444 3 703

Regl Nedir?

Regl nedir?” sorusu konu kadın saÄŸlığı olunca akla ilk gelen sorulardan biridir. Halk arasında adet kanaması olarak da adlandırılan regl, aylık periyodlar halinde gerçekleÅŸen vajinal kanamayı ifade eder. Kadınlarda üremeden sorumlu olan yumurtanın, yumurtalık rezervinde olgunlaÅŸması sonucu rahmin iç dokusu da kalınlaşır. EÄŸer döllenme gerçekleÅŸmiyorsa, kalınlaÅŸan bu doku dökülür ve kanla birlikte vajinadan atılır. Kadının ergenlik döneminden menopoz dönemine dek devam eden bu süreç, doÄŸurganlığın da sürdüÄŸünün bir göstergesidir. Vücutta meydana gelen birtakım hormonal deÄŸiÅŸimlerin bir sonucu olan adet kanaması, 21 ile 35 günlük süreçte 1 kez gerçekleÅŸir ve 3-7 gün sürer. Bu sürecin belirli bir düzende olması, kiÅŸinin saÄŸlıklı bir üreme sistemine sahip olduÄŸunu ve bedenin kendini gebeliÄŸe hazırladığını gösterir.

Regl Nedir?

Regl nedir kısaca tanımlamak gerekirse; kadının ergenlik döneminde baÅŸlayan ve menopoz dönemine dek her ay rutin olarak gerçekleÅŸen vajinal kanamadır. Bu kanama aynı zamanda menstrüasyon ve adet kanaması gibi isimlerle de tanımlanır. Her ay rutin olarak gerçekleÅŸen vajinal kanamanın süresi ve kanama miktarı her kadın özelinde farklıdır. Her 21 ile 35 günde 1 kez gerçekleÅŸen bu döngü ile rahim ve beden kendini yeniler ve gebeliÄŸe hazırlanır. Ancak gebeliÄŸin oluÅŸmadığı durumlarda rahimdeki dokunun bir kısmı dökülür ve bir miktar kan ile vajinadan dışarıya atılır. Menstrüasyonun her ay saÄŸlığı bir döngüde yaÅŸanması için rahim ve vajinanın, yumurtalıkların, hipotalamus ve hipofiz bezinden oluÅŸan sistemlerin düzenli ve birbiriyle uyum içinde çalışması son derece önemlidir.

Regl Ne Zaman BaÅŸlar ve Biter?

“Regl nedir ne zaman olur?” sorusu da konu hakkında merak edilenler arasında. Kadınlarda ilk kanama dönemi 8 ile 15 yaÅŸları arasında baÅŸlar. Ergenlik dönemine geçiÅŸle baÅŸlayan ilk kanama ilk 2 yıl düzensiz olabilir. Kanamanın bitiÅŸi ise 45 ile 55 yaÅŸları arasıdır. Menopoz dönemi olarak da adlandırılan bu dönemde yumurta rezervi tükenmiÅŸ olur ve kanama biter.

Regl Belirtileri Nelerdir?

Regl nedir neden olur? Belirtileri nelerdir?” sorusunun yanıtı ise ÅŸöyledir:

Kadınların büyük bir çoÄŸunluÄŸunda regl dönemi öncesinde bazı semptomlar yaÅŸanır. Akne, karında ÅŸiÅŸlik, meme hassasiyeti, sinirli ruh hali, yorgunluk ise en belirgin semptomlardır. Bu semptomlar kanama döneminde kadınlar %30’unun yaÅŸamını etkileyecek ÅŸiddette olur. Kanamanın baÅŸlaması ile baÅŸ aÄŸrısı, alt karın aÄŸrısı, ÅŸiÅŸkinlik, aşırı yeme isteÄŸi, ishal ve göÄŸüs aÄŸrısı gibi semptomlar görülür.

Adet Kanaması Renkleri

Adet kanaması renkleri sağlığınız hakkında bilgi verir. Regl kanının rengini bilmek sizi tehlikeli hastalıklardan kurtarabilir. İşte adet kanaması renkleri:

  • Pembe: DüÅŸük östrojen seviyelerini gösterebilir. Bu renk kanama, uzun süreli spor yapan kadınlarda da görülebilir. Çünkü spor, östrojen seviyelerinin düÅŸmesine neden olabilir.
  • Sulu: Sulu bir kıvamda olan ve neredeyse renksiz olan regl, yumurtalık kanserine iÅŸaret ediyor olabilir. Bu nedenle mutlaka bir uzman kontrolüne gidilmelidir.
  • Koyu kahverengi / koyu kırmızı: Bu eski kanın bir miktarının rahimde uzun süre bulunduÄŸunu gösterir.  
  • YoÄŸun kıvamlı ve koyu renkli: Bu düÅŸük progesteron ve yüksek östrojen seviyelerine iÅŸaret eder.
  • Gri kırmızı: Gri kırmızı ya da gri renk kanama hamileyseniz STD / STI enfeksiyonunu ya da erken düÅŸük yapma ihtimalini iÅŸaret eder.
  • Kızılcık kırmızısı: en saÄŸlıklı kanama rengidir. Ancak kanama dönemi ve miktarının her kadın özelinde farklı olduÄŸu gibi renk tonunun da farklı olabileceÄŸi bilinmelidir.
  • Turuncu: Enfeksiyona iÅŸaret eder.

Adet Kanaması Kaç Gün Sürer?

“Regl nedir kaç gün sürer?” diye merak ediyorsanız kanamanın ilk gününün son regl döneminin baÅŸlangıcı olduÄŸunu bilmelisiniz. Bu süreç genç kızlarda 21-45 gün ve yetiÅŸkin kadınlarda ise 21-31 gündür.

Regl Ağrısına Ne İyi Gelir?

Regl belirtileri arasında aÄŸrı en yaygın olanıdır. Kadınların yarısında fazlasını etkileyen bu aÄŸrılara ılık duÅŸ, uyku, hafif beslenme, bol su tüketimi, masaj, egzersiz, ilaç ve sıcak su torbası iyi gelir.

Aşırı Regl Kanaması

Aşırı adet kanaması belirtileri yaşıyorsanız ve bu kanama miktarı demir eksikliÄŸi yaratacak kadar yoÄŸun yaÅŸanıyor ve uzun sürüyorsa mutlaka bir uzmana görünmelisiniz. Ortalama kanama miktarı hacmi 35- 80 mililitre olarak kabul edilir. Peki aşırı adet kanaması neden olur? Bu duruma kan hastalıkları, miyom, çikolata kisti, kanser, pıhtılaÅŸma sorunları ve aşırı sigara kullanımı neden olabilir.

Regl Hesaplama Nasıl Yapılır?

“Regl döngü süresi nedir? Nasıl hesaplanır?” diye merak ediyorsanız reglin ilk gününde bir sonraki reglin ilk gününe kadar sürenin döngünün kaç günde bir olduÄŸunu gösterdiÄŸini bilmelisiniz. Bu süre genelde 21-35 günde 1’dir ve ortalama 28 gündür.

Kimler Regl Görmez?

Regl nedir ne iyi gelir?” sorusu kadar kimlerin regl göremeyeceÄŸi de merak konusudur. Normal süreçte gebelik, menopoz ve puberte öncesi olmama normaldir. Bunun dışında adet olmama durumları ise ÅŸöyledir:

  • Primer amenore: KiÅŸinin 18 yaşında olmasına raÄŸmen adet olmama durumudur. Bu duruma hipofiz-hipotalamus ait patolojiler, turner sendromu gibi doÄŸuÅŸtan kromozomal hastalıklar, imperfore hymen (kızlık zarının doÄŸuÅŸtan kapalı olması), galaktozemiler, doÄŸuÅŸtan vajina-rahim aÄŸzı ve rahim geliÅŸmemesi neden olur.
  • Sekonder amenore: Normalde adet gören bir kadının 6 ay süreyle olmamasıdır. Bu duruma emzirme dönemi, gebelik, memopoz, stres, rahim içi yapışıklıklar, ilaçlar, hipotalamus-hipofiz bezi hastalıkları, hiperprolaktinemi, testosteron hormon yüksekliÄŸi, tiroit bezi hastalıkları, radyoterapi ve kemoterapi neden olur.

Regl Döngüsü Neden Gecikir?

“Regl döngüsü nedir? Neden gecikir?” sorusu merak edenler için ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir:

Regl döngüsü 21-35 günde birdir. Bu döngünün gecikmesine hormonal düzensizlikler, stres, gebelik, aşırı egzersiz, ilaç kullanımı, kilo alma ya da verme, polikistik over sendromu ve menopoz öncesi dönem neden olabilir. Adet düzensizliÄŸi hakkında daha detaylı bilgi almak için “Adet DüzensizliÄŸi Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?” yazımıza göz atabilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 06.12.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 06.12.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER