444 3 703

Domuz Gribi Belirtileri Nelerdir? H1N1 (Domuz Gribi) Nedir?

 

Domuz gribi belirtileri mevsimsel grip hastalığı ile benzerlik gösterir ve sıklıkla ocak, şubat aylarında kendini gösterir. Her yaştan insanı etkileme potansiyeline sahip olan domuz gribi diğer adı ile İnfluenza A H1N1 olarak da anılır. Son derece tehlikeli olabilen ve bulaşıcı özellik taşıyan H1N1 virüsü özellikleri ile influenza A virüsünün mutasyonu sonucu oluşmuştur. İlk kez 2009 yılında Meksika'da ortaya çıkan bu hastalık hızlı bir şekilde tüm dünyayı etkisi altına almıştır. Özellikleri ile solunum yolu hastalıklarından biri olarak öne çıkan domuz gribi semptomları ile diğer grip virüsleri ile benzerlik gösterse de tedavi edilmediğinde kritik tablolar yaratabilir. Peki domuz gribi nedir? Domuz gribi belirtileri nelerdir?

Domuz Gribi (İnfluenza A H1N1) Nedir?

“H1N1 virüsü nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Esasen domuzlarda görülen influenza A adlı virüsünün H1N1 alt tipinin mutasyonu ile insanlara bulaşması ile yayılan; yüksek ateş, boğaz ağrısı ve öksürük gibi belirtilere neden olan bulaşıcı özellikte bir solunum yolu hastalığıdır. Bu hastalığın ilk vakaları 2009 Mart ayında Amerika ve Meksika’da görülmüştür. Ardından 6 ay gibi bir sürede tüm dünyayı etkisi altına almıştır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından son 50 yılın en önemli salgını olarak kabul edilmiştir. A tipi influenza virüsü olarak da tanımlanan H1N1 virüsü kaynaklı olan bu hastalık genellikle ocak ve şubat aylarında görülür.

Domuz Gribinin Belirtileri Nelerdir?

Domuz gribinin belirtileri mevsimsel grip ile benzerlik gösterir. Kişi özelinde farklılık gösteren domuz gribi belirtileri genel olarak aşağıdaki gibidir:

  • Ateş,
  • Baş ağrısı,
  • Boğaz ağrısı,
  • Burun tıkanıklığı,
  • İştah kaybı,
  • Nadir olarak ishal,
  • Nadir olarak kusma,
  • Öksürük,
  • Titreme,
  • Üşüme,
  • Vücut ağrıları,
  • Vücutta yorgunluk.

 

 

Çocuk ve bebeklerde domuz gribi belirtileri saptanması zordur. Dikkate alınması gereken belirtiler ise şöyledir:

  • Ateş ve ateşin neden olduğu vücut döküntüleri,
  • Huzursuzluk,
  • Dalgınlık,
  • Nefes almada güçlük,
  • Sıvı tüketmek istenmeme,
  • Uykudan uyanmada güçlük.

Domuz Gribi Hangi Hastalıklara Neden Olabilir?

Hastalıklar karşısında vücut direnci düşük olan, kronik hastalığı bulunan kişiler hem mevsimsel gribi hem de domuz gribini ağır belirtilerle geçirir. Hastalığın ağır belirtilerle geçmesi durumunda da hastalarda farklı sonuçlar ortaya çıkabilir. Çeşitli organlarda iltihaplanmalar bu sonuçlardan biridir. İltihaplanma ise bu durumun en yaygın görüldüğü organı yani akciğeri etkileyerek zatürre (viral pnömoni) tablosu yaratabilir. Bunun dışında astın hastalığı bulunan kişilerde hastalık H1N1 virüsü ile birleştiğinde solum yetmezliği şiddetli yaşanabilir ve bu durum hastanın yaşamını tehdit edebilir. Bu türden ciddi boyutlu durumlar domuz gribinin gelişmesini takiben 48 saat içinde gelişim gösterir.

Domuz Gribinin Nedenleri Nelerdir?

H1N1 tablosunun yaşanmasına neden olan sebepler mevsimsel griple hemen hemen aynıdır. Domuz gribi virüsü; insan, kuş ve domuzlarda görülen H1N1 virüsünün bir karışımıdır. H1N1 virüsü geçirdiği evrimle domuzdan insana solunum yoluyla kolaylıkla bulaşır. Bulaşmanın bir diğer yolu da domuz etinin yeterince pişirilmeden tüketilmesidir. Bu sebepler ülkeler arasında yapılan seyahatler sonucu belirtiler ve domuz gribi ölüm oranı dünya geneline yayılır.

Domuz Gribi Nasıl Gelişir?

Domuz gribi, H1N1 influenza virüsü sebebiyle gelişen ve aniden başlama özelliği taşıyan bir solunum yolu hastalığıdır. Bu hastalık üst solunum yollarında iltihaba neden olarak zaman içinde alt solunum yollarına da ilerleyebilir. Virüsün vücuda girmesinin ardından çoğalma başlar ve bu süre domuz gribi kuluçka süresi olarak adlandırılır. Bu süreç 1 ile 4 gün arasında değişebilir ve ortalama olarak da 2 günü bulur. Hastanın bulaştırıcılığı belirtilerin gözlemlenmesinden 1 gün önce başlar ve 5 ile 7 gün kadar devam eder. Bulaştırıcılık süresi vücut direnci düşük olan ve küçük yaş grubunda olan kişilerde 10-14 güne kadar uzayabilir.

Domuz Gribi Bulaşıcı mı? Domuz Gribi Nasıl Bulaşır?

“Domuz gribi bulaşıcı mı?” diye merak ediyorsanız bulaşıcı bir seyirde ilerlediğini ve domuz gribi bulaşma süresi ile hızlı olduğunu bilmelisiniz. Peki domuz gribi nasıl bulaşır? Hastalığa neden olan H1N1 virüsünün yayılımı mevsimsel griple aynıdır. Yani enfekte olan kişinin hapırması ya da öksürmesi ile oluşan damlacıklardan ya da dokunduğu eşyalarla temasın ardından ağız, göz ve burna dokunulmasından bulaşır.

Doktora Ne Zaman Başvurulmalı?

H1N1 tedavisi için yetişkinlerde doktora başvurulması gereken belirti ve durumlar aşağıdaki gibidir:

  • Ani baş dönmesi,
  • Bilinç bulanıklığı,
  • Göğüste veya karında ağrı,
  • Nefes almada zorluk veya nefes darlığı,
  • Şiddetli veya kalıcı kusma.

 

Çocuklarda domuz gribi nedeniyle doktora başvurulması gereken belirti ve durumlar aşağıdaki gibidir:

  • Dehidrasyon veya yeterince sıvı içmemek,
  • Deride döküntü,
  • Grip semptomlarının düzelmesi ancak yüksek ateş ve daha şiddetli öksürük ile geri dönmesi,
  • Halsizlik,
  • Hızlı nefes alma veya nefes almada zorluk,
  • Mavimsi ten rengi,
  • Sinirlilik hali,
  • Yüksek ateş.

Domuz Gribi Nasıl Teşhis Edilir?

Domuz gribi tedavi süreci doğru bir tanı ile başlar. Ancak belirtilerinin grip ve soğuk algınlığı ile benzerlik göstermesi sebebiyle teşhisi zorlaştırır. Hastada vücutta kırgınlık ve yorgunluk yaratan başlangıç süreci grip gibi belirtilerle seyreder. Üstelik bu süreçte çoğu hasta inatçı ateş yaşamıyorsa tıbbi yardım alma gereksinimi duymaz. Ancak hastalığın başlangıcı olan vücutta kırgınlık ve yorgunluk gibi H1N1 virüsü belirtileri ile mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Durumun teşhis edilmesi için mikrobiyolik inceleme yöntemleri, kanın biyokimyasal analizleri ve radyolojik tetkikler kullanılır. Bunun yanında hastanın ağzı ve burnundan sürüntü örneği alınarak örnek PCR’da incelenir. PCR incelemesinin mümkün olmadığı durumlarda ise geniz ya da burun akıntısı sıvılarından örnekler alınarak domuz gribi testi uygulanır.

Domuz Gribi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Domuz gribi tedavisi hafif seyirde ilerleyen hastalar için sıvı alımının artırılması, ateş düşürücü ilaçlar, dinlenme, ağrı kontrolü ilaçları ve burun akıntısı ilaçları şeklinde planlanır. Ancak ilerlemiş olgularda ise hasta hastaneye yatırılabilir.

Domuz Gribi Nasıl Geçer?

“Domuz gribi nasıl geçer?” diye merak ediyorsanız hastalık boyunca bol sıvı almaya özen göstermeniz gerektiğini bilmelisiniz. Bu süreçte vücudun su kaybının önlemek adına su, çorba ve meyve suyu tüketebilirsiniz. Bunun yanında bol bol dinlenmeye de ayrıca dikkat etmelisiniz. “Domuz gribine ne iyi gelir?” sorusuna verilebilecek yanıtlardan bir diğeri de ilk 48 saatin son derece önemli olduğudur. Bu süreçte tıbbi yardım alınmalı ve doktor tarafından önerilen H1N1 ilacı kullanılmalı. Hastalık boyunca bol C vitamini alınmalıdır. İyileşme sürecinde domuz gribi karantina süresi ayrıca dikkate alınmalı, hastanın virüsü 7 ile 12 gün boyunca yayabileceği unutulmamalıdır. Hastalık mevsimlerinde kendinizi nasıl korumanız gerektiği hakkında daha detaylı bilgiyi "Soğuk Algınlığı ve Grip Mevsiminde Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirmenin 10 Yolu" başlıklı yazımızı okuyarak edinebilirsiniz.

“Domuz gribi kaç gün sürer?” diye merak ediyorsanız bu sürecin birkaç gün ile 2 haftadan daha kısa süreyi kapsadığını bilmelisiniz.

Test koronavirüs testi gibi ağız ve boğazdan örnek alınması ile yapılır. Sonuçlar 15 dakika gibi bir sürede çıkar.

Bu hastalık bağışıklığı zayıf olan, kronik rahatsızlığı bulunan kişiler için hayati risk taşıyabilir.

Tedavide antibiyotik etki göstermez. Hastalık hafif seyirde yaşanıyorsa 1 hafta gibi bir sürede kendiliğinden geçer.

Hastalık sürecinin bol sıvı, dinlenme, C vitamini, ıhlamur, nane-limon çayı, tavuk suyu çorba gibi yardımcılarla desteklemek faydalıdır.

2009 yılında Meksika'da sonra ABD'de görüldü ve 6 ay gibi bir sürede de dünya geneline yayıldı.

Türkiye'deki ilk vaka 16 Mayıs 2009 tarihinde görüldü.

Hastalıktaki yüksek ateş genel olarak 3 gün sürer.

Hastalığa dair ateş, baş ağrısı, öksürük, boğaz ağrısı, vücut ağrısı ve burunda akıntı gibi belirtiler tipiktir yani gribe benzer. Durumun tespiti yalnızca tıbbi yardım alınarak yapılabilir.

Hastalık süreci ve domuz gribi nedeniyle yaşanan öksürük pekmez, ıhlamur, ballı süt, adaçayı, bal ve zencefil karışımı, ayva yaprağından çay, bal ve karabiber karışımı gibi bitkisel içeriklerle desteklenmelidir. Bunun yanında bol su tüketilmelidir. Böylelikle öksürüğe sebep olan akıntının azalması sağlanabilir.

Domuz gribi tedavisinde kullanılan ilaçlar genellikle yaşanan vücut ve baş ağrıları ile yüksek ateşi kontrol altına almak adına verilir. Hastalığın genel seyri ise 1 hafta gibi bir sürede kendiliğinden geçer.

Uzak temasla dahi bulaşabilen H1N1 virüsüne temastan sonra 2 ile 4 gün içinde hastalık belirtileri ortaya çıkar.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 02.01.2024 16:10Yayınlanma Tarihi: 17.01.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER