444 3 703

Astigmat Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Bilgi Talep Formu

 

Astigmat nedir?” sorusu konu göz hastalıkları olduğunda akıllara gelen sorular arasındadır. Yaygın göz kusurlarından biri olan astigmat, göz merceği veya kornea kavisinin normal şeklinde olmaması nedeniyle bulanık görme durumudur. Bu durumda ışık göze girdiğinde anormal kavislenme nedeniyle retinada doğru odaklanma olmaz ve net olmayan görüntü oluşur. Genellikle doğuştan mevcut olan astigmat hem çocukları hem de yetişkinleri etkiler. Bunun yanında göz yaralanması ya da göz ameliyatından sonra gelişebilir. Astigmat, kırma kusurları olarak da bilinen bir grup görme sorunlardan biridir. Bu kırma sorunları göz merceği veya korneanın kavisinde anormallik olması, yüzeyinin pürüzsüz olmaması gibi durumlar nedeniyle meydana gelir. Diğer göre kusurları da yaşlanma nedeniyle ortaya çıkan presbiyopi, miyop ve hipermetropiyi içerir. Tedavi sürecinde lazer ameliyat, kontakt lens veya gözlük kullanımı tercih edilir.

Astigmat Nedir?

Kornea ya da göz merceğinin normalde olması gerekenden farklı olarak kavisli olmasından kaynaklanan göz kusuru astigmat olarak adlandırılır. Sağlıklı yapıda olan lens ya da kornea, kavissiz ve orantılı bir yüzeyden oluşur. Ancak astigmatı olan kişinin gözlerinin yüzeyi orantısız kavisli bir yapıdadır. Bu kavislenme nedeniyle ışığın retinada olması gerektiği gibi odaklanamaz ve görüntü net olmaz.

Astigmat Tipleri Nelerdir?

“Astigmat nasıl görür?” sorusu aşağıdaki şekilde yanıtlanabilir:

Astigmat gözde etkilenen yapıya göre 2 ayrı gruba ayrılır. Korneal astigmat bunlardan biridir. Kornea yüzeyinde anormal kavis oluşumu nedeniyle meydana gelir. Lentiküler astigmat ise göz merceğinde bulunan problem nedeniyle oluşur. Bu durumu yaşayan kişilerde kornea genellikle normal bir forma sahiptir. Astigmat kırılma hatlarına göre de sınıflandırılır. Kırılma hatlarına göre astigmat türleri aşağıdaki gibidir:

Miyopik astigmat: Peki miyop astigmat nedir? Miyopinin ve astigmatın bir arada görülmesidir. Bu astigmat türü hakkında “Miyop astigmat nasıl görür?” sorusu da sıklıkla dile getirilir. Miyop astigmat durumunda kişi uzağı net göremez ve kişinin yaşam kalitesi olumsuz etkilenir. Bu durumda kişide görüntü retinanın önünde odaklanır.

Hipermetrop astigmat: Bu astigmat durumunda görüntü retinanın arkasında odaklanır. Bu durum yakını net bir şekilde görememe durumu olan hipermetropinin astigmatla birlikte görülür.

Astigmat Belirtileri Nelerdir?

Astigmat belirtileri çocuklarda genellikle ilkokul yıllarında görülür. Bu dönemde belirti veren ilk şikâyet uzağı iyi görememedir. Bu durumda özellikle tahtayı net görmek zordur. Bu belirtinin yanında çocuk kitap okurken de zorluk yaşar. Çocuğun kitabı yeterince iyi görmemesi nedeniyle de baş ağrısı yaşanabilir. Çocuğunuzda bu türden şikayetler görüyorsanız çocuğunuzu zaman kaybetmeden bir göz doktoruna götürmeli ve çocuklarda astigmat muayenesi olmasını sağlamalısınız. Astigmat yetişkinlerde de benzer şikayetlere neden olabilir. Yetişkinlerde uzak mesafeleri ve yakın net bir şekilde görememe durumu yaşanan en yaygın şikayetler arasındadır. Bunun yanında kalitesiz görme nedeniyle baş ağrısı da yaşanabilir. Uzun süreli okuma yapılması durumunda da göz yorgunluğu meydana gelir.

Astigmat belirtileri her kişi özelinde farklılık gösterse de genel olarak aşağıdaki gibidir:

  • Baş ağrısı,
  • Çift görme,
  • Gece iyi görememe,
  • Göz kapağı iltihabı (Blefarit),
  • Göz tahrişi,
  • Göz yorgunluğu,
  • Gözde arpacık,
  • Şaşılık,
  • Yakın ve uzak mesafelerin bulanık görülmesi.

 

Astigmat Nedenleri Nelerdir?

Lens ve kornea kusurlu bir eğriliğe sahip olduğunda ışık ışınları gözde gerektiği şekilde kırılmaz. Bunun sonucunda da görme bulanık olur ve astigmat yaşanır. Korneada olmaması gereken kıvrımların bulunması da kornea astigmatıdır. İstenmeyen kıvrımların lenste bulunması da lentiküler astigmattır. Astigmat doğumdan itibaren görülebilir. Erken doğmuş bebeklerde astigmat durumu daha fazladır. Bunun yanında gözde yaralanma ya da ameliyat gibi durumlar sonucunda da astigmat kendiliğinden gelişir. Televizyonu yakından izlemek, loş ışıkta kitap okumak ve şaşılık sanıldığı gibi astigmatı kötüleştirmez.

Astigmat Dereceleri Nelerdir?

Astigmat dereceleri şu şekildedir:

0.50- 1.00 arasındaki astigmat genellikle fazla sorun yaratmaz. Bu derecede olan kişiler gözlük kullanmadan da etrafını görebilir. Ancak astigmat derecesi 1.00- 4.00 olması durumunda kişide hipermetrop ya da miyop görülür. Bu durumda astigmat gözlüğü kullanımı gereklidir, kontrollere düzenli gidilmelidir. 4.00 üstü olan astigmat durumunda da gözlük kullanımı zorunludur ve gereken durumlarda cerrahi işlem uygulanabilir.

Astigmat Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Genellikle rutin göz muayeneleri ile tanı konulur. Ancak retonoskopi ve otorefraktör gibi astigmat testi gibi yöntemlerle de tanı konulabilir. Astigmatın ilerlemesi durumunda kornea topografileri ölçümü de son derece önemlidir. Muayene sırasında gözün ışığa odaklanması gerekir. Bu sırada gözün görme kesinliği de analiz edilir. Bu analizle gözün belirli mesafede olan harfleri okuma becerisi ölçülür. Bu aşamanın ardından keratometri cihazıyla korneanın eğriliği araştırılır. Bu inceleme ile gözler lens kullanımı açısından değerlendirilir. Göze uygulanan kapsamlı muayene sonrasında astigmatı teşhis etmek genellikle zor değildir. Teşhiste kullanılan astigmat testleri aşağıdaki gibidir:

  • Görme Keskinliği Testi
  • Keratometri‌/Topografi
  • ‌Phoropter

Astigmat Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Fazla ilerlememiş astigmat durumunda astigmat tedavisi gerek görülmeyebilir. Ancak durum ilerlemişse kontakt lens ya da gözlük kullanımı gerekebilir. Bazı durumlarda da lazer ameliyatı gerekli olabilir. Uygulanan tedavi yöntemleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Gözlük
  • Kontakt Lens
  • Lazer Ameliyatı
  • Ortokeratoloji

Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan astigmat tedavisi ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Astigmat için özel üretilen gözlükler, lens ve korneanın şeklini düzeltme adına kavisli formdadır. Bu en yaygın tedavi yöntemidir. Ancak gözlük kullanımı astigmat şiddetinde etkili değildir. Gözlük kullanımı yalnızca kişiye konfor sağlamak adınadır.

Astigmat hem doğuştan hem de sonradan kazanılmış olabilir. Tedavisi doğru uygulanmadığında da astigmat derecesi ilerleyebilir.

18 yaş üstü, göz derecesi son 1 sene içinde artmamış, gözünde enfeksiyon bulunmayan, hamile ya da emzirme döneminde olmayan, yeterli korneal kalınlığa sahip olan, sağlıklı retina ve göz içi basıncı olan, kontrolsüz diyabet, romatolojik gibi sağlık sorunları bulunmayan kişiler uygundur.

Doktora ne zaman başvurulacağı kişinin yaşadığı şikayetlerle yakından ilgilidir. Kişi net görüşe sahip olmadığından şikayetçiyse mutlaka doktor muayenesine girmelidir. 

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 20.02.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 20.02.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!