444 3 703

B12 Vitamini Nedir?

 

B12 vitamini, B vitamini grubunda yer alan vitamin türlerinden biridir. B vitamini grubunda olan her vitamin gibi B12 de suda çözünebilir ancak vücutta depolanamaz. Vücut yalnızca ihtiyacı olan miktarda B12’yi besinlerden alır ve fazlasını atar. Bu sebeple bu vitamini içeren besinler beslenme düzenine mutlaka dahil edilmelidir. Peki B12 vitamini eksikliği nelere yol açar? İşte B12 vitamini ile ilgili bilinmesi gerekenler: 

B12 Vitamini Nedir?

Konu vitaminler olunca “B12 vitamini nedir?” sorusu sıklıkla dile getirilir. B12 vitamini nedir kısaca açıklamak gerekirse; suda çözünen bir vitamin olan B12, vücutta az miktar da olsa depolanabilir. Bu nedenle günlük olarak alınması gereken vitaminlerden biridir ve hayvansal kaynaklı besinlerde bulunur. B12 kandaki kırmızı hücrelerin üretimi ve DNA sentezinde folik asitle çalışır. Magnezyum ve çinko gibi minerallerin fonksiyonlarında etkili olan B12, amino asitlerin ve vücut tarafından sentezlenmesinde de etkilidir. Bunun yanında sinir hücrelerinin etrafını saran myelin kılıflarının sentezinde görev alır. B12 içeriğinde bulunan kobalt minerali nedeniyle kobalamin olarak da bilinir. Bu vitamin sağlıklı bir insanın karaciğerinde 2 mg ve vücudun diğer bölgelerinde 2 mg olacak şekilde 4 mg kadar depolanır.

B12 Vitamini Ne İşe Yarar?

“B12 vitamini ne işe yarar?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

B12, insan vücudunda sinirler, DNA üretimi, kırmızı kan hücreleri ve diğer fonksiyonların yerine getirilmesi için gereklidir. Bu nedenle bir yetişkinin günde ortalama 2.4 mikrogram kadar B12 alması gerekir. Vücut tarafından üretilmeyen bu vitamin için gerekli kaynaklar hayvansal gıdalar ya da B12 vitamini hapı takviyelerdir. Kobalamin olarak da adlandırılan bu vitaminin eksik olması durumunda depresyon, hafıza problemleri, kilo kaybı ve yorgunluk gibi belirtiler gözlemlenir.

B12 Vitamini Faydaları Nelerdir?

B12 vitamini faydaları aşağıdaki gibidir:

  • Anne karnındaki bebeğin sinirsel gelişiminde etkilidir ve erken doğum riskine karşı korur.
  • Depresyon belirtileri karşısında koruma sağlar.
  • Enerji seviyeleri artışında etkilidir.
  • Kemik sağlığını destekler.
  • Kırmızı kan hücresi üretiminde etkilidir ve kansızlığa karşı koruma sağlar.
  • Merkezi sinir sistemi hastalıklarından korur.
  • Yaşa bağlı yaşanan görüş problemi geliştirme riskine karşı kişiyi korur.

B12 Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?

B12 vitamini nelerde var?” sorusu şu şekilde yanıtlanabilir:

Bu vitamini içeren hayvansal kaynaklar; balık, et, kümes hayvanları, yumurta ve süt ürünleridir. En iyi kaynak ise kabuklu deniz ürünleri ve sığır karaciğeridir.

Ne Kadar B12 Vitamini Alınmalı?

B12 vitamini eksikliği durumunda kişi doktor önerisiyle takviye alır. Alınması gereken takviye kişinin yaşı, sağlık durumu, beslenme alışkanlıkları ve ilaç kullanımı ile yakında ilgilidir. Mikrogram (mcg) cinsinden önerilen vitamin miktarı ise aşağıdaki gibidir:

  • 6 aya kadar bebeklerde 0,4 mcg,
  • 7-12 aylık bebeklerde 0,5 mcg,
  • 1-3 yaş arası çocuklarda 0,9 mcg,
  • 4-8 yaş arası çocuklarda 1,2 mcg,
  • 9-13 yaş arası çocuklarda 1.8 mcg,
  • 14-18 yaş arası gençlerde 2.4 mcg,
  • Yetişkinlerde 2.4 mcg,
  • Hamilelerde 2,6 mcg,
  • Emziren kadınlarda 2,8 mcg.

B12 Vitamini Yüksekliği Nedir?

“Vitamin B12 nedir kan tahlili sonucunda B12 vitamininin 800 pg/mL ve üzeri gelmesi neyi ifade eder?” diye merak ediyorsanız bu durum B12’nin vücutta fazla olduğu anlamına gelir.

B12 Vitamininin Sağlık Üzerindeki Etkisi

“B12 vitamini nedir ne işe yarar?” sorusuna verilecek yanıtlardan biri de sağlık üzerindeki etkisidir. B12 vitamininin sağlık üzerindeki etkilerini ölçmek adına yapılan çalışmalara göre B12 kalp hastalığı, felç, demans gibi rahatsızlıklara karşı korunmada bir miktar yardımcıdır.

Vejetaryen Beslenme ve B12 Vitamini

“B12 vitamini nedir ve hangi besinlerde bulunur?” sorusunun yanıtı vejetaryen beslenenler için şöyledir:

B12; balık, kırmızı et ve sakatat ürünlerinde bolca bulunur ancak bu ürünler vejetaryen beslenenler için uygun değildir. Bu nedenle vejetaryen beslenenler B12 ile zenginleştirilmiş yiyeceklerden tüketmeli ve takviye yapmalıdır. Bunun yanında yoğurt, az yağlı süt, peynir, yumurta, meşe mantarı, besin mayası, bitkisel sütler, mısır gevreği, yulaf kepeği içeren kahvaltılık gevrekler de iyi birer B12 kaynağıdır. Sebze ve meyvelerden de; avokado, brokoli, bezelye, barbunya, ıspanak, mercimek, maydanoz, muz, narenciye, pancar ve taze fasulye de en fazla B12 vitaminini bulundurur.

B12 Değeri Kaç Olmalıdır?

“Vitamin B12 nedir kaç olmalı? B12 vitamini sınırı nedir?” diye merak ediyorsanız B12 vitamini testi ile referans olarak 300 pg/mL'nin üzerinde olan seviyelerin normal, 200-300 pg/mL seviyelerinin sınırda ve 200 pg/mL'nin altında olan seviyelerin de B12 vitamini eksikliği belirtileri olarak kabul edildiğini bilmelisiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 04.01.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 04.01.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER