444 3 703

Hayat Boyu Tekrar Edebilen Virüs: RSV Virüsü

RSV virüsü, soÄŸuk algınlığı ve gribe benzer ÅŸikayetlere neden olur ve tıp literatüründe respiratuar sinsisyal virüs olarak da adlandırılır. Tedavide geç kalındığında akciÄŸerleri tehdit eden bu virüsün görülme sıklığı son yıllarda artmış durumda. Tüm yaÅŸ gruplarında görülen RSV virüsü bebek ve yaÅŸlılarda hayatı tehdit eden solunum yolu enfeksiyonlarına da neden olur. Özellikle çocukların tamamı 2 yaşına kadar hayatlarında en az bir kez RSV virüsüne yakalanır ve bu enfeksiyon yaÅŸam boyu tekrar eder. Virüsün yarattığı hastalık her yaÅŸ grubu için farklıdır. Büyük çocuk ve yetiÅŸkinlerde üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan RSV; küçük çocuklar, bebekler, prematüre doÄŸanlar, bağışıklığı düÅŸük olanlar ve yaÅŸlılarda alt solunum yolu enfeksiyonu geliÅŸtirebilir.

6 aydan küçük olan bebeklerde zatürre ve bronÅŸit gibi alt solunum yolu enfeksiyonlarının %35 ya da 50'si RSV virüsüne baÄŸlıdır. Bu türden alt solunum yolu enfeksiyonu sonrası hayatını kaybeden çocukların %10'unda kalp hastalığı, %5.5'inde kronik akciÄŸer hastalığı ve % 4.5'inda prematüre doÄŸum öyküsü saptanır. Yüksek ateÅŸ, öksürük, burunda akıntı ve yorgunluk gibi belirtilerle ortaya çıkan respiratuar sinsisyal virüs, özellikle kasım ve mart ayları arasında pik yapar.

RSV (Respiratuvar Sinsityal Virüs) Nedir?

RSV virüsü nedir?” sorusu merak edenler için ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir:

2 yaşına kadar her yaÅŸtan çocuÄŸu enfekte eden ve ciddi solunum yolu hastalıklarını da beraberinde getiren bir virüs türüdür. Bulaşıcılığı yüksek olan bu virüs, kasım ve mart aylarında yayılarak çocuk ve bebeklerin büyük bir kısmını etkiler. 2 yaşına gelen çocukların %95’ine yakını bu virüse karşı doÄŸal bir bağışıklık geliÅŸtirir. Ancak bağışıklık kazanılmış olsa da virüs kaynaklı enfeksiyon tekrar edebilir. Bunun yanında bireyin bebeklik döneminde geçirdiÄŸi enfeksiyon yaÅŸamının ilerleyen evrelerinde reaktif hava yolu hastalığına sebebiyet verebilir. Kronik akciÄŸer hastalığı olanlarda ve yaÅŸlılarda ağır bir tabloya neden olan virüs, saÄŸlık bireylerde tekrar eden üst solunum yolu enfeksiyonlarını yaÅŸatır.

RSV Virüsü Neden Olur?

Respiratuar sinsityal virüs geçiren bağışıklığı baskılanmış çocuklar, doÄŸumsal kalp rahatsızlığı bulunan çocuklar, prematüre bebekler, kronik akciÄŸer hastalığı bulunan çocuklardır. Bu durumun temelinde baskılanmış bağışıklık sistemi bulunur.

RSV Virüsü Nasıl Bulaşır?

“RSV virüsü nasıl bulaşır?” diye merak ediyorsanız bu virüsün insandan bir diÄŸer insana temas ile bulaÅŸtığını bilmelisiniz. Ayrıca enfeksiyonun bulunduÄŸu eÅŸyaların kullanımı da bulaÅŸmayı kolaylaÅŸtırır. Virüsün bulaÅŸmasından 2 gün ile 1 hafta sonra hastalık ortaya çıkar.

RSV Virüsü Belirtileri Nelerdir?

RSV virüsü belirtileri aÅŸağıdaki gibidir:

  • Respiratuar sinsityal virüsü yüksek ateÅŸ, öksürük, burunda akıntı gibi soÄŸuk algınlığına benzer belirtiler ile baÅŸlar.
  • Riskli olan gruptaki kiÅŸiler ve prematüre bebeklerde 3. ve 4. günde ÅŸiddetli bulgular yaÅŸanır.
  • AkciÄŸer dokusuna yayılan virüs, küçük havayollarının tıkanmasına, nefes darlığına, karın aÄŸrısına, halsizliÄŸe, beslenmede güçlüÄŸe, hırıltılı nefes alıp vermeye sebep olur.
  • Enfeksiyonun ağırlaÅŸtığı bebeklerde hava açlığı çektiÄŸi durumlarda bebeÄŸin karın kasları solunumla birlikte yükselir ve çöker, kaburga kasları çöker, solunum sayısı artar ve burun kanadı açılır. Bebek aynı zamanda ıslık gibi seslerle nefes alıp verir. Bebekte nefes güçlüÄŸü yaÅŸandığından yetersiz beslenme de görülür. Buna ek olarak bebeÄŸin dudakları morarır. Bu tablo bebeÄŸin yaÅŸamını tehdit edeceÄŸinden zaman kaybetmeden tıbbi yardım alınmalıdır.

RSV Virüsü Hangi Hastalıklara Neden Olur?

RSV virüsü yetiÅŸkinlerde belirtileri gösterse de daha çok bebek ve çocuklarda yaÅŸanır. Bu grup hastalarda ise üst solunum yolu enfeksiyonlarına, zatürreye, krup hastalığına ve orta kulak iltihabına neden olur. Zatürre ve bronÅŸit gibi vakalarda da genellikle hastaneye yatış gerekebilir. Ayrıca yaÅŸamının erken dönemlerinde RSV geçirmiÅŸ olan kiÅŸilerin ilerleyen dönemlerinde kronik akciÄŸer hastalığı, reaktif havayolu hastalığı ve astım yaÅŸaması da ihtimaldir.

RSV Virüsü Nasıl TeÅŸhis Edilir?

Bebek ve çocuklarda RSV virüsü teÅŸhisi için burun sürüntüsü ile PCR testi yapılır. Bu testle %97 doÄŸruluk elde edilir. Bunun yanında burun sürüntüsü antijen testi, RSV spesifik antikor düzeylerine bakılması ve kültür düzeylerinin ölçümü de yapılabilir.

RSV Virüsü Nasıl Tedavi Edilir?

Spesifik bir RSV virüsü tedavisi bulunmaz. Ancak gözlemlenen ve kiÅŸinin yaÅŸadığı semptomlara göre destekleyici tedavi uygulanır. Hastanın yaÅŸadığı oksijen yetmezliÄŸini düzeltmek adına da oksijen desteÄŸi verilerek hastada hidrasyon saÄŸlanır. Bunun yanında bronÅŸlardaki daralmayı düzeltebilmek adına gerekli oldukça nebulizatör ile bronÅŸlar geniÅŸletilir ve kiÅŸinin oksijen alması artırılır. Ayrıca hastaya eÅŸlik eden baÅŸka bir enfeksiyondan ÅŸüpheleniyorsa RSV virüsü için ilaç yani antibiyotik tedavisine baÅŸvurulabilir. Hastada morarma, nefes alma güçlüÄŸü, oksijen yetersizliÄŸi, hızlı solunum gözlemlenmesi durumunda hastanede tedavi uygulanır.

RSV Virüsü Kaç Günde Geçer?

“RSV virüsü kaç günde geçer?” diye merak ediyorsanız hafif seyirli geçmesi durumunda 5-7 gün gibi bir sürede iyileÅŸtiÄŸini bilmelisiniz. Ancak kiÅŸide gözlemlenen belirtiler ÅŸiddetliyse bu süre daha uzun sürebilir.

RSV Virüsünden Korunmak İçin Neler Yapılabilir?

Respiratuar sinsityal virüs enfeksiyonu korunma yolları ÅŸöyledir:

  • BebeÄŸin eÅŸya ve oyuncakları sık aralıklarla dezenfekte edilmelidir.
  • Bebekle temasa geçmeden önce eller sabunlanmalıdır.
  • Bebekler kalabalık yerlerden uzak tutulmalıdır.
  • Bebekler öpülmemelidir.
  • Nezle ve benzeri belirtileri bulunan kiÅŸilerle temastan kaçınılmalıdır.
  • Okul ve kreÅŸe giden çocukların odası ayrı olmalıdır.

KreÅŸ ve okullarda alınabilecek belirli önlemler ise ÅŸöyledir:

  • Çocukların birbiriyle olan yakın teması önlenmelidir.
  • Genel alanlara hijyen kuralları asılmalıdır.
  • Hasta çocuklar okula gönderilmemeli ve okula alınmamalıdır.
  • Okul malzemeleri sık sık dezenfekte edilmelidir.
  • Ortak eÅŸya kullanımı engellenmelidir.

Okulda sık görülen hastalıklar ve alınabilecek önlemler” adlı yazımıza göz atarak okul dönemindeki çocukları hastalıklardan korumak adına neler yapabileceÄŸiniz hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 16.12.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 16.12.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER