büyük Anadolu Hastaneleri
23 Kasım 2023 tarihinde

Merhaba tüm sorularınızı BAH Alo Doktorum danışma hattına 0532 260 21 31 numaralı telefondan iletebilir, uzmanımızdan en doğru yorumu alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!