444 3 703

Semptomlar 101: Sinüs ve Burun Tıkanıklığı

 

Nefes almada güçlük yaşıyor, koku alamıyor ve daha da önemlisi kaliteli bir uyku süreci geçiremiyor, “Burun tıkanıklığı ne iyi gelir?” sorusuna yanıt mı arıyorsunuz? Burun, solunum sisteminin başlangıç noktasıdır. Vücuda giren hava akciğerlere ulaşmadan önce burun tarafından nemlendirilir, ısıtılır ve temizlenir. Ancak bazı nedenlerden kaynaklı olarak burun içerisinde bulunan kan damarları veya hava yollarında ödem oluşarak tıkanıklık hissi yaratabilir. Bu durumda da burun solunum sistemindeki görevlerini yerine getiremez ve yaşam kaliteniz düşer. Rahatsız edici bu semptomu gidermek adına neler yapacağınız bilmiyorsanız burun tıkanıklığı hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Burun Tıkanıklığı Nedir?

Soğuk algınlığı ya da gripte yaşadığınız rahatsız edici tıkanıklık hissi burun tıkanıklığı olarak adlandırılır. Burnunuz tamamen tıkandığında basit bir eylem olan nefes almayı zor yerine getirebilir, kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. Peki burun tıkanıklığı tam olarak nedir? Tıp literatüründe rinit olarak adlandırılan burun tıkanıklığı, burun boşluğundaki astarların iltihaplanmasıdır.

Çocuk ve Bebeklerde Burun Tıkanıklığı

Bebeklerde burun tıkanıklığı, yoğun olarak 0-2 yaş arası dönemde gözlemlenen ciddi bir sorundur. Burun kanalları açık olmayan bebek, bu durumdan etkilenerek hem ruhsal açıdan hem de fiziksel olarak olumsuz etkilenir. Bebeklerde bu duruma neden olan faktörler üst solunum yolu rahatsızlıkları, geniz eti, alerji, sinüzit, hava kirliliği, yabancı cisim kaçması şeklinde sıralanabilir. Konuşma yeteneği henüz gelişmemiş olan bebeklerde bu durum bebeğin sürekli ağzından nefes alması, uyku sırasında horlama şeklinde sesler çıkarması şeklinde gözlemlenebilir. Bebeğinizin burun tıkanıklığını gidermek için kullanabileceğiniz yöntemler ılık banyo, aspiratör kullanımı, ortamı nemlendirme, yastığı yükseltme, masaj uygulama (burun köprüsüne, kaşlara, saç çizgisine, baş altına, elmacık kemiklerine) yöntemlerini kullanabilirsiniz.

Çocuklarda görülen burun tıkanıklığı ise gribal enfeksiyon, alerji, geniz eti büyümesi nedeniyle yaşanır. Öğrenme güçlüğünden büyüme geriliğine kadar birçok soruna davetiye çıkarabilen bu durum iyi gözlemlenmeli ve tedavi edilmelidir. Peki çocuklarda burun tıkanıklığı nasıl geçer? Çocuklarda görülen tıkanıklık durumunun tedavisi hastalık özelinde gerçekleştirilir. Çünkü tıkanıklık hastalığın yarattığı bir semptomdur. Ancak basit bir burun tıkanıklığı için çocuğunuzun yastığını yükseltebilir, ortam havasını nemlendirebilir, tuzlu burun spreyi kullanabilir, bol sıvı tüketmesini sağlayarak çocuğunuza buhar solutabilirsiniz.

Hamilelikte Burun Tıkanıklığı

Hamilelikte burun tıkanıklığı östrojen hormonu ile ilgilidir. Hamilelik nedeniyle artan östrojen hormonu, mukozalarda ödem ve şişmeye yol açar. Bu da salgı üretiminin artırır. Tıkanıklığa eşlik eden başka bir şikayetiniz yoksa basit çözümler etkili olur. Ancak tıkanıklık ile birlikte öksürük, boğazda yanma, hapşırma, şiş, ağrı ve ateş yaşıyorsanız doktorunuzu aramalısınız. Basit bir tıkanıklık durumunda bol sıvı tüketebilir, uyurken başınızı yükseltebilir, ortamı nemlendirebilir, ılık duş ya da buhar soluması yapabilir, deniz suyu uygulayabilirsiniz.

Burun Tıkanıklığının Belirtileri

Burnunuz tıkandığında nefes almada güçlük çekebilirsiniz. Bu tıkanıklık nedeniyle burun pasajlarında şişmeye neden olur. Bu durum da burnunuzdan mukus atılmasını zorlaştırır, dolayısıyla mukus birikiminiz olabilir. Burun tıkanıklığı baş ağrısı yaşamanız da neden olur.

Burun Tıkanıklığı Neden Olur?

Burun tıkanıklığı her yaştan insanı etkileyen bir semptomdur. “Burun tıkanıklığı neden olur?” diye merak ediyorsanız burun tıkanıklığı nedenleri aşağıdaki gibidir:

  • Alerjiler,
  • Alerjik olmayan rinit,
  • Baharatlı besinler,
  • Burunda et,
  • Burun polipleri,
  • Burunda yabancı cisim olması,
  • Churg-Strauss sendromu,
  • Gebelik,
  • Grip,
  • Hormonal değişim,
  • Konka şişmesi,
  • Mesleki astım,
  • Mevsim geçişi,
  • Nazal septum deviasyonu,
  • Nezle,
  • Soğuk algınlığı,
  • Saman nezlesi,
  • Sinüzit,
  • Tiroid bozuklukları,
  • Uyku apnesi
  • Yüksek tansiyon.

Burun Tıkanıklığı Kaç Günde Geçer?

“Burun tıkanıklığı kaç günde geçer?” sorusu da merak edilen konular arasında. Tıkanıklık grip ya da soğuk algınlığı kaynaklıysa tıkanıklık soğuk algınlığınız veya gribiniz kadar sürer. Ancak tıkanıklığı alerji nedeniyle yaşıyorsanız tıkanıklık alerjene maruz kalmanıza bağlı olarak daha uzun ya da daha kısa sürebilir.

Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer?

“Burun tıkanıklığı nasıl açılır?” diye merak ediyorsanız eczanelerde satılan deniz suyunu kullanabilir, aromatik yağ kattığınız buharı soluyabilir, bulunduğunuz ortamı nemlendirebilirsiniz. Ancak yaşadığınız tıkanıklık ciddi bir hastalık kaynaklıysa mutlaka tıbbi yardım alarak doktorun önerisine göre burun tıkanıklığı için sprey ya da burun tıkanıklığı ilaç kullanabilirsiniz.

Evde Burun Tıkanıklığı Tedavisi

“Burun tıkanıklığı nasıl geçer evde neler yapılabilir?” sorusu da merak edilen konulardan biri. Evde burun tıkanıklığı açma mutlaka burun pasajlarınızı ve sinüslerinizi nemli tutmaya odaklı olmalıdır. Bunun için ortam nemlendiricilerini kullanabilir, ılık duş alabilir ya da buhar soluyabilirsiniz. Bir diğer burun tıkanıklığı doğal çözüm bol sıvı tüketimidir. Bol sıvı tüketerek mukusu inceltebilirsiniz. İzotonik sodyum klorür burun tıkanıklığı için evde uygulanabilecek bir diğer yöntemdir. “Çocuklarda burun tıkanıklığı nasıl geçer bitkisel yöntemler nelerdir?” diyorsanız aynı şeyleri çocuğunuz için de uygulayabilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 25.12.2023 15:06Yayınlanma Tarihi: 08.02.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER