444 3 703

Whipple Ameliyatı Nedir? Hangi Hastalar İçin Yapılır?

 

Whipple ameliyatları; 12 parmak bağırsağı, pankreas başı ve pankreas başına yakın olan safra yolları tümörlerinde uygulanır. Cerrahinin en büyük ameliyatlarından biridir. Bu nedenle ameliyatın uygulanmasında merkezin başarısı ve deneyimli cerrahi ekip büyük bir öneme sahiptir.

Whipple Ameliyatı Nedir?

“Whipple nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Whipple ameliyatı olarak da adlandırılan pankreatikoduodenektomi, kanser özelliği taşıyan tümörlerin pankreas başından çıkarması adına uygulanan büyük cerrahi operasyondur. Safra yollarının pankreas başına yakın bölümleri, pankreas başı ve 12 parmak bağırsağında oluşan tümörleri organların birbirlerine yapışık olması nedeniyle ayırmak pek mümkün olmaz. Bu sebeple organlarda oluşan tümörlerde whipple ameliyatı ile komple temizleme işlemi uygulanır.

Whipple Hangi Hastalıklarda Uygulanır?

Bu işlem 12 parmak bağırsağı, pankreas başı ve pankreas başına yakın olan safra yolları tümörlerinde uygulanır.

Whipple Ameliyatı Nasıl Uygulanır?

Whipple ameliyatı genel cerrahlar için tecrübeyi gerekli kılan zor bir ameliyattır. Klasik whipple işleminde ince bağırsak, mide, 12 parmak bağırsağının bir kısmı, pankreasın başı ya da gövdesi, safra yolunun bir kısmı, pankreas ve safra kesesi etrafında bulunan lenf bezleri çıkarılır. Gelen safranın ve pankreas sıvısının işlemini sürdürmesi için safra yolu, mide, pankreas ince bağırsakla olacak şekilde ağızlaştırılır. Bu ameliyat robotik, açık veya laparoskopik şekilde yapılabilir. Pilor koruyucu Whipple ameliyatında mide çıkarılmaz. Bunun yerine 12 parmak bağırdağının bir kısmı korunur ve ameliyat uygulanır. Bunun yanında ameliyat pankreas kanseri için uygulanıyorsa bazı damarlarla ilgili uygulama da gerekebilir. Whipple ameliyatı sonrası yaşam süresi hasta için konforlu geçmesi adına süreç planlanır.

Whipple ameliyatı ne zaman uygulanmaya başladı?

Whipple ameliyatı, 1930 yılında Amerikalı cerrah Allen Whipple tarafından bulundu.  

 

Whipple ameliyatı kaç saat sürer?

Ameliyat 5 ile 8 saat kadar sürebilir.

 

Whipple ameliyatı sonrasında mide bulantısı olur mu?

Ameliyat sırasında Pilor Koruyucu Whipple işlemi uygulanır. Bu nedenle ameliyat sonrasında sindirim sisteminde şikâyet yaşanmaz.

 

Whipple ameliyatı sonrası beslenmede nelere dikkat edilmelidir?

Ameliyat sonrasında herhangi bir beslenme değişikliği gerekmez. Ancak ameliyatın ardından insülin üretimi daha düşük olacağından bazı hastaların şeker tüketimini azaltması gerekir. Bu konuda bilgiyi doktor mutlaka hastasına verir.

 

Whipple ameliyatı için biyopsi gerekir mi?

Bölgede oluşum gösteren tümörlerde biyopsi uygulanması zordur. Bu nedenle çoğunlukla gerek duyulmaz. Pankreas başında şüpheli kitle olması durumunda da biyopsiye gerek duyulmadan ameliyat gerçekleştirilir.

 

Pankreas kanserinde erken teşhis için yapılması gerekenler nelerdir?

Ailesinde pankreas kanseri öyküsü olan ya da olmayan herkesin belirli aralıklarla tarama kan testleri (CEA ve Ca19-9) yaptırması önemlidir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 17.02.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 17.02.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER