444 3 703

Endoskopik Boyun Fıtığı Ameliyatı Nedir? Nasıl Uygulanır?

 

Modern yaşamın getirdiği yaşam stillerinden biri olan bilgisayar ya da televizyon karşısında uzun süre zaman geçirme boyun fıtığının nedenlerinden biri. Endoskopik boyun fıtığı ameliyatı ile boyundan yapılan 6-7 mm’lik kesi ile fıtık bulunan bölgeye inilerek fıtık dokusu çıkarılır ve hastaya konforlu bir yaşam sunulur.

Boyun Fıtığı Nedir?

Boyun fıtığı boyun omurları arasında bulunan disklerin bozularak dışarı taşınması, parmak ve kola giden sinirler ya da omuriliği sıkıştırmasıdır.

Boyun Fıtığının Nedenleri Nelerdir?

Boyun fıtığının nedenleri aşağıdaki gibidir:

  • Uzun süre boyunca öne bükülerek çalışma,
  • Boyun eğikken uzun süre bu pozisyonda kalma,
  • Televizyon ya da bilgisayar karşısında uzun süre bulunma,
  • Boynu zorlayan kaza geçirme,
  • Hareketsiz yaşam şekli.

Boyun Fıtığı Nasıl Tedavi Edilir?

Kişinin yaşadığı fıtık hafif şiddetliyse stresten uzak bir yaşam, dinlenme, fizik tedavi ve ağrı kesici ilaçlar ile tedavi uygulanır. Ancak kişide kol ve boyun ağrıları bu tedavi planına rağmen geçmiyorsa hastanın kollarında kuvvet kaybı, uyuşukluk yaşanıyorsa cerrahi tedavi gerekebilir. Endoskopik boyun fıtığı ameliyatı sonrası yaşam kalitesi artabilir.

Endoskopik Boyun Fıtığı Ameliyatı Nasıl Uygulanır?

Boyun fıtığı ameliyatı olanlar için işlem boynun ön ya da arka tarafından yapılır. Bu bölgelerden birinden 6-7 mm’lik bir cilt kesisi oluşturularak endoskop ile keşiden sinirin sıkışmasına neden olan fıtık dokusu çıkarılır. Bu işlem sırasında sağlıklı dokular korunur ve boyun mekaniği etkilenmez.

Endoskopik Yöntemler Hangi Hastalıklarda Kullanılır?

Endoskopik boyun fıtığı ameliyatı omurga ile ilgili hastalıkların genelinin tedavisinde kullanılır. Bununla birlikte aşağıdaki hastalıklarda da bu yöntem başvurulur:

  • Bel fıtığı,
  • Boyun fıtığı,
  • Omurilik kanalında daralma,
  • Omurga kırıkları,
  • Omurga tümörleri.

Ameliyatın 30-60 dakika arasında sürer.

Boyun fıtığı için ameliyat şart değildir. Ameliyat fıtığın yalnızca %2-3’lük kısmında gereklidir. Ameliyatın gerekli olduğu durumlar kol ya da eldeki parmaklarda kuvvet kaybı, boyun, kol ve sırtta aşırı ağrı, tuvalet kaçırma gibi durumlardır. Bunun dışındaki durumlarda stresten uzak bir yaşam, dinlenme, fizik tedavi ve ağrı kesici ilaçlar ile tedavi uygulanır.

Tüm ameliyat yöntemlerinde olduğu gibi boyun fıtığı ameliyatında da az risk söz konusudur. Bu risk ameliyatın yapıldığı bölgeye göre değişmektedir.

Belirtiler görülen ve şikâyeti bulunan hastaların mutlaka fizik tedavi ya da beyin cerrahisi doktoru ile görüşmesi ve muayene olması önemlidir. Kişinin yaşadığı fıtık hafif şiddetliyse stresten uzak bir yaşam, dinlenme, fizik tedavi ve ağrı kesici ilaçlar ile tedavi uygulanır. Ancak kişide kol ve boyun ağrıları bu tedavi planına rağmen geçmiyorsa hastanın kollarında kuvvet kaybı, uyuşukluk yaşanıyorsa cerrahi tedavi gerekebilir.

Ameliyatın ertelenmesi durumunda ciddi kuvvet kayıpları yaşanabilir.

Boyun fıtığı boyun, sırt ve kollarda ağrı, kollarda uyuşma, el ve kollarda kuvvet kaybının yaşanması şeklinde ortaya çıkabilir.

Boyun ağrısı; kol, ense, sırt ve nadir olarak baş bölgesinde ağrı şikayetlerine neden olabilir.

Ağrı kesici, dinlenme ve boyunluk kullanımı fayda sağlar ancak zaman kaybetmeden doktora muayene olunmalıdır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 16.02.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 16.02.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER