Kardiyovasküler hastalık gelişimi için ana risk faktörlerinden biri olan yüksek tansiyon belirtileri dikkate alınmalıdır. Dünya genelinde sayısız insanın yüksek tansiyon ile yaşadığı ve bu insanların neredeyse yarısının durumdan habersiz olduğu düşünüldüğünde yüksek tansiyon ile ilgili farkındalık mutlaka kazanılmalıdır. Böylelikle ani tansiyon yükselmesi belirtileri için en doğru önlem alınabilir. İşte kronik ya da strese bağlı yüksek tansiyon belirtileri hakkında bilinmesi gerekenler:
“Yüksek tansiyon nedir?” diye merak ediyorsanız bu durumun damarda bulunan kanın damar duvarına doğru yüksek basınç yapması olduğunu bilmelisiniz. Bunun yanında yüksek tansiyon değerinin bazı kişilerde hiçbir belirti yaratmadığını ve kişinin rutin hayatını sürdürmesinde bir engel teşkil etmediğini de aklınızdan çıkarmamalısınız. Hiçbir belirti yaratmayan yüksek tansiyon kişinin böbrek, beyin, kalp ve damar gibi hayati öneme sahip olan organ ve sistemlerini etkiler. Dahası yüksek tansiyon nedeniyle organların beslenmesine yardımcı olan damarlarda genişleme, tıkanma ya da yırtılma meydana gelebilir.
Yüksek tansiyon belirtisi bazı bireylerde gözlemlenebilirken bazı bireylerde sinsi seyreder. Ancak yaşanan durum kişinin hayatını tehlikeye atacak bir boyut kazandığında yüksek tansiyon belirtileri baş ağrısı, burun kanaması ve nefes darlığı gibi bulgular yaratabilir. Bu sebeple 18 yaşından itibaren 2 yılda bir uzman görüşü alınmalı, değerler düzenli olarak ölçtürülmelidir. Peki yüksek tansiyon belirtileri nelerdir? İşte 180/110 mmHg’nin üzerine çıkarak bu aralıkta seyreden yüksek tansiyon belirtileri aşağıdaki gibidir:
Yüksek tansiyon belirtileri hamilelikte yaşanıyorsa mutlaka kontrol altına alınmalıdır. Kontrol altına alınamayan yüksek tansiyon, anne karnındaki bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir. Hamilelikte yüksek tansiyon nedenleri aşağıdaki gibidir:
Yüksek tansiyon genellikle hamileliğin ikinci yarısında ortaya çıkar. Bu durum için en doğru tedavi yöntemi anne adayının dinlenmesidir. Böylelikle kan basıncı düşebilir. Ancak dinlenmeye rağmen kan basıncı müdahale gerektirecek seviyeye yükseliyorsa doktor kontrolünde ve yalnızca doktor önerisiyle ilaç tedavisi uygulanabilir.
Yüksek tansiyon belirtileri tehlikeli derecede ise mutlaka uzman yardımı alınmalıdır. Böylelikle uzman kontrolünde yüksek tansiyon ilaçları kullanımı ve sağlıklı yaşam alışkanlıkları ile süreç doğru bir şekilde yönetilebilir. “Yüksek tansiyon belirtileri ne iyi gelir?” diye merak ediyorsanız “Tansiyon nasıl düşer?” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Tansiyonum durmadan çıkıyor 20 18:19 ne yapabilirim şeker hastasıyım
Merhaba tüm sorularınızı BAH Alo Doktorum danışma hattına 0532 260 21 31 numaralı telefondan yalnızca WhatsApp mesajı olarak iletebilir, uzmanımızdan en doğru yorumu alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.