444 3 703

Karın Ağrısı Nasıl Geçer?

 

YaÅŸanan karın aÄŸrısı, altta yatan birçok nedene baÄŸlı olabilir. Karın aÄŸrısı baÅŸlama zamanı, yaÅŸanma sıklığı ve ÅŸiddetine göre akut yani aniden baÅŸlayan ve kronik olarak sınıflandırılır. Bu aÄŸrının hissedilmesi ise kiÅŸinin sahip olduÄŸu fiziksel özelliklerine, sosyal yapısına ve psikolojik durumuna göre farklılık gösterebilir. Peki karın aÄŸrısına ne iyi gelir? Karın aÄŸrısı için uygulanacak tedavi aÄŸrıya neden olan faktöre göre farklılık göstermekle birlikte bu nedenin belirlenmesi için mutlaka bir uzman doktor görüÅŸü alınmalıdır.

Karın Ağrısı Nedir?

Karın aÄŸrısı, göÄŸüs kafesi ile leÄŸen kemiÄŸinin iç kısmı arasında hissedilen aÄŸrılara verilen genel addır. Bu aÄŸrılar genellikle belli bir uyaran sonrası yaÅŸanır. Daha önce de belirtildiÄŸi gibi karın aÄŸrılarının hissedilmesi ise kiÅŸinin sahip olduÄŸu fiziksel özelliklerine, sosyal yapısına ve psikolojik durumuna göre farklılık gösterebilir. YaÅŸanan karın aÄŸrıları belli bölgede sınırlı olabildiÄŸi gibi baÅŸka bölgelere de yayılım gösterebilir ve yansıyan aÄŸrı olma özelliÄŸi de vardır. Bunun yanında karın dışı organlar da karın aÄŸrısına sebebiyet verebilir.

Karın Ağrısı Neden Olur?

Karın ağrısı nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • AÄŸrı karın içinde bulunan organdan, organı saran periton adı verilen zardan, organlarla baÄŸlantılı olan sinir yapılarında ya da organı besleyen damarlardan kaynaklanabilir.
  • Karın içindeki organların ya da dokuların tıkanması, gerilmesi, hareketinin azalması ya da durması, organın ülseri ya da iltihabı, organın enfeksiyonu, organın beslenmesini saÄŸlayan damarların tıkanıklığı, organ ile baÄŸlantılı olan sinir dokusunu sarması gibi durumlar da nedenler arasındadır.
  • Sindirim sistemine iliÅŸkin sorunlar (pankreas, safra yolları, mide-barsak),
  • Üriner sistemdeki hastalıklar (idrar yolları, boÅŸaltım sistemi),
  • Bazı metabolik rahatsızlıklar (diyabetik komalar, üremi),
  • Kadınlarda görülen bazı jinekolojik hastalıklar,
  • Psikojenik sorunlar (panik bozukluklar, depresyon, kaygı bozuklukları gibi).

 

Karın Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Genellikle burulma, kramp, kıvrandırıcı, yanma, sıkışma ÅŸeklinde tarif edilen karın aÄŸrısı ile mide bulantısı, kusma gibi durumlarla yaÅŸanabilir. Bazı hastalar aÄŸrıyı daha az hissettiÄŸi öne doÄŸru eÄŸilme, sırt üstü yatma, aÄŸrının üstüne yatma gibi aÄŸrının daha az hissedildiÄŸi vücut duruÅŸunu alırlar. YaÅŸanan aÄŸrının ÅŸiddeti ve belirtisi nedene göre farklılık gösterebilir. DiÄŸer belirtiler genel olarak aÅŸağıdaki ÅŸekilde özetlenebilir:

  • AteÅŸ,
  • Huzursuzluk,
  • Ä°ÅŸtahsızlık,
  • Kanama,
  • Kilo kaybı,
  • Koma hali
  • Solukluk,
  • Terleme.

Karın AÄŸrısı Türleri Nelerdir?

Karın aÄŸrısı nasıl geçer?” sorusunun yanıtı kadar karın aÄŸrısı türlerinin ne olduÄŸu da merak konusu. Karın aÄŸrısı baÅŸlangıç zamanına göre akut (aniden baÅŸlayan) veya kronik olarak adlandırılabilir. Bu baÅŸlangıç hızı aÄŸrının ciddiyeti hakkında fikir verir. Aniden baÅŸlayan, yeri belli bölgeyi kapsayan, ÅŸiddetli yaÅŸanan aÄŸrılar damar tıkanması ya da organ yırtılması gibi ciddi sorunlara iÅŸaret edebilir. Bunun yanında aÄŸrının ÅŸiddet deÄŸiÅŸtirmesi ve yayılımı da tanı hakkında fikir sunabilir. Örnek vermek gerekirse; göbek çevresinden aniden baÅŸlayan ve deÄŸiÅŸen ÅŸiddette karın aÄŸrısının saÄŸ alt kadrana geçmesi kiÅŸide akut apandisit olduÄŸunu düÅŸündürebilir. Kronik karın aÄŸrıları genellikle 6 aydan daha uzun süre hissedilir. Kronik aÄŸrılar aralıklı, sürekli ya da tekrarlayıcı olabilir. Bunun yanında aÄŸrının nedeni mekanik bir sorun kaynaklı olabileceÄŸi gibi iltihaba baÄŸlı da geliÅŸebilir. Nadir olarak da metabolik ve nörolojik nedenlerden kaynaklanabilir. Bazı karın aÄŸrıları için tanı konulamaz ve nedeni belirlenemez. Ancak karın aÄŸrıları kanser, karın içi kitleler, bazı psikiyatrik hastalıklar kaynaklı da olabilir.

Karın Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavide karın aÄŸrısının nedenlerinin bilinmesi önemlidir. Çünkü uygulanacak tedavi ve karın aÄŸrısı için ilaç aÄŸrının nedenine, yerine, ÅŸiddetine ve eÅŸlik eden bulgulara göre deÄŸiÅŸir. Bu nedenle ilk olarak mutlaka doktora baÅŸvurulmalı ve uzman görüÅŸü alınmalıdır. Doktor kontrolü olmadan ve tanı alınmadan aÄŸrı kesici ilaç kullanılması halinde hastalığın komplikasyonları ve ÅŸiddeti gölgelenebilir ve tanı gecikebilir.

Tedavi aÅŸamasında hastadan detaylı öykü alınır ve hasta muayene edilir. Ardından gerekmesi durumunda karın grafisi, kan tahlilleri, ultrason, endoskopik iÅŸlemler, dışkı ve idrar analizleri, bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemleri kullanılabilir. Bu yöntemlerden uygun olanı ile karın aÄŸrısının nedeni belirlendikten sonra tedavi süreci ve tedavi ÅŸekli planlanır. Bazı durumlarda en uygun tedavi (bağırsak gazını ya da mide asidini düzenleyen ilaçlar, sindirime yardımcı bazı ilaçlar, antibiyotikler, gaz ilaçları gibi) ilaç tedavisiyken akut yani aniden baÅŸlayan karın aÄŸrısı durumunda (barsak perforasyonu ya da akut apandisit gibi) tek tedavi seçeneÄŸi cerrahidir.

Bunun yanında hazımsızlık, gaz, ÅŸiÅŸkinlik gibi sindirim problemlerinden kaynaklanan bazı karın aÄŸrılarında kiÅŸinin yaÅŸam ÅŸeklinde yapılacak deÄŸiÅŸiklikler yeterli olabilir. YaÅŸam ÅŸeklinde yapılacak deÄŸiÅŸiklikler beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesini, sigara ve alkol tüketiminin azaltılmasını, daha hareketli yaÅŸam tarzının benimsenmesini, stresten uzak durulmasını içerir. Bu hususta beslenme saatlerinin düzenlenmesi, asit içeriÄŸi yüksek olan ve sindirilmesi zor olan besinlerin azaltılması önemlidir.

Karın Ağrısı Başka Hangi Hastalıklarla Karıştırılabilir?

Karın aÄŸrısına sebep olan birçok hastalık bulunur. Bu hastalıklar konumu ve aÄŸrı özellikleri ile karıştırılabilir. Örnek vermek gerekirse Ailevi Akdeniz ateÅŸi hastalığı ile akut apandisit hastalığının aÄŸrılarının birbirini andırması gibi. Karın aÄŸrısı ile benzer belirtiler sunduÄŸu hastalıklar aÅŸağıdaki gibidir:

  • Kanlı ishal (dizanteri),
  • Ä°ltihabi barsak hastalıkları (ülseratif kolit ve Crohn gibi),
  • Böbrek taşı aÄŸrısı,
  • Tendon aÄŸrıları.

Ayrıca karın dışı organlarda bulunan hastalıklar da (mide ülseri, mide iltihabı, kalp krizi) karın aÄŸrısının kaynağı olabilir ve tanı da deÄŸerlendirilmelidir.

Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Ani başlayan ve şiddetli yaşanan karın ağrıları ciddiye alınması gereken bir sağlık sorununa işaret edebilir. Doktora başvurulması gereken durumlar:

  • Hastanın genel durumunda bozulma, bilinç kaygı gibi belirtilerin de eÅŸlik ettiÄŸi karın aÄŸrıları da acil bir durumu gösterebilir. Bu türden karın aÄŸrılarında hemen doktora baÅŸvurulmalıdır.
  • YaÅŸanan aÄŸrının ÅŸiddetini artırması, aÄŸrıya kusma ve bulantının eÅŸlik etmesi, karın bölgesine dokunulduÄŸunda ÅŸiddetli hassasiyet hissedilmesi veya nefesin kesildiÄŸi aÄŸrının yaÅŸanması durumunda da doktor görüÅŸü acil olarak alınmalı.
  • Karın aÄŸrısına aniden baÅŸlayan sarılık eÅŸlik ediyorsa bu da doktor kontrolü gerektiÄŸini gösterebilir.
  • AÄŸrı ile birlikte makattan ya da ağızdan kanama bulgusu olması acil müdahale edilmesi gereken sindirim yolu kanamasından kaynaklı olabilir.
  • KiÅŸi karın aÄŸrısı ile birlikte dışkı ve gaz çıkışının tamamen kesildiÄŸini hissediyorsa bu barsak tıkanıklığını iÅŸaret ediyor olabilir.
  • Renal kolik durumunu düÅŸündüren ve kiÅŸiyi kıvrandıran aÄŸrılar da mutlaka böbrek taşı bakımından deÄŸerlendirilmelidir.
  • Kadın hastalıklarında alt kadran aÄŸrılarının ani baÅŸlaması durumunda jinekolojik tanılar düÅŸünülebilir.
  • KiÅŸi kronik aÄŸrılarla birlikte kilo veriyorsa kanser deÄŸerlendirmesi yapılmalıdır.
  • Karın aÄŸrısına kronik ishal eÅŸlik ediyorsa çölyak hastalığı gibi emilim bozukluÄŸuna neden olan hastalıklar uzman tarafından sindirim sistemi rahatsızlıkları bakımından deÄŸerlendirilmelidir.

 

Hafif Karın Ağrısı Durumunda Neler Yapılabilir?

“Hafif karın aÄŸrısı nasıl geçer evde çözüm yolları nelerdir?” diye merak ediyorsanız ciddi olmayan hafifi ÅŸiddette yaÅŸanan karın aÄŸrılarını geçirmek adına bitki kürleri ya da çaylardan faydalanabilirsiniz. Ancak bu bitkisel çayları tüketmeden ve kürleri uygulamadan önce mutlaka uzman doktora danışmalısınız. Doktorunuzun onayıyla faydalanabileceÄŸiniz bitkisel kaynaklar aÅŸağıdaki gibidir:

  • Nane limon çayı
  • Papatya çayı
  • Rezene çayı
  • Tarçın çayı
  • Zencefil çayı

Yine hafif karın aÄŸrısı durumunda bağırsaklarınızın dinlenmesi için katı gıda almaya ara verebilirsiniz ya da sindirimi kolay besinleri tüketebilirsiniz. Bunun yanında bol su tüketebilir ve ılık duÅŸla vücudunuzun rahatlamasını saÄŸlayabilirsiniz. Yukarıda belirtilen bitkisel kürleri ve uygulamaları yapmadan önce mutlaka doktorunuzun görüÅŸünü almalı ve hafif karın aÄŸrısı durumunda uygulamalısınız.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 20.02.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 20.02.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER