444 3 703

Kış Mevsiminde D Vitamini Eksikliğine Dikkat!

 

Samsun Büyük Anadolu Merkez Hastanesi doktorlarından İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı Uzm. Dr. M. Atakan Canbulat, vücutta ağrı, halsizlik, güçsüzlük, değişken ruh hali gibi belirtilerin D vitamini eksikliğinden kaynaklandığını belirterek, güneşli havada en az 15-20 dakika yürüme tavsiyesinde bulundu.

Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliğinin vücutta ağrı, halsizlik, baş ağrısı, değişken ruh hali, uykusuzluk, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtilerle ortaya çıktığına dikkat çeken Büyük Anadolu Merkez Hastanesi doktorlarından İç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı Uzm.Dr. M. Atakan Canbulat, "D vitamini eksikliğini birçok hastalığın belirtileri arasında sayabiliriz. Bunu yapılan muayene ve testler sonucunda öğrenebiliriz. Saydığımız belirtileri yaşayanların mutlaka bir uzman hekime görünmesini tavsiye ediyoruz. D vitamini eksikliği olanlara güneşli havada en az 15-20 dakika yürümesini öneriyoruz." dedi.

Bağışıklık sisteminde D Vitamininin Önemi:

D vitamini eksikliği kemikler başta olmak üzere pek çok önemli fonksiyonun etkilenmesine neden olur. D vitamini beslenme ile alınan fosfor ve kalsiyumun bağırsaklar tarafından emilmesini sağlar. Bunun yanında kemik erimesine sebebiyet veren paratiroid hormonun salgılanmasını da önler. Kas ve kemiklerin sağlıklı olmasında önemli bir role sahip olan D vitamini, bağışıklık sistemine de olumlu katkıda bulunur. Buna ek olarak bazı kanser türleri, hipertansiyon ve kalp hastalıkları ile ilgili rahatsızlıklar karşısında da bağışıklık sisteminin korunmasına yardımcı olur.

Anne Adaylarının Sağlığında D Vitamininin Önemi:

D vitamini eksikliği belirtileri, anne adaylarında da görülür. Bu nedenle hamilelik döneminde anne adayı hem kendi hem de bebeğinin sağlığı için D vitamini alımına önem vermelidir. D vitamininin eksik olması halinde annede gebelik zehirlenmesi riski artar ve bunun yanında anne adayında kemik erimesi ve gebelik şekeri de görülebilir. Gebelik döneminde görülen D vitamininin eksik olması kalsiyumun emiliminde azalmaya da neden olur. Bunun yanında kas ve kemik ağrıları, halsizlik, kilo alımı gibi şikayetlere de sebebiyet verir. Anne adayına verilecek olan D vitamini desteği hamileliğin 12. haftasından itibaren verilir ve bu desteğin emzirme döneminin 6. ayına kadar alınması da tavsiye edilir.

Bebek ve Çocuk Sağlığında D Vitamininin Önemi:

Çocuk ve bebeklerde D vitamini eksikliği dikkate alınmalıdır. Anne karnında başlayan sağlıklı gelişim sürecinde bebek kalsiyum ihtiyacını anneden alır. Bu nedenle annenin hamilelik döneminde kalsiyum dengesini sağlaması için D vitamini desteğini yeterli düzeyde alması önemlidir. Bebeklik dönemindeki D vitamini eksikliği durumunda kas spazmları, solunum güçlüğü görülebilir. Çocuklarda D vitamini eksikliği durumunda da raşitizm yaşanabilir.

En ekonomik ve en önemli D vitamini kaynağı: Güneş

En ekonomik ve en önemli D vitamini kaynağı güneştir. Güneşli ortamda 15-20 dakika kadar yürüyüş yapılması günlük D vitamini eksikliği durumunu gidermek adına yeterlidir. D vitamininin deride oluşumu yaşın ilerlemesi ile azalır. Bu nedenle D vitamini eksikliği güneş ile desteklenmelidir. Koyu deri rengine sahip olan kişilerde de güneş önemli bir kaynaktır. D vitamini için önemli olan UVB ışınlarının kış aylarında giderek azalması sebebiyle güneşlenme süresi kış aylarında uzun tutulmalı ve güneşli günler iyi değerlendirilmelidir. D vitamini eksikliği belirtileri ve tanısı için hekim görüşü önemlidir. Bu nedenle mutlaka bir uzman hekime başvurulmalıdır.” diyerek sözlerine son verdi.

D Vitamini Alımını Engelleyen Faktörler

D vitamini eksikliği giderme sürecinde dikkat edilmesi gereken ve D vitamini alımını engelleyen faktörler aşağıdaki gibidir:

  • Böbrek ve karaciğerlerde ortaya çıkan rahatsızlıklar,
  • Hava kirliliği,
  • Sigara kullanımı,
  • Sindirim sistemi hastalıkları,
  • UVB ışınlarının giderek az ulaştığı kış günlerinde vücudun büyük bir kısmının giysilerle kapatılması,
  • Yanlış güneş koruyucu kullanımı,
  • Yetersiz beslenme.

“D vitamini eksikliği nasıl giderilir?” diye merak ediyor ve konu hakkında daha kapsamlı bilgi edinmek istiyorsanız “D vitamini nedir?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 26.01.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 26.01.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER