444 3 703

Yaşanma Riski Giderek Artan Kanser: Gebelikte Meme Kanseri

Bilgi Talep Formu

Meme bezi hücrelerinin anormal bir şekilde çoğalması ile ortaya çıkan meme kanseri, kötü huylu bir tümöral dokudur. Kadınlarda en sık görülen kanserlerden biridir. Peki hamilelikte memede kitle oluşur mu? Evet, gebelikte meme kanseri nadir olsa da görülebilir. Ancak anneliğin ileri yaşlara ertelenmesi sonucunda gebelik anında bu kanserin yaşanma riskini son yıllarda artırmıştır.

Gestasyonel Meme Kanseri Nedir?

Gestasyonel meme kanseri her 3000 gebede 1 olan bir durumdur. Gebelerde ortaya çıkan göğüs kanseri, genelde normalden daha ileri evrededir. Bu kanser gebelikte progesteron ve östrojen artışına bağlıdır. Gebelik, emzirme ve doğumdan sonra 1 yıl içinde en sık görülen bu kanser türü, memenin büyümesi, dolgun ve hassas hale gelmesi nedeniyle zor teşhis edilebilir.

Gestasyonel Meme Kanseri Bebeğe Zarar Verir mi?

Hamileyken kanser olanlar için yapılan araştırmalara göre göğüs kanseri, anne karnındaki bebeği çok etkilememekte. Yani kanserli hücrelerin anneden çocuğa geçme gibi bir riski yok. Ancak gebelikte kemoterapi ve radyoterapi bebekte riskler yaratacağından uygulanmaz. Yine bebeğe risk yaratması nedeniyle PET, tomografi ya da mamografi gibi tanı yöntemleri de kullanılmaz. 

Gebelikte Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Gebelikte meme kanseri belirtileri memede ele gelen kitle ve kanlı meme başı akıntısı şeklindedir. Ayrıca hormonal etki sebebiyle meme dokusunda değişim yaşanır. Bu değişim nedeniyle hem belirtilerin anlaşılması hem de teşhis edilmesi zorlaşabilir. Özellik gebelik döneminde prolaktin, östrojen ve progesteron hormonlarının artması ile göğüsler daha büyük, hassas ve düzensiz yapıda olur. Bu belirtiler emziren kadınlar için de geçerlidir.

Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre hamile ya da emziren kadınlarda belirtilerin başlaması ile teşhis edilmesi sürecinde 5 ile 15 aylık bir gecikme yaşanmakta. Teşhisteki bu gecikme sebebiyle, gebelikte kanser daha ileri bir evrede tespit edilmekte. Bu nedenle de göğüs kanseri olan hamile kadınlar için sağkalım oranları düşük. Hamilelikte memede sertlik ve ağrı bu nedenle görmezden gelinmeli ve mutlaka bir uzman görüşü alınmalıdır.

Gestasyonel Meme Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Teşhis için genel olarak iğne biyopsisi, ultrasonografi ve gerektiği durumlarda da açık biyopsi kullanılır.

Gestasyonel Meme Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi sürecinde uygulanacak radyoterapi anne karnındaki bebeğe zarar verebilir. Bu nedenle hamileliğin birinci ve ikinci trimestirinde modifiye radikal mastektomi uygulanır. Üçüncü trimestirde ise doğumdan sonraya radyoterapi ertelenir ve meme koruyucu cerrahi tercih edilebilir. Kemoterapi ise hamileliğin ilk trimestirinde düşüğe neden olabilir. Bu sebeple ikinci trimestire ertelenir. Kemoterapinin ikinci ve üçüncü trimestirde bebeğe etkisine dair bulgular yoktur ancak kanser üçüncü trimestirde tespit edilmişse, bebeğin doğumu birkaç hafta erkene çekilerek doğumdan sonra kemoterapiye başlanır. Ancak tedavi süreci genel olarak kanser dokusunun boyutuna, evresine ve konumuna göre farklılık gösterir.

Meme Kanseri Tedavisi Sırasında Emzirme

İğne biyopsisi, ultrason ve gerektiği durumlarda da açık biyopsi ile teşhisin ardından uygulanan tedavi sürecinde annenin kemoterapi alması durumunda ilaçların süte geçme ihtimali nedeniyle emzirme tavsiye edilmez ve bebek formül mama ile beslenir. Bunun yanında cerrahi işlem gerektiğinde de meme dokusunda küçülme olacağından emzirme sonlandırılır.

Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan meme kanseri tedavisi ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 21.11.2023 11:24Yayınlanma Tarihi: 08.12.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!