444 3 703

Deri Prick Testi Nedir?

 

Büyük Anadolu Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Serpil Eladağ Yurt, deri prick testi ile kişinin solumuş veya dokunmuş olduğu bir nesnenin kendisinde oluşturduğu alerjik durumları tespit edilebileceğini söyledi. Samsun Büyük Anadolu Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Serpil Eladağ Yurt, Deri Prick (Alerji) Testi hakkında bilgiler verdi.

Büyük Anadolu Hastaneleri Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Serpil Eladağ Yurt, Yetişkin Alerji Testi olarak da bilinen Deri Prick (Alerji) testinin kişide alerjik olarak ortaya çıkan herhangi bir maddeyi tespit etmek amaçlı yapıldığını belirterek, alerji deri testlerinde kişinin solumuş veya dokunmuş olduğu bir nesnenin kendisinde yaratmış olduğu alerjik durumları tespit edebilmek amacıyla yapıldığını dile getirdi.

Neye Alerjiniz Varsa Ortaya Çıkıyor

Uzm. Dr. Serpil Eladağ Yurt sözlerine şöyle devam etti: "Alerjik hastalıklarda neye karşı alerji olunduğunun tespiti için Deri Prick (Alerji) testleri bulunmaktadır. Deri testi ile solunum paneli, gıda paneli şeklinde hastalara cilt testi yapılarak neye karşı alerji olunduğunun tespiti yapılmaktadır. Çok yoğun alerjisi olanlarda desensitizasyon için, aşılama için yönlendirme ya da ilaç kontrolü ile en azından sıkıntıların giderilmesi yapılmaktadır." dedi. “Deri prick testi hangi alerjenleri test eder?” sorusunu da evcil hayvan tüyü, ev tozu, polen, mite gibi havadaki alerjenler araştırılır şeklinde yanıtladı.

Deri Prick Testi Nedir?

Deri prick testi nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Deri alerji testi olarak da adlandırılan deri Prick testi, kişideki IgE kaynaklı duyarlılığın durumunu ölçmek adına gerçekleştirilen bir testtir. Alerji kaynaklı hastalıkların tespit edilmesinde güvenilir ve doğru sonuçların elde edilmesini sağlar.

Deri Prick Testleri Kimlere Yapılmalıdır?

Kişinin muayenesinde elde edilen bulgular tip 1 adı verilen IgE’ye bağlı alerjik hastalığa işaret ediyorsa test yapılır ve deri prick testi sonuçları değerlendirilir. Evcil hayvan tüyü, ev tozu, polen, mite ve havada bulunan alerjenler nedeniyle alerjik nezle, astım, göz alerjisi yaşayan ve bunun yanında ilaç, arı ve gıda alerjisi bulunan kişilere de uygulanır.

Deri Prick Testi Nasıl Yapılır?

“Deri prick testi nasıl yapılır?” sorusunun yanıtı da şöyledir:

Uygulanacak bölge temizlenerek alkolle dezenfekte edilir. Cilt bölgeleri işaretlenir ve alerjen ekstreleri cilde uygulanır. Uygulamayı gerçekleştirilen delme cihazı ile deriye 60 ° açıyla damla geçirilir ve alerjen özütünün deriye nüfus etmesi sağlanır.

Deri Prick Testi Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Deri prick testi pozitif aşağıdaki hastalıklarda uygulanır:

  • Alerjik rinit
  • Arı ve böcek alerjileri
  • Astım
  • Egzama
  • Eozinofilik özofajit
  • Eozinofilik gastroenterit
  • Alerjik bronkopulmoner aspergillozis
  • Yetişkin ve çocuklarda besin alerjileri
  • Şüpheli ilaç alerjisi
  • Şüpheli mesleki alerjisi
Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 01.12.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 01.12.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER