444 3 703

Kış Mevsiminde D Vitamini Eksikliğine Dikkat!

 

Samsun Büyük Anadolu Merkez Hastanesi doktorlarından Ä°ç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı Uzm. Dr. M. Atakan Canbulat, vücutta aÄŸrı, halsizlik, güçsüzlük, deÄŸiÅŸken ruh hali gibi belirtilerin D vitamini eksikliÄŸinden kaynaklandığını belirterek, güneÅŸli havada en az 15-20 dakika yürüme tavsiyesinde bulundu.

YetiÅŸkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliÄŸinin vücutta aÄŸrı, halsizlik, baÅŸ aÄŸrısı, deÄŸiÅŸken ruh hali, uykusuzluk, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üÅŸüme gibi belirtilerle ortaya çıktığına dikkat çeken Büyük Anadolu Merkez Hastanesi doktorlarından Ä°ç Hastalıkları (Dahiliye) Uzmanı Uzm.Dr. M. Atakan Canbulat, "D vitamini eksikliÄŸini birçok hastalığın belirtileri arasında sayabiliriz. Bunu yapılan muayene ve testler sonucunda öÄŸrenebiliriz. Saydığımız belirtileri yaÅŸayanların mutlaka bir uzman hekime görünmesini tavsiye ediyoruz. D vitamini eksikliÄŸi olanlara güneÅŸli havada en az 15-20 dakika yürümesini öneriyoruz." dedi.

Bağışıklık sisteminde D Vitamininin Önemi:

D vitamini eksikliÄŸi kemikler baÅŸta olmak üzere pek çok önemli fonksiyonun etkilenmesine neden olur. D vitamini beslenme ile alınan fosfor ve kalsiyumun bağırsaklar tarafından emilmesini saÄŸlar. Bunun yanında kemik erimesine sebebiyet veren paratiroid hormonun salgılanmasını da önler. Kas ve kemiklerin saÄŸlıklı olmasında önemli bir role sahip olan D vitamini, bağışıklık sistemine de olumlu katkıda bulunur. Buna ek olarak bazı kanser türleri, hipertansiyon ve kalp hastalıkları ile ilgili rahatsızlıklar karşısında da bağışıklık sisteminin korunmasına yardımcı olur.

Anne Adaylarının SaÄŸlığında D Vitamininin Önemi:

D vitamini eksikliÄŸi belirtileri, anne adaylarında da görülür. Bu nedenle hamilelik döneminde anne adayı hem kendi hem de bebeÄŸinin saÄŸlığı için D vitamini alımına önem vermelidir. D vitamininin eksik olması halinde annede gebelik zehirlenmesi riski artar ve bunun yanında anne adayında kemik erimesi ve gebelik ÅŸekeri de görülebilir. Gebelik döneminde görülen D vitamininin eksik olması kalsiyumun emiliminde azalmaya da neden olur. Bunun yanında kas ve kemik aÄŸrıları, halsizlik, kilo alımı gibi ÅŸikayetlere de sebebiyet verir. Anne adayına verilecek olan D vitamini desteÄŸi hamileliÄŸin 12. haftasından itibaren verilir ve bu desteÄŸin emzirme döneminin 6. ayına kadar alınması da tavsiye edilir.

Bebek ve Çocuk SaÄŸlığında D Vitamininin Önemi:

Çocuk ve bebeklerde D vitamini eksikliÄŸi dikkate alınmalıdır. Anne karnında baÅŸlayan saÄŸlıklı geliÅŸim sürecinde bebek kalsiyum ihtiyacını anneden alır. Bu nedenle annenin hamilelik döneminde kalsiyum dengesini saÄŸlaması için D vitamini desteÄŸini yeterli düzeyde alması önemlidir. Bebeklik dönemindeki D vitamini eksikliÄŸi durumunda kas spazmları, solunum güçlüÄŸü görülebilir. Çocuklarda D vitamini eksikliÄŸi durumunda da raÅŸitizm yaÅŸanabilir.

En ekonomik ve en önemli D vitamini kaynağı: GüneÅŸ

En ekonomik ve en önemli D vitamini kaynağı güneÅŸtir. GüneÅŸli ortamda 15-20 dakika kadar yürüyüÅŸ yapılması günlük D vitamini eksikliÄŸi durumunu gidermek adına yeterlidir. D vitamininin deride oluÅŸumu yaşın ilerlemesi ile azalır. Bu nedenle D vitamini eksikliÄŸi güneÅŸ ile desteklenmelidir. Koyu deri rengine sahip olan kiÅŸilerde de güneÅŸ önemli bir kaynaktır. D vitamini için önemli olan UVB ışınlarının kış aylarında giderek azalması sebebiyle güneÅŸlenme süresi kış aylarında uzun tutulmalı ve güneÅŸli günler iyi deÄŸerlendirilmelidir. D vitamini eksikliÄŸi belirtileri ve tanısı için hekim görüÅŸü önemlidir. Bu nedenle mutlaka bir uzman hekime baÅŸvurulmalıdır.” diyerek sözlerine son verdi.

D Vitamini Alımını Engelleyen Faktörler

D vitamini eksikliÄŸi giderme sürecinde dikkat edilmesi gereken ve D vitamini alımını engelleyen faktörler aÅŸağıdaki gibidir:

  • Böbrek ve karaciÄŸerlerde ortaya çıkan rahatsızlıklar,
  • Hava kirliliÄŸi,
  • Sigara kullanımı,
  • Sindirim sistemi hastalıkları,
  • UVB ışınlarının giderek az ulaÅŸtığı kış günlerinde vücudun büyük bir kısmının giysilerle kapatılması,
  • Yanlış güneÅŸ koruyucu kullanımı,
  • Yetersiz beslenme.

“D vitamini eksikliÄŸi nasıl giderilir?” diye merak ediyor ve konu hakkında daha kapsamlı bilgi edinmek istiyorsanız “D vitamini nedir?” baÅŸlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 26.01.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 26.01.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER