444 3 703

Tip 2 Diyabet ve Obezite Arasındaki İlişki

Bilgi Talep Formu

 

Tip 2 diyabet ve obezite dünya genelinde yaygın olarak görülen hastalıklardır. İnsan sağlığını tehdit eden bu iki hastalık birbiriyle bağlantısız gibi görünse de obezite kişide sayısız sağlık sorununa zemin hazırlar. Diyabet hastası olan kişiler ayrıca obezite sınırındaysa bu kişiler için daha kompleks bir durum söz konusudur. Yaşam kalitesini artırmak ve daha sağlıklı bir yaşam sürmek adına obeziteden kurtulmak önemlidir. Obezite problemi bulunan kişilerin kilo aralığı normal seviyeye indiğinde kan şekeri değeri de fark edilir bir şekilde düzelir. Bu bakımda diyabet ve obezite birbiriyle bağlantılıdır. Kişinin insülin direnci kilo almaya neden olur ve kilonun artması da daha fazla direnci yaratır.

Obezite Nedir?

Obezite, kişinin sağlığı ve yaşamı için yüksek risk yaratan aşırı yağ birikimidir. Kişinin yağ birikimi ile diyabet başta olmak üzere kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve kanser yaşama riski yüksektir. Obezitenin yaşanmasında çevresel faktörler, kalıtsal etkenler ve kişinin psikolojik durumu belirleyicidir. Vücut kitle indeksi (BMI) 25'in üzerinde olan kişi fazla kilolu ve 30'un üzerinde olan kişi de obez olarak kabul edilir. Son yıllarda obezitenin artışında kişileri yoğun bir tempoda çalışması ve bu yoğunlukta pratik ve lezzetli besinlere yönelmesi etkilidir denilebilir. Genellikle hazır fastfood olan bu besinler aşırı yağlıdır ve bu yağlar da genel olarak sağlıksızdır. Bunun yanında bu besinler aşırı şekerli ve yüksek kalorilidir. Bu beslenme şekline bir de yoğun çalışma nedeniyle hareketsiz bir yaşam tarzı da benimsenmiştir. Kişinin yaşam kalitesini ciddi oranda düşüren ve sayısız sağlık problemine sebebiyet veren obezite durumunda ilk olarak kişinin sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları kazanması hedeflenir ve uzman tarafından sağlıklı beslenme programı uygulanır. Ancak bu tedavinin yanıt almadığı durumlarda da obezite cerrahisi tercih edilir. Teknolojide yaşanan gelişmeler neticesinde obezite cerrahisinde çeşitli teknikler kullanılmaya başlanmıştır. Böylelikle farklı hasta türleri özelinde ameliyat ve obezite tedavisi gerçekleştirilebilir. Gerçekleştirilecek bu tedavi ve ameliyatların seçimi de hekim tarafından gözlem yapılması ve test uygulaması ile gerçekleştirilir. Bu cerrahi tedavi sürecinde de kişinin durumuna göre aşağıdaki cerrahi işlemler uygulanır:

  • Duodenal Switch
  • Gastrik By-Pass (R-YGB)
  • Mide Balonu
  • Mide Botoksu
  • Mini Gastrik By-Pass
  • Tüp Mide (Sleeve Gastrektomi)

Tip 2 Diyabet Nedir?

Ciddi komplikasyonlarla ilişkili olan diyabet, kalıcı sakatlık ve hatta yaşam kaybıyla sonuçlanabilir. Yaşam boyu süren diyabetle ilgili en önemli sorun beyin, gözler, kalp, böbrekler, kan damarları ve sinirler dahil olmak üzere vücuttaki birçok organda kalıcı hasara neden olabilen yüksek şeker seviyeleridir. Halk arasında şeker hastalığı olarak da bilinen diyabetes mellitüs, şeker seviyesinin kanda normalin üzerinde çıkması ve bunun bir sonucu olarak da idrarda şekere rastlanmasıdır. Obezite ve diyabetin görüldüğü hasta sayısı dünya genelinde artış göstermekte. Bu nedenle çeşitli tedavi yöntemleri geliştirilmekte. Diyabette uygulanan medikal tedavi durumu tamamen iyileştirmez ve yalnızca kan şekerini kontrol altında tutmayı hedefler. Uygun hastalarda uygulanan metabolik cerrahi ile diyabet büyük oranda tedavi edilebilir. Metabolik cerrahi halk arasında şeker ya da diyabet ameliyatı olarak da bilinir. Metabolik cerrahi ile hem obezite hem de diyabet aynı anda kontrol altına alınabilir. Diyabette insülin direnci görülmektedir. Sağlıklı kişilerde mideden salgılanan bu hormon kişinin açlık hissi yaşamasına ve yemek yemesine neden olur. Bunun takip eden süreçte kişi tokluk hissini yaşar ve vücutta sindirim süreci başlar, sindirilmemiş gıdalar da glp-1 hormonunun salgılanmasına neden olur. Böylelikle daha aktif insülin salınması ile kan şekeri kontrol altına alınmış olur. Ancak bu süreç obez kişilerde farklıdır. Midesi daha büyük olan obez kişilerde açlık hormonu salgısı daha fazladır. Daha çok yemek yenilmesi nedeniyle bu kişilerde sindirilmemiş gıda ince barsağın son kısmına ulaşamaz ve glp-1 hormonu aktive olamaz. Bu da kan şekerinin yükselmesi anlamına gelir. Bu sürecin sonunda da şeker hastalığı başlar. Bu durumun tedavisinde ilaç, diyet ve egzersiz uygulanır. Ancak bu tedavinin yanıt alınamadığı durumlarda metabolik cerrahi işlemleri uygulanır. Metabolik cerrahi ile vücutta üretilen ancak etki göstermeyen insülinin kullanımı sağlanabilir. Metabolik cerrahi kapalı şekilde gerçekleştirilir ve farklı yöntemlerle yapılır. Bu hususta metabolik cerrahide tüp mide ameliyatı, transit bipartisyon, gastrik by-pass, ileal interpozisyon işlemleri doktorun görüşüne ve hastanın durumuna göre uygulanır.

Diyabet ve Obezite Gibi Rahatsızlıklar Neden Ortaya Çıkar?

“Diyabet ve obezite gibi rahatsızlıklar neden ortaya çıkar?” sorusu daha önce de belirtildiği gibi kişinin beslenme alışkanlıkları, kalıtımsal özellikleri, çevresel şartları ve psikolojik durumu ile yakından ilgilidir. Bunlarda da sosyal hayatın ve kültürün daha hızlı yaşam olarak değişmesi, kentleşmenin artması, nüfusun yaşlanması, sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarının kazanılması, hareketsiz yaşam etkilidir.

Beslenme Alışkanlıkları ve Obezite Arasındaki İlişki

Diyabet ve obezite arasındaki ilişki sürecinde beslenme de belirleyicidir. Kişinin hem sağlıklı hem de zinde bir vücuda sahip olmasında düzenli beslenme, fiziksel aktivite önemlidir. Düzenli beslenmede aşırı kısıtlayıcı diyet listelerinde uzak durulmalı bunun yerine sağlıklı besinler tercih edilmelidir. Sağlıklı beslenme şeklinde obezite gibi ciddi sağlık sorunları yaşanabilir. Bu nedenle bu konuda farkındalığın kazanılması önemlidir. Obezite hastalarının bu durumu önemli bir sorun olduğunu kabul etmesi ve bu sorundan kurtulmak adına mücadele etmesi gerekir. Böylelikle hem sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanılarak hem de uzman görüşü ile süreç sağlıklı ilerletilebilir.

Obezite ile ilişkili olan tıbbi durumlar insülin direnci ve tip 2 diyabet, inme, hipertansiyon, uyku apnesi, hiperlipidemi, safra kesesi hastalığı, kardiyovasküler hastalık, kadınlarda meme kanseri, endometriyum, safra kesesi gibi bazı kanser tipleri, erkeklerde prostat, kolon kanseri ve rektum gibi bazı kanser tiplerini içerir. Hem obezite hem de diyabet ile mücadele sürecinde diyabet ve obezite merkezi aracılığıyla mutlaka uzman yardımı alınmalıdır.

Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan diyabet ve obezite cerrahisi ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.
 

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 23.05.2024 17:05Yayınlanma Tarihi: 20.02.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!