444 3 703

Karın Ağrısı Nasıl Geçer?

 

Yaşanan karın ağrısı, altta yatan birçok nedene bağlı olabilir. Karın ağrısı başlama zamanı, yaşanma sıklığı ve şiddetine göre akut yani aniden başlayan ve kronik olarak sınıflandırılır. Bu ağrının hissedilmesi ise kişinin sahip olduğu fiziksel özelliklerine, sosyal yapısına ve psikolojik durumuna göre farklılık gösterebilir. Peki karın ağrısına ne iyi gelir? Karın ağrısı için uygulanacak tedavi ağrıya neden olan faktöre göre farklılık göstermekle birlikte bu nedenin belirlenmesi için mutlaka bir uzman doktor görüşü alınmalıdır.

Karın Ağrısı Nedir?

Karın ağrısı, göğüs kafesi ile leğen kemiğinin iç kısmı arasında hissedilen ağrılara verilen genel addır. Bu ağrılar genellikle belli bir uyaran sonrası yaşanır. Daha önce de belirtildiği gibi karın ağrılarının hissedilmesi ise kişinin sahip olduğu fiziksel özelliklerine, sosyal yapısına ve psikolojik durumuna göre farklılık gösterebilir. Yaşanan karın ağrıları belli bölgede sınırlı olabildiği gibi başka bölgelere de yayılım gösterebilir ve yansıyan ağrı olma özelliği de vardır. Bunun yanında karın dışı organlar da karın ağrısına sebebiyet verebilir.

Karın Ağrısı Neden Olur?

Karın ağrısı nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Ağrı karın içinde bulunan organdan, organı saran periton adı verilen zardan, organlarla bağlantılı olan sinir yapılarında ya da organı besleyen damarlardan kaynaklanabilir.
  • Karın içindeki organların ya da dokuların tıkanması, gerilmesi, hareketinin azalması ya da durması, organın ülseri ya da iltihabı, organın enfeksiyonu, organın beslenmesini sağlayan damarların tıkanıklığı, organ ile bağlantılı olan sinir dokusunu sarması gibi durumlar da nedenler arasındadır.
  • Sindirim sistemine ilişkin sorunlar (pankreas, safra yolları, mide-barsak),
  • Üriner sistemdeki hastalıklar (idrar yolları, boşaltım sistemi),
  • Bazı metabolik rahatsızlıklar (diyabetik komalar, üremi),
  • Kadınlarda görülen bazı jinekolojik hastalıklar,
  • Psikojenik sorunlar (panik bozukluklar, depresyon, kaygı bozuklukları gibi).

 

Karın Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Genellikle burulma, kramp, kıvrandırıcı, yanma, sıkışma şeklinde tarif edilen karın ağrısı ile mide bulantısı, kusma gibi durumlarla yaşanabilir. Bazı hastalar ağrıyı daha az hissettiği öne doğru eğilme, sırt üstü yatma, ağrının üstüne yatma gibi ağrının daha az hissedildiği vücut duruşunu alırlar. Yaşanan ağrının şiddeti ve belirtisi nedene göre farklılık gösterebilir. Diğer belirtiler genel olarak aşağıdaki şekilde özetlenebilir:

  • Ateş,
  • Huzursuzluk,
  • İştahsızlık,
  • Kanama,
  • Kilo kaybı,
  • Koma hali
  • Solukluk,
  • Terleme.

Karın Ağrısı Türleri Nelerdir?

Karın ağrısı nasıl geçer?” sorusunun yanıtı kadar karın ağrısı türlerinin ne olduğu da merak konusu. Karın ağrısı başlangıç zamanına göre akut (aniden başlayan) veya kronik olarak adlandırılabilir. Bu başlangıç hızı ağrının ciddiyeti hakkında fikir verir. Aniden başlayan, yeri belli bölgeyi kapsayan, şiddetli yaşanan ağrılar damar tıkanması ya da organ yırtılması gibi ciddi sorunlara işaret edebilir. Bunun yanında ağrının şiddet değiştirmesi ve yayılımı da tanı hakkında fikir sunabilir. Örnek vermek gerekirse; göbek çevresinden aniden başlayan ve değişen şiddette karın ağrısının sağ alt kadrana geçmesi kişide akut apandisit olduğunu düşündürebilir. Kronik karın ağrıları genellikle 6 aydan daha uzun süre hissedilir. Kronik ağrılar aralıklı, sürekli ya da tekrarlayıcı olabilir. Bunun yanında ağrının nedeni mekanik bir sorun kaynaklı olabileceği gibi iltihaba bağlı da gelişebilir. Nadir olarak da metabolik ve nörolojik nedenlerden kaynaklanabilir. Bazı karın ağrıları için tanı konulamaz ve nedeni belirlenemez. Ancak karın ağrıları kanser, karın içi kitleler, bazı psikiyatrik hastalıklar kaynaklı da olabilir.

Karın Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavide karın ağrısının nedenlerinin bilinmesi önemlidir. Çünkü uygulanacak tedavi ve karın ağrısı için ilaç ağrının nedenine, yerine, şiddetine ve eşlik eden bulgulara göre değişir. Bu nedenle ilk olarak mutlaka doktora başvurulmalı ve uzman görüşü alınmalıdır. Doktor kontrolü olmadan ve tanı alınmadan ağrı kesici ilaç kullanılması halinde hastalığın komplikasyonları ve şiddeti gölgelenebilir ve tanı gecikebilir.

Tedavi aşamasında hastadan detaylı öykü alınır ve hasta muayene edilir. Ardından gerekmesi durumunda karın grafisi, kan tahlilleri, ultrason, endoskopik işlemler, dışkı ve idrar analizleri, bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemleri kullanılabilir. Bu yöntemlerden uygun olanı ile karın ağrısının nedeni belirlendikten sonra tedavi süreci ve tedavi şekli planlanır. Bazı durumlarda en uygun tedavi (bağırsak gazını ya da mide asidini düzenleyen ilaçlar, sindirime yardımcı bazı ilaçlar, antibiyotikler, gaz ilaçları gibi) ilaç tedavisiyken akut yani aniden başlayan karın ağrısı durumunda (barsak perforasyonu ya da akut apandisit gibi) tek tedavi seçeneği cerrahidir.

Bunun yanında hazımsızlık, gaz, şişkinlik gibi sindirim problemlerinden kaynaklanan bazı karın ağrılarında kişinin yaşam şeklinde yapılacak değişiklikler yeterli olabilir. Yaşam şeklinde yapılacak değişiklikler beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesini, sigara ve alkol tüketiminin azaltılmasını, daha hareketli yaşam tarzının benimsenmesini, stresten uzak durulmasını içerir. Bu hususta beslenme saatlerinin düzenlenmesi, asit içeriği yüksek olan ve sindirilmesi zor olan besinlerin azaltılması önemlidir.

Karın Ağrısı Başka Hangi Hastalıklarla Karıştırılabilir?

Karın ağrısına sebep olan birçok hastalık bulunur. Bu hastalıklar konumu ve ağrı özellikleri ile karıştırılabilir. Örnek vermek gerekirse Ailevi Akdeniz ateşi hastalığı ile akut apandisit hastalığının ağrılarının birbirini andırması gibi. Karın ağrısı ile benzer belirtiler sunduğu hastalıklar aşağıdaki gibidir:

  • Kanlı ishal (dizanteri),
  • İltihabi barsak hastalıkları (ülseratif kolit ve Crohn gibi),
  • Böbrek taşı ağrısı,
  • Tendon ağrıları.

Ayrıca karın dışı organlarda bulunan hastalıklar da (mide ülseri, mide iltihabı, kalp krizi) karın ağrısının kaynağı olabilir ve tanı da değerlendirilmelidir.

Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

Ani başlayan ve şiddetli yaşanan karın ağrıları ciddiye alınması gereken bir sağlık sorununa işaret edebilir. Doktora başvurulması gereken durumlar:

  • Hastanın genel durumunda bozulma, bilinç kaygı gibi belirtilerin de eşlik ettiği karın ağrıları da acil bir durumu gösterebilir. Bu türden karın ağrılarında hemen doktora başvurulmalıdır.
  • Yaşanan ağrının şiddetini artırması, ağrıya kusma ve bulantının eşlik etmesi, karın bölgesine dokunulduğunda şiddetli hassasiyet hissedilmesi veya nefesin kesildiği ağrının yaşanması durumunda da doktor görüşü acil olarak alınmalı.
  • Karın ağrısına aniden başlayan sarılık eşlik ediyorsa bu da doktor kontrolü gerektiğini gösterebilir.
  • Ağrı ile birlikte makattan ya da ağızdan kanama bulgusu olması acil müdahale edilmesi gereken sindirim yolu kanamasından kaynaklı olabilir.
  • Kişi karın ağrısı ile birlikte dışkı ve gaz çıkışının tamamen kesildiğini hissediyorsa bu barsak tıkanıklığını işaret ediyor olabilir.
  • Renal kolik durumunu düşündüren ve kişiyi kıvrandıran ağrılar da mutlaka böbrek taşı bakımından değerlendirilmelidir.
  • Kadın hastalıklarında alt kadran ağrılarının ani başlaması durumunda jinekolojik tanılar düşünülebilir.
  • Kişi kronik ağrılarla birlikte kilo veriyorsa kanser değerlendirmesi yapılmalıdır.
  • Karın ağrısına kronik ishal eşlik ediyorsa çölyak hastalığı gibi emilim bozukluğuna neden olan hastalıklar uzman tarafından sindirim sistemi rahatsızlıkları bakımından değerlendirilmelidir.

 

Hafif Karın Ağrısı Durumunda Neler Yapılabilir?

“Hafif karın ağrısı nasıl geçer evde çözüm yolları nelerdir?” diye merak ediyorsanız ciddi olmayan hafifi şiddette yaşanan karın ağrılarını geçirmek adına bitki kürleri ya da çaylardan faydalanabilirsiniz. Ancak bu bitkisel çayları tüketmeden ve kürleri uygulamadan önce mutlaka uzman doktora danışmalısınız. Doktorunuzun onayıyla faydalanabileceğiniz bitkisel kaynaklar aşağıdaki gibidir:

  • Nane limon çayı
  • Papatya çayı
  • Rezene çayı
  • Tarçın çayı
  • Zencefil çayı

Yine hafif karın ağrısı durumunda bağırsaklarınızın dinlenmesi için katı gıda almaya ara verebilirsiniz ya da sindirimi kolay besinleri tüketebilirsiniz. Bunun yanında bol su tüketebilir ve ılık duşla vücudunuzun rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Yukarıda belirtilen bitkisel kürleri ve uygulamaları yapmadan önce mutlaka doktorunuzun görüşünü almalı ve hafif karın ağrısı durumunda uygulamalısınız.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 20.02.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 20.02.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER