444 3 703

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Bilgi Talep Formu

 

Rahim ağzı kanseri belirtileri ve şikayetleri kadınlarda en sık görülen 4. kanser türü arasında. Türkiye’de ise her yıl 1500 kadın rahim ağzı kanseri teşhisi almakta. Tıp literatüründe serviks kanseri olarak da bilinen bu kanser, rahmin serviks olarak adlandırılan alt kısmında bulunan hücrelerde görülür. Bu kansere neden olan en önemli biyolojik etken, HPV virüsünün çeşitli türleridir. Bu virüse maruz kalan çoğu kadında bağışıklık sistemi virüse savaş açarak vücudun göreceği zararın önüne geçer. Ancak bazı kadınlarda virüs yıllarca hayatta kalabilir ve kanser hücrelerinin oluşacağı süreci başlatabilir. Peki rahim ağzı kanseri öldürür mü? İşte serviks kanseri hakkında merak edilenler ve bilinmesi gerekenler:

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Nedir?

Serviks kanseri, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sık görülen jinekolojik bir kanser türüdür. Dünyada her yıl 500.000 rahim kanseri tanısı konulmaktadır. 50 yaş ve civarında belirti gösteren bu kanser türü son yıllarda genç kadınlarda da görülmeye başlamıştır. Bu kansere sebebiyet veren Human Papilloma Virüsler yani HPV virüsü, belirti göstermez ve bulaşıcıdır. Bu virüsten korunmak için gereken önlemlerin alınması önemlidir. Düzenli aralıklarla yapılacak sağlık kontrolleri ve taramaları alınacak önlemler arasındadır. Peki rahim ağzı kanseri genetik mi? Serviks kanseri genetik geçiş göstermeyen bir kanser türüdür.

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Belirtileri Nelerdir?

“Rahim ağzı kanseri belirtileri nelerdir en önemli 3 belirti nedir?” diye merak ediyorsanız işte bu sorunun yanıtı:

Bu kanserdeki en yaygın belirti vajinal kanamadır. Bu kanama regl dönemleri dışında cinsel ilişki sonrasında ya da menopoz sonrası dönemde yaşanabilir. Bir diğer yaygın belirti ise cinsel ilişki sırasında ağrı hissi. Bunun yanında aşırı derecede vajinal akıntı da önemli ve erken belirtiler arasındadır.

İleri evrede görülen belirtiler ise aşağıdaki gibidir:

  • Alt karın, bacaklar ve sırtta geçmeyen ağrı,
  • Ayaklarda şişme,
  • Büyük abdeste çıkmada zorluk,
  • Halsizlik,
  • İdrar yaparken ağrı,
  • İstemsiz kilo kaybı,
  • İştah kaybı,
  • Pelvik ağrı,
  • Sık idrara çıkma,
  • Vajinal kanama sebebiyle kansızlık.

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Türleri Nelerdir?

Rahim ağzı kanseri, kanserli hücre türüne göre adenokarsinom ve skuamöz hücreli kanser şeklinde isimlendirilir ve 2 ana tipe sahiptir.

Skuamöz hücreli kanser: Serviksin dış yüzeyini örten deri benzeri ve düz hücrelerdir. Bu kanser türü her 100 serviks kanserinin %70 ile %80’inde görülür.

Adenokarsinom: Mukus üreten bez hücrelerde gelişim gösterir. Bu hücreler rahim ağzı kanalında dağınıktır. Daha az yaygın olan bu kanser türü rahim ağzı kanseri olan kadınların %10'undan fazlasında görülür.

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Evreleri Nelerdir?

Rahim ağzı kanseri evreleri sayesinde tedavi süreci ve hastalığın seyri belirlenir. Evrelendirme aşağıdaki gibidir:

Evre1: Kanser yalnızca rahim ağzındadır.

Evre2: Kanser rahim ağzından çıkarak yakınındaki yumuşak dokulara yayılma göstermiştir.

Evre3: Kanser pelvik kaslar, vajina altı ve idrar kesesine kadar ilerlemiştir. Bu evrede hastanın ayaklarında şişme olur ve hasta idrara çıkmada zorluk çekebilir.

Evre4: Kanser makat bölgesi, akciğer, idrar torbası, karaciğer ve diğer organlara yayılmıştır.

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Tanısı Nasıl Konur?

Tanılama biyopsi alınarak patolojik inceleme ile gerçekleşir. Bu incelemede rahim ağzı kanseri görüntüsü şüpheli bir lezyona işaret ediyorsa ek bir inceleme gerekmez ve bu bölgeden biyopsi alınarak tam tanı konulur.

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Tarama Yöntemleri Nelerdir?

Rahim ağzı kanseri testi taramada yıllardır kullanılan yöntemlerden biridir. Bu Pap Smear testinde rahim ağzı yolu ile dökülen hücreler incelenir. HPV DNA testi ile HPV virüsü ve tipi belirlenir. Böylelikle erken evrede tedavi için ilk adım atılır. HPV testi ve smear arasındaki fark; smear testi ile vajina ya da servikslerde meydana gelen anormal durumlar ve HPV DNA testinde ise HPV enfeksiyonunun hangi virüs tipine ait olduğu belirlenir.

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Rahim ağzı kanseri tedavisi kanserin evresi ile yakından ilgilidir. Uygulanacak cerrahi tedavide rahim ve rahim ağzı çıkarılır. Erken evrede gerçekleştirilecek tedavide de kadının doğurganlığını koruyan bir cerrahi yöntem tercih edilir. Cerrahi işlemin ardından hastaya radyoterapi ve kemoterapi uygulanabilir.

Rahim Ağzı (Serviks) Kanserinden Korunmak Mümkün mü?

Rahim ağzı kanseri aşısı ile hastalıktan korunmak mümkündür. Bununla birlikte sağlıklı beslenme ve korunmalı cinsel yaşamla da gereken önlemler alınabilir. Ayrıca smear testi ile HPV DNA testi birlikte düzenli bir şekilde yapılması da durumun erken evrede tespit edilmesi adına gereklidir. Korunmada önemli olan HPV aşısı 9-14 yaş aralığındaki kız ve erkek çocuklara önerilir. 6 ay ara ile 2 doz olacak şekilde yapılır.

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Bulaşıcı mıdır?

“Rahim ağzı kanseri bulaşıcı mı? Rahim ağzı kanseri nasıl bulaşır?” diye merak ediyorsanız bu kansere neden olan faktörün HPV virüsü olduğunu ve bu virüsün cinsel yolla bulaştığını bilmelisiniz.

Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan rahim ağzı kanseri tedavi yöntemleri ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 15.03.2024 13:55Yayınlanma Tarihi: 05.01.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!