444 3 703

Tansiyon Nasıl Düşer?

Tansiyon nasıl düşer?” sorusu yaygın olarak merak edilen konular arasında. Dünya genelinde yaygın görülen hastalıklardan biri olan hipertansiyon, belirtisiz ve gizli bir seyirde oluşabildiğinden dikkate alınmalı. Erken evrede kontrol altına alınmayan bu durum kişide birçok kalp damar rahatsızlıklarına, beyin kanamasına, böbrek hastalığına, yeti kaybına ve erken yaşta ölüme sebep olabilir.

Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon) Nedir?

Tansiyon, kalp tarafından pompalanan kanın damarlara yaptığı basıncı ifade eder. Bu basınç; sistolik kan basıncı (büyük tansiyon) ve diyastolik kan basıncı (küçük tansiyon) şeklindedir. Sistolik kan basıncı (büyük tansiyon), kalp atımında kanın arter duvarlarına ne kadar basınç uyguladığıdır. Diyastolik kan basıncı (küçük tansiyon) ise kalbin atışları arasında kanın arter duvarlarına ne kadar basınç uyguladığıdır. Kan basıncının 140/90 mm/Hg’dan yüksek olması ise yüksek tansiyon veya hipertansiyon olarak tanımlanır. Genel olarak kulakta uğultu ve çınlama, baş dönmesi ve enseden itibaren başlayan baş ağrısı ile belirti gösterir.

Hipertansiyon Nasıl Düşer?

Yüksek tansiyon nasıl düşer?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Kişinin sistolik kan basıncını gösteren değerin 140 mmHg ve diyastolik kan basıncı değeri 90 mmHg'nin üzerinde olması kişide yüksek tansiyon olduğunu gösterir. Bu değerlerin çok yüksek olması durumunda kişide görmede güçlük ya da baş dönmesi gibi belirtiler görülebilir. Bu durum uzun vadede böbrek yetmezliği, felç, kalp krizi gibi kardiyovasküler problem risklerinin artmasına da neden olur. Bu sebeple kontrol altında tutulmalıdır. Bu kontrol aşağıdaki adımlarla sağlanabilir:

  • Haftada 3-4 kez ve 30 dakika boyunca egzersiz yapılmalıdır.
  • Hastanın yıllık periyotlarla potasyum, açlık kan glikozu, kreatinin ve lipid profilleri incelenmelidir.
  • Hekim tarafından reçete edilen ilaçlar düzenli kullanılmalıdır.
  • Kafein tüketimi sınırlandırılmalıdır.
  • Kilo fazlalığı varsa verilmeli ve ideal kilo korunmalıdır.
  • Potasyum alımına önem verilmeli, taze sebze ve meyve tüketilmelidir.
  • Sigara kullanımı bırakılmalıdır.
  • Stres yönetimi sağlanmalıdır.
  • Tedavi başladığında hasta her 6 ayda bir kontrollere gitmelidir.
  • Tuz tüketimi sınırlandırılmalıdır.

Hamilelikte Tansiyon Nasıl Düşer?

“Hamilelikte tansiyon nasıl düşer?” sorusunun yanıtı ise şöyledir:

Bir kadın için en komplike dönemlerden biri olan hamilelik çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirebilir. Bu problemlerden biri de tansiyondur. Hamilelikte yüksek tansiyon nedenleri arasında genetik faktörler, zayıf bağışıklık sistemi, fazla tuz tüketimi, diyabet, çoğul gebelik, sağlıksız beslenme, anne adayının 20 yaşından küçük ya da 40 yaşından büyük olması, kansızlık, molar gebelik, kronik böbrek rahatsızlığı ve obezite bulunur. Bu dönemdeki yüksek tansiyon ise kanlı idrar, bağ ağrısı, bulanık görme, kusma, idrar miktarında azalma, hızlı kilo alma, yorgunluk şeklinde kendini belli eder. Belirtiler hamileliğin ortalarında görüldüyse en iyi tedavi dinlenmedir. Annenin dinlenmesi ile kan basıncının düşürülebilir. Ancak kan basıncı kontrol edilemez seviyede ise mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır.

Evde Yüksek Tansiyon Nasıl Düşürülür?

Yüksek tansiyon nasıl düşer limon ve ayran gibi besinler nasıl tüketilmelidir?” gibi sorular da merak edilen konular arasında. Doğal tansiyon düşürücü besinler merak konusu olsa da tansiyon problemi yaşayan kişilerin mutlaka tıbbi yardım alması ve evde yalnızca doktorundan aldığı önerileri uygulaması tavsiye edilir. Yüksek tansiyon olması durumunda 1 bardak suya limon sıkılarak tüketilebilir ve ardından en yakın sağlık kuruluşuna başvurulabilir. Yüksek tansiyon hakkında daha detaylı bilgi edinerek süreci en doğru şekilde yönetmek istiyorsanız “Tansiyon Neden Yükselir?” adlı yazımızı da okuyabilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 09.12.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 09.12.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER