444 3 703

Çörek Otu Yağı Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?

Çörek otu yağı faydaları nedeniyle çok eksi zamanlardan beri kullanılan aromatik ve tıbbi bir bitki olan nigella sativa tohumlarından elde edilen bitkisel yaÄŸdır. Antioksidan niteliÄŸi yüksek olan bu bitkisel yaÄŸ, doÄŸal bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilir. SunduÄŸu fayda sebebiyle kozmetik ürünlerde de tercih edilir.

 Çörek Otu Yağı Nedir?

Yağın elde edildiÄŸi nigella sativa Akdeniz, Afrika ve Güneybatı Asya’ya özgü olan bir bitkidir. Yüzyıllardır geleneksel tıpta ve baharat olarak kullanılan üzere yetiÅŸtirilen bu bitkinin sunduÄŸu yağın ana etken maddesi timokinondur. Bu madde antioksidan, antikanserojen, antienflamatuar ve antibakteriyel etkiye sahiptir. Bu bitkisel yaÄŸ ayrıca vücutta üretilmeyen esansiyel yaÄŸ asitlerinden linoleik asit ile oleik asit içerir. Bunun yanında A, B1, B6, C, biotin, folik asit, niasin vitaminler ile çinko, magnezyum, kalsiyum, selenyum ve demir gibi mineraller de çörek otu yağı içeriÄŸindedir.

Çörek Otu Yağı Ne İşe Yarar?

“Çörek otu yağı neye iyi gelir?” sorusu merak edenler için ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir:

  • Bağışıklık sistemini destekler, enfeksiyonlarla savaÅŸarak iltihabın azalmasına yardım eder.
  • Harici uygulamalarda saç ve cilt saÄŸlığını destekleyici bakımı sunar.
  • Timokinonun içeriÄŸi ile antikor oluÅŸumuna yardım eder.
  • Timokinonun içeriÄŸi ile mevsimsel alerji reaksiyonlarının hafiflemesine yardımcı olur.
  • Sindirimi destekleyerek hazımsızlık, ishal ve gaz gibi sorunlara karşı destek saÄŸlar.
  • İçeriÄŸi ile cildin nemlenmesine yardımcı olur.

Çörek Otu Yağı Nasıl Kullanılır?    

SoÄŸuk sıkım olarak kullanımı tavsiye edilen bu bitkisel yaÄŸ, piÅŸirilmeye uygun deÄŸildir. Bu sebeple yemek ve salatalara son aÅŸamada eklenmesi en doÄŸru kullanımı sunar. Yağın bir diÄŸer kullanım ÅŸekli de günde 1 çay kaşığı olacak ÅŸekilde tüketmektir. Harici kullanıma da uygundur ve cilde uygulanabilir.

Çörek Otu Yağını Kimler Kullanamaz?

Çörek otu yağı ÅŸeker hastaları, hamileler, kanama bozuklukları olanlar, emziren anneler, düzenli ilaç kullananlar ve tansiyon hastaları tarafından yalnızca doktor önerisi olduÄŸunda kullanılmalıdır.

Çörek Otu Yağının Yan Etkisi Var mıdır?

Çörek otu yağı faydaları ve zararları olan bir yaÄŸdır. Yağın yaratabileceÄŸin yan etkilerden biri de kaşıntı ve mide bulantısıdır. Bunun yanında alerjik reaksiyonlara da neden olabilir. Bu nedenle ilk kullanım öncesinde küçük bir cilt bölgesinde alerji testi yapılmalıdır. YaÄŸ, böbrek hastaları için tehlikelidir. Bu nedenle böbrek hastalığı olanlar ve ailesinde bu hastalığı yaÅŸayan kiÅŸiler bulunanlar bu yağın tüketiminden ve kullanımından kaçınmalıdır. Rahimde kasılma sorunlarına neden olabileceÄŸinden hamile ve emziren kadınlar da bu yağı kullanmamalıdır. Kan pıhtılaÅŸmasıyla ilgili riske neden olduÄŸundan beta bloker ilaç kullanan ya da kan sulandırıcı alan kiÅŸiler çörek otu yağı kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışmalıdır. Kanama ile ilgili soruna neden olabileceÄŸinden ameliyat olacak kiÅŸilerin kullanımı sakıncalı olabilir.

Çörek Otu Yağı Kullanım Alanları

“Çörek otu yağı faydaları nelerdir? Kullanım alanları nelerdir?” sorusunun yanıtı aÅŸağıdaki gibidir:

  • Kilo verme (Zayıflamak için çörek otu yağı kullananlar mutlaka doktor kontrolünde almalıdır.)
  • Tip 2 diyabet
  • Eklem iltihabı
  • Dermatolojik problemler
  • Hipertansiyon
  • Gastrointestinal problemler
  • Kozmetik

**Tüm bu kullanım alanları öncesinde mutlaka doktora danışılmalı ve yalnızca doktor önerisi ile kullanılmalıdır.

Çörek Otu Yağı Saça Faydaları

Çörek otu yağı saça faydaları nedeniyle birçok ÅŸampuan ve saç maskesinde bulunur. Saç ve saç derisini nemlendirmeye, saça hacim kazandırmaya, kepek oluÅŸumu önlemeye ve saça parlaklık vermeye yardım eder.

Çörek Otu Yağı Cilde Faydaları

Çörek otu yağı cilde faydaları ile dikkat çeken bitkisel yaÄŸlardan biridir. Bu yaÄŸ içeriÄŸi ile akne, yara iyileÅŸmesi, egzama, sedef hastalığı ve vitiligo gibi cilt problemlerinde kullanılır. Ancak öncesinde “Çörek otu yağı faydaları nasıl kullanılır?” sorusu ile uzmana danışılmalıdır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 20.12.2022 00:00Yayınlanma Tarihi: 20.12.2022 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER