444 3 703

Regl Nedir?

Regl nedir?” sorusu konu kadın sağlığı olunca akla ilk gelen sorulardan biridir. Halk arasında adet kanaması olarak da adlandırılan regl, aylık periyodlar halinde gerçekleşen vajinal kanamayı ifade eder. Kadınlarda üremeden sorumlu olan yumurtanın, yumurtalık rezervinde olgunlaşması sonucu rahmin iç dokusu da kalınlaşır. Eğer döllenme gerçekleşmiyorsa, kalınlaşan bu doku dökülür ve kanla birlikte vajinadan atılır. Kadının ergenlik döneminden menopoz dönemine dek devam eden bu süreç, doğurganlığın da sürdüğünün bir göstergesidir. Vücutta meydana gelen birtakım hormonal değişimlerin bir sonucu olan adet kanaması, 21 ile 35 günlük süreçte 1 kez gerçekleşir ve 3-7 gün sürer. Bu sürecin belirli bir düzende olması, kişinin sağlıklı bir üreme sistemine sahip olduğunu ve bedenin kendini gebeliğe hazırladığını gösterir.

Regl Nedir?

Regl nedir kısaca tanımlamak gerekirse; kadının ergenlik döneminde başlayan ve menopoz dönemine dek her ay rutin olarak gerçekleşen vajinal kanamadır. Bu kanama aynı zamanda menstrüasyon ve adet kanaması gibi isimlerle de tanımlanır. Her ay rutin olarak gerçekleşen vajinal kanamanın süresi ve kanama miktarı her kadın özelinde farklıdır. Her 21 ile 35 günde 1 kez gerçekleşen bu döngü ile rahim ve beden kendini yeniler ve gebeliğe hazırlanır. Ancak gebeliğin oluşmadığı durumlarda rahimdeki dokunun bir kısmı dökülür ve bir miktar kan ile vajinadan dışarıya atılır. Menstrüasyonun her ay sağlığı bir döngüde yaşanması için rahim ve vajinanın, yumurtalıkların, hipotalamus ve hipofiz bezinden oluşan sistemlerin düzenli ve birbiriyle uyum içinde çalışması son derece önemlidir.

Regl Ne Zaman Başlar ve Biter?

“Regl nedir ne zaman olur?” sorusu da konu hakkında merak edilenler arasında. Kadınlarda ilk kanama dönemi 8 ile 15 yaşları arasında başlar. Ergenlik dönemine geçişle başlayan ilk kanama ilk 2 yıl düzensiz olabilir. Kanamanın bitişi ise 45 ile 55 yaşları arasıdır. Menopoz dönemi olarak da adlandırılan bu dönemde yumurta rezervi tükenmiş olur ve kanama biter.

Regl Belirtileri Nelerdir?

Regl nedir neden olur? Belirtileri nelerdir?” sorusunun yanıtı ise şöyledir:

Kadınların büyük bir çoğunluğunda regl dönemi öncesinde bazı semptomlar yaşanır. Akne, karında şişlik, meme hassasiyeti, sinirli ruh hali, yorgunluk ise en belirgin semptomlardır. Bu semptomlar kanama döneminde kadınlar %30’unun yaşamını etkileyecek şiddette olur. Kanamanın başlaması ile baş ağrısı, alt karın ağrısı, şişkinlik, aşırı yeme isteği, ishal ve göğüs ağrısı gibi semptomlar görülür.

Adet Kanaması Renkleri

Adet kanaması renkleri sağlığınız hakkında bilgi verir. Regl kanının rengini bilmek sizi tehlikeli hastalıklardan kurtarabilir. İşte adet kanaması renkleri:

  • Pembe: Düşük östrojen seviyelerini gösterebilir. Bu renk kanama, uzun süreli spor yapan kadınlarda da görülebilir. Çünkü spor, östrojen seviyelerinin düşmesine neden olabilir.
  • Sulu: Sulu bir kıvamda olan ve neredeyse renksiz olan regl, yumurtalık kanserine işaret ediyor olabilir. Bu nedenle mutlaka bir uzman kontrolüne gidilmelidir.
  • Koyu kahverengi / koyu kırmızı: Bu eski kanın bir miktarının rahimde uzun süre bulunduğunu gösterir.  
  • Yoğun kıvamlı ve koyu renkli: Bu düşük progesteron ve yüksek östrojen seviyelerine işaret eder.
  • Gri kırmızı: Gri kırmızı ya da gri renk kanama hamileyseniz STD / STI enfeksiyonunu ya da erken düşük yapma ihtimalini işaret eder.
  • Kızılcık kırmızısı: en sağlıklı kanama rengidir. Ancak kanama dönemi ve miktarının her kadın özelinde farklı olduğu gibi renk tonunun da farklı olabileceği bilinmelidir.
  • Turuncu: Enfeksiyona işaret eder.

Adet Kanaması Kaç Gün Sürer?

“Regl nedir kaç gün sürer?” diye merak ediyorsanız kanamanın ilk gününün son regl döneminin başlangıcı olduğunu bilmelisiniz. Bu süreç genç kızlarda 21-45 gün ve yetişkin kadınlarda ise 21-31 gündür.

Regl Ağrısına Ne İyi Gelir?

Regl belirtileri arasında ağrı en yaygın olanıdır. Kadınların yarısında fazlasını etkileyen bu ağrılara ılık duş, uyku, hafif beslenme, bol su tüketimi, masaj, egzersiz, ilaç ve sıcak su torbası iyi gelir.

Aşırı Regl Kanaması

Aşırı adet kanaması belirtileri yaşıyorsanız ve bu kanama miktarı demir eksikliği yaratacak kadar yoğun yaşanıyor ve uzun sürüyorsa mutlaka bir uzmana görünmelisiniz. Ortalama kanama miktarı hacmi 35- 80 mililitre olarak kabul edilir. Peki aşırı adet kanaması neden olur? Bu duruma kan hastalıkları, miyom, çikolata kisti, kanser, pıhtılaşma sorunları ve aşırı sigara kullanımı neden olabilir.

Regl Hesaplama Nasıl Yapılır?

“Regl döngü süresi nedir? Nasıl hesaplanır?” diye merak ediyorsanız reglin ilk gününde bir sonraki reglin ilk gününe kadar sürenin döngünün kaç günde bir olduğunu gösterdiğini bilmelisiniz. Bu süre genelde 21-35 günde 1’dir ve ortalama 28 gündür.

Kimler Regl Görmez?

Regl nedir ne iyi gelir?” sorusu kadar kimlerin regl göremeyeceği de merak konusudur. Normal süreçte gebelik, menopoz ve puberte öncesi olmama normaldir. Bunun dışında adet olmama durumları ise şöyledir:

  • Primer amenore: Kişinin 18 yaşında olmasına rağmen adet olmama durumudur. Bu duruma hipofiz-hipotalamus ait patolojiler, turner sendromu gibi doğuştan kromozomal hastalıklar, imperfore hymen (kızlık zarının doğuştan kapalı olması), galaktozemiler, doğuştan vajina-rahim ağzı ve rahim gelişmemesi neden olur.
  • Sekonder amenore: Normalde adet gören bir kadının 6 ay süreyle olmamasıdır. Bu duruma emzirme dönemi, gebelik, memopoz, stres, rahim içi yapışıklıklar, ilaçlar, hipotalamus-hipofiz bezi hastalıkları, hiperprolaktinemi, testosteron hormon yüksekliği, tiroit bezi hastalıkları, radyoterapi ve kemoterapi neden olur.

Regl Döngüsü Neden Gecikir?

“Regl döngüsü nedir? Neden gecikir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Regl döngüsü 21-35 günde birdir. Bu döngünün gecikmesine hormonal düzensizlikler, stres, gebelik, aşırı egzersiz, ilaç kullanımı, kilo alma ya da verme, polikistik over sendromu ve menopoz öncesi dönem neden olabilir. Adet düzensizliği hakkında daha detaylı bilgi almak için “Adet Düzensizliği Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?” yazımıza göz atabilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 06.12.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 06.12.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER