444 3 703

Semptomlar 101: Sinüs ve Burun Tıkanıklığı

 

Nefes almada güçlük yaşıyor, koku alamıyor ve daha da önemlisi kaliteli bir uyku süreci geçiremiyor, “Burun tıkanıklığı ne iyi gelir?” sorusuna yanıt mı arıyorsunuz? Burun, solunum sisteminin baÅŸlangıç noktasıdır. Vücuda giren hava akciÄŸerlere ulaÅŸmadan önce burun tarafından nemlendirilir, ısıtılır ve temizlenir. Ancak bazı nedenlerden kaynaklı olarak burun içerisinde bulunan kan damarları veya hava yollarında ödem oluÅŸarak tıkanıklık hissi yaratabilir. Bu durumda da burun solunum sistemindeki görevlerini yerine getiremez ve yaÅŸam kaliteniz düÅŸer. Rahatsız edici bu semptomu gidermek adına neler yapacağınız bilmiyorsanız burun tıkanıklığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Burun Tıkanıklığı Nedir?

SoÄŸuk algınlığı ya da gripte yaÅŸadığınız rahatsız edici tıkanıklık hissi burun tıkanıklığı olarak adlandırılır. Burnunuz tamamen tıkandığında basit bir eylem olan nefes almayı zor yerine getirebilir, kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Peki burun tıkanıklığı tam olarak nedir? Tıp literatüründe rinit olarak adlandırılan burun tıkanıklığı, burun boÅŸluÄŸundaki astarların iltihaplanmasıdır.

Çocuk ve Bebeklerde Burun Tıkanıklığı

Bebeklerde burun tıkanıklığı, yoÄŸun olarak 0-2 yaÅŸ arası dönemde gözlemlenen ciddi bir sorundur. Burun kanalları açık olmayan bebek, bu durumdan etkilenerek hem ruhsal açıdan hem de fiziksel olarak olumsuz etkilenir. Bebeklerde bu duruma neden olan faktörler üst solunum yolu rahatsızlıkları, geniz eti, alerji, sinüzit, hava kirliliÄŸi, yabancı cisim kaçması ÅŸeklinde sıralanabilir. KonuÅŸma yeteneÄŸi henüz geliÅŸmemiÅŸ olan bebeklerde bu durum bebeÄŸin sürekli aÄŸzından nefes alması, uyku sırasında horlama ÅŸeklinde sesler çıkarması ÅŸeklinde gözlemlenebilir. BebeÄŸinizin burun tıkanıklığını gidermek için kullanabileceÄŸiniz yöntemler ılık banyo, aspiratör kullanımı, ortamı nemlendirme, yastığı yükseltme, masaj uygulama (burun köprüsüne, kaÅŸlara, saç çizgisine, baÅŸ altına, elmacık kemiklerine) yöntemlerini kullanabilirsiniz.

Çocuklarda görülen burun tıkanıklığı ise gribal enfeksiyon, alerji, geniz eti büyümesi nedeniyle yaÅŸanır. ÖÄŸrenme güçlüÄŸünden büyüme geriliÄŸine kadar birçok soruna davetiye çıkarabilen bu durum iyi gözlemlenmeli ve tedavi edilmelidir. Peki çocuklarda burun tıkanıklığı nasıl geçer? Çocuklarda görülen tıkanıklık durumunun tedavisi hastalık özelinde gerçekleÅŸtirilir. Çünkü tıkanıklık hastalığın yarattığı bir semptomdur. Ancak basit bir burun tıkanıklığı için çocuÄŸunuzun yastığını yükseltebilir, ortam havasını nemlendirebilir, tuzlu burun spreyi kullanabilir, bol sıvı tüketmesini saÄŸlayarak çocuÄŸunuza buhar solutabilirsiniz.

Hamilelikte Burun Tıkanıklığı

Hamilelikte burun tıkanıklığı östrojen hormonu ile ilgilidir. Hamilelik nedeniyle artan östrojen hormonu, mukozalarda ödem ve ÅŸiÅŸmeye yol açar. Bu da salgı üretiminin artırır. Tıkanıklığa eÅŸlik eden baÅŸka bir ÅŸikayetiniz yoksa basit çözümler etkili olur. Ancak tıkanıklık ile birlikte öksürük, boÄŸazda yanma, hapşırma, ÅŸiÅŸ, aÄŸrı ve ateÅŸ yaşıyorsanız doktorunuzu aramalısınız. Basit bir tıkanıklık durumunda bol sıvı tüketebilir, uyurken başınızı yükseltebilir, ortamı nemlendirebilir, ılık duÅŸ ya da buhar soluması yapabilir, deniz suyu uygulayabilirsiniz.

Burun Tıkanıklığının Belirtileri

Burnunuz tıkandığında nefes almada güçlük çekebilirsiniz. Bu tıkanıklık nedeniyle burun pasajlarında ÅŸiÅŸmeye neden olur. Bu durum da burnunuzdan mukus atılmasını zorlaÅŸtırır, dolayısıyla mukus birikiminiz olabilir. Burun tıkanıklığı baÅŸ aÄŸrısı yaÅŸamanız da neden olur.

Burun Tıkanıklığı Neden Olur?

Burun tıkanıklığı her yaÅŸtan insanı etkileyen bir semptomdur. “Burun tıkanıklığı neden olur?” diye merak ediyorsanız burun tıkanıklığı nedenleri aÅŸağıdaki gibidir:

  • Alerjiler,
  • Alerjik olmayan rinit,
  • Baharatlı besinler,
  • Burunda et,
  • Burun polipleri,
  • Burunda yabancı cisim olması,
  • Churg-Strauss sendromu,
  • Gebelik,
  • Grip,
  • Hormonal deÄŸiÅŸim,
  • Konka ÅŸiÅŸmesi,
  • Mesleki astım,
  • Mevsim geçiÅŸi,
  • Nazal septum deviasyonu,
  • Nezle,
  • SoÄŸuk algınlığı,
  • Saman nezlesi,
  • Sinüzit,
  • Tiroid bozuklukları,
  • Uyku apnesi
  • Yüksek tansiyon.

Burun Tıkanıklığı Kaç Günde Geçer?

“Burun tıkanıklığı kaç günde geçer?” sorusu da merak edilen konular arasında. Tıkanıklık grip ya da soÄŸuk algınlığı kaynaklıysa tıkanıklık soÄŸuk algınlığınız veya gribiniz kadar sürer. Ancak tıkanıklığı alerji nedeniyle yaşıyorsanız tıkanıklık alerjene maruz kalmanıza baÄŸlı olarak daha uzun ya da daha kısa sürebilir.

Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

“Burun tıkanıklığı nasıl açılır?” diye merak ediyorsanız eczanelerde satılan deniz suyunu kullanabilir, aromatik yaÄŸ kattığınız buharı soluyabilir, bulunduÄŸunuz ortamı nemlendirebilirsiniz. Ancak yaÅŸadığınız tıkanıklık ciddi bir hastalık kaynaklıysa mutlaka tıbbi yardım alarak doktorun önerisine göre burun tıkanıklığı için sprey ya da burun tıkanıklığı ilaç kullanabilirsiniz.

Evde Burun Tıkanıklığı Tedavisi

“Burun tıkanıklığı nasıl geçer evde neler yapılabilir?” sorusu da merak edilen konulardan biri. Evde burun tıkanıklığı açma mutlaka burun pasajlarınızı ve sinüslerinizi nemli tutmaya odaklı olmalıdır. Bunun için ortam nemlendiricilerini kullanabilir, ılık duÅŸ alabilir ya da buhar soluyabilirsiniz. Bir diÄŸer burun tıkanıklığı doÄŸal çözüm bol sıvı tüketimidir. Bol sıvı tüketerek mukusu inceltebilirsiniz. Ä°zotonik sodyum klorür burun tıkanıklığı için evde uygulanabilecek bir diÄŸer yöntemdir. “Çocuklarda burun tıkanıklığı nasıl geçer bitkisel yöntemler nelerdir?” diyorsanız aynı ÅŸeyleri çocuÄŸunuz için de uygulayabilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 25.12.2023 15:06Yayınlanma Tarihi: 08.02.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER