444 3 703

Hayat Boyu Tekrar Edebilen Virüs: RSV Virüsü

RSV virüsü, soğuk algınlığı ve gribe benzer şikayetlere neden olur ve tıp literatüründe respiratuar sinsisyal virüs olarak da adlandırılır. Tedavide geç kalındığında akciğerleri tehdit eden bu virüsün görülme sıklığı son yıllarda artmış durumda. Tüm yaş gruplarında görülen RSV virüsü bebek ve yaşlılarda hayatı tehdit eden solunum yolu enfeksiyonlarına da neden olur. Özellikle çocukların tamamı 2 yaşına kadar hayatlarında en az bir kez RSV virüsüne yakalanır ve bu enfeksiyon yaşam boyu tekrar eder. Virüsün yarattığı hastalık her yaş grubu için farklıdır. Büyük çocuk ve yetişkinlerde üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olan RSV; küçük çocuklar, bebekler, prematüre doğanlar, bağışıklığı düşük olanlar ve yaşlılarda alt solunum yolu enfeksiyonu geliştirebilir.

6 aydan küçük olan bebeklerde zatürre ve bronşit gibi alt solunum yolu enfeksiyonlarının %35 ya da 50'si RSV virüsüne bağlıdır. Bu türden alt solunum yolu enfeksiyonu sonrası hayatını kaybeden çocukların %10'unda kalp hastalığı, %5.5'inde kronik akciğer hastalığı ve % 4.5'inda prematüre doğum öyküsü saptanır. Yüksek ateş, öksürük, burunda akıntı ve yorgunluk gibi belirtilerle ortaya çıkan respiratuar sinsisyal virüs, özellikle kasım ve mart ayları arasında pik yapar.

RSV (Respiratuvar Sinsityal Virüs) Nedir?

RSV virüsü nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

2 yaşına kadar her yaştan çocuğu enfekte eden ve ciddi solunum yolu hastalıklarını da beraberinde getiren bir virüs türüdür. Bulaşıcılığı yüksek olan bu virüs, kasım ve mart aylarında yayılarak çocuk ve bebeklerin büyük bir kısmını etkiler. 2 yaşına gelen çocukların %95’ine yakını bu virüse karşı doğal bir bağışıklık geliştirir. Ancak bağışıklık kazanılmış olsa da virüs kaynaklı enfeksiyon tekrar edebilir. Bunun yanında bireyin bebeklik döneminde geçirdiği enfeksiyon yaşamının ilerleyen evrelerinde reaktif hava yolu hastalığına sebebiyet verebilir. Kronik akciğer hastalığı olanlarda ve yaşlılarda ağır bir tabloya neden olan virüs, sağlık bireylerde tekrar eden üst solunum yolu enfeksiyonlarını yaşatır.

RSV Virüsü Neden Olur?

Respiratuar sinsityal virüs geçiren bağışıklığı baskılanmış çocuklar, doğumsal kalp rahatsızlığı bulunan çocuklar, prematüre bebekler, kronik akciğer hastalığı bulunan çocuklardır. Bu durumun temelinde baskılanmış bağışıklık sistemi bulunur.

RSV Virüsü Nasıl Bulaşır?

“RSV virüsü nasıl bulaşır?” diye merak ediyorsanız bu virüsün insandan bir diğer insana temas ile bulaştığını bilmelisiniz. Ayrıca enfeksiyonun bulunduğu eşyaların kullanımı da bulaşmayı kolaylaştırır. Virüsün bulaşmasından 2 gün ile 1 hafta sonra hastalık ortaya çıkar.

RSV Virüsü Belirtileri Nelerdir?

RSV virüsü belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Respiratuar sinsityal virüsü yüksek ateş, öksürük, burunda akıntı gibi soğuk algınlığına benzer belirtiler ile başlar.
  • Riskli olan gruptaki kişiler ve prematüre bebeklerde 3. ve 4. günde şiddetli bulgular yaşanır.
  • Akciğer dokusuna yayılan virüs, küçük havayollarının tıkanmasına, nefes darlığına, karın ağrısına, halsizliğe, beslenmede güçlüğe, hırıltılı nefes alıp vermeye sebep olur.
  • Enfeksiyonun ağırlaştığı bebeklerde hava açlığı çektiği durumlarda bebeğin karın kasları solunumla birlikte yükselir ve çöker, kaburga kasları çöker, solunum sayısı artar ve burun kanadı açılır. Bebek aynı zamanda ıslık gibi seslerle nefes alıp verir. Bebekte nefes güçlüğü yaşandığından yetersiz beslenme de görülür. Buna ek olarak bebeğin dudakları morarır. Bu tablo bebeğin yaşamını tehdit edeceğinden zaman kaybetmeden tıbbi yardım alınmalıdır.

RSV Virüsü Hangi Hastalıklara Neden Olur?

RSV virüsü yetişkinlerde belirtileri gösterse de daha çok bebek ve çocuklarda yaşanır. Bu grup hastalarda ise üst solunum yolu enfeksiyonlarına, zatürreye, krup hastalığına ve orta kulak iltihabına neden olur. Zatürre ve bronşit gibi vakalarda da genellikle hastaneye yatış gerekebilir. Ayrıca yaşamının erken dönemlerinde RSV geçirmiş olan kişilerin ilerleyen dönemlerinde kronik akciğer hastalığı, reaktif havayolu hastalığı ve astım yaşaması da ihtimaldir.

RSV Virüsü Nasıl Teşhis Edilir?

Bebek ve çocuklarda RSV virüsü teşhisi için burun sürüntüsü ile PCR testi yapılır. Bu testle %97 doğruluk elde edilir. Bunun yanında burun sürüntüsü antijen testi, RSV spesifik antikor düzeylerine bakılması ve kültür düzeylerinin ölçümü de yapılabilir.

RSV Virüsü Nasıl Tedavi Edilir?

Spesifik bir RSV virüsü tedavisi bulunmaz. Ancak gözlemlenen ve kişinin yaşadığı semptomlara göre destekleyici tedavi uygulanır. Hastanın yaşadığı oksijen yetmezliğini düzeltmek adına da oksijen desteği verilerek hastada hidrasyon sağlanır. Bunun yanında bronşlardaki daralmayı düzeltebilmek adına gerekli oldukça nebulizatör ile bronşlar genişletilir ve kişinin oksijen alması artırılır. Ayrıca hastaya eşlik eden başka bir enfeksiyondan şüpheleniyorsa RSV virüsü için ilaç yani antibiyotik tedavisine başvurulabilir. Hastada morarma, nefes alma güçlüğü, oksijen yetersizliği, hızlı solunum gözlemlenmesi durumunda hastanede tedavi uygulanır.

RSV Virüsü Kaç Günde Geçer?

“RSV virüsü kaç günde geçer?” diye merak ediyorsanız hafif seyirli geçmesi durumunda 5-7 gün gibi bir sürede iyileştiğini bilmelisiniz. Ancak kişide gözlemlenen belirtiler şiddetliyse bu süre daha uzun sürebilir.

RSV Virüsünden Korunmak İçin Neler Yapılabilir?

Respiratuar sinsityal virüs enfeksiyonu korunma yolları şöyledir:

  • Bebeğin eşya ve oyuncakları sık aralıklarla dezenfekte edilmelidir.
  • Bebekle temasa geçmeden önce eller sabunlanmalıdır.
  • Bebekler kalabalık yerlerden uzak tutulmalıdır.
  • Bebekler öpülmemelidir.
  • Nezle ve benzeri belirtileri bulunan kişilerle temastan kaçınılmalıdır.
  • Okul ve kreşe giden çocukların odası ayrı olmalıdır.

Kreş ve okullarda alınabilecek belirli önlemler ise şöyledir:

  • Çocukların birbiriyle olan yakın teması önlenmelidir.
  • Genel alanlara hijyen kuralları asılmalıdır.
  • Hasta çocuklar okula gönderilmemeli ve okula alınmamalıdır.
  • Okul malzemeleri sık sık dezenfekte edilmelidir.
  • Ortak eşya kullanımı engellenmelidir.

Okulda sık görülen hastalıklar ve alınabilecek önlemler” adlı yazımıza göz atarak okul dönemindeki çocukları hastalıklardan korumak adına neler yapabileceğiniz hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 16.12.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 16.12.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER