444 3 703

Boğaza Yerleşen Sinsi Virüs: BETA Virüsü Nedir? Belirtisi ve Tedavisi

 

BETA virüsü, mevsim geçişleri veya kış aylarında sıklıkla görülür. Boğazda iltihaplanmaya neden olan bu bakteri, okul öncesi dönemden ergenliğe kadar görülebilir. Erken evrede doğru tedavi uygulanmadığında nefrit, kalp romatizması ve artrit gibi ciddi rahatsızlıklara neden olabilir.

BETA Virüsü Nedir?

“BETA virüsü nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Beta hemolitik Streptococcus pyogenes bakterisi kaynaklı olan, yüksek ateş ve boğazda ağrı gibi semptomlarla karakterize olan enfeksiyon türüdür. Bakteri kaynaklı bir enfeksiyon olduğunda antibiyotik tedavisiyle iyileşebilir.

BETA Virüsünün Belirtileri Nelerdir?

Her yaş grubundan bireyi etkileyen BETA virüsünün belirtileri farklılık gösterir. Özellikle kış aylarında soğuk algınlığı, influenza, domuz gribi ve nezle gibi hastalıklarla karıştırılabildiğinden belirtileri iyi ayırt edilmelidir. Vücuda tamamen yayılması ya da geç iyileşmesi durumunda ilerleyen evrelerde ağır tablolara neden olabilir. Bu nedenle belirtiler ayırt edilmeli ve erken evrede tanı konulmalıdır. Başlıca belirtiler aşağıdaki gibidir:

  • Ani başlayan yüksek ateşe ek olarak kusma ve mide bulantısı,
  • Boğaz ağrısı,
  • Boğazda şişme,
  • Boyun bölgesinde şişlik,
  • Vücutta yer yer döküntü oluşması,
  • Yutma güçlüğü,
  • Yüksek ateş.

Çocuklarda Beta Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

BETA mikrobu, genellikle 3 ile 17 yaş arası çocukları etkiler. Çocuklarda BETA bakterisi belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Boğaz çevresinde şişme,
  • Deride alerji benzeri döküntü veya kızarıklık,
  • Kusma,
  • Mide bulantısı,
  • Yutma güçlüğü,
  • Yüksek ateş.

BETA Enfeksiyonu En Çok Kimlerde Görülür?

“BETA mikrobu nedir? En çok kimlerde görülür?” diye merak ediyorsanız genellikle çocukluk döneminde görülen bir hastalık olduğunu bilmelisiniz.

BETA Virüsü Nasıl Teşhis Edilir?

BETA bakterisi, boğaz enfeksiyonuna sebebiyet verdiğinden kişiye ‘Strep Testi’ ya da boğaz kültürü uygulanmalıdır.

BETA Virüsü Nasıl Tedavi Edilir?

BETA virüsü testi ile tam tanı konulduğunda kişinin yaşına uygun tedavi süreci planlanır. Bakteri kaynaklı bir boğaz enfeksiyonu yarattığından BETA mikrobu tedavisi antibiyotik ile gerçekleşir. Peki BETA mikrobu hangi antibiyotik ile tedavi edilir? Antibiyotik kullanımı yalnızca doktor kontrolü ve önerisiyle olmalıdır. Doktorun planladığı süreçte penisilin benzeri ilaçlar ağız yoluyla alınacaksa 10 günlük antibiyotik tedavisi uygulanır. Buna ek olarak hastaya bol sıvı alınması, dinlenmesi ve sağlıklı beslenmesi önerilir. Böylelikle bağışıklık sistemi daha hızlı toparlanabilir. Antibiyotik tedavisi bir de kalçadan enjeksiyonla uygulanabilir. Bunun yanında hastanın penisilin alerjisi olması durumunda ertiromisin ve türevleri antibiyotikler de kullanılabilir.

BETA Enfeksiyonu Neden Olur?

“BETA bakterisi nedir?” sorusu kadar bu enfeksiyonun neden kaynaklandığı da merak edilir. Bu enfeksiyona Beta hemolitik Streptococcus pyogenes isimli bakteri neden olur. Yakın temas veya solunum yoluyla bulaşan bu bakteri, kişinin üst solunum yollarına yerleşir ve vücuda yayılır.

BETA Enfeksiyonu Nelere Yol Açar?

BETA enfeksiyonu doğru tedavi edilmediğinde hızlı bir şekilde vücuttaki tüm organ ve dokulara yayılır. Bu durumun sonucunda da böbrekler ve karaciğer etkilenir ve akut organ yetmezliği yaşanabilir. Enfeksiyon eklem, böbrek ve kalbe yayıldığında bu organ ve dokulara da zarar verebilir. İlerlemesi ayrıca her yaştan kişide eklem romatizması yaratabilir. BETA mikrobu boğaz etkili görünse de tedavi edilmediğinde kalp romatizması, dokularda kalıcı hasar, çocuklarda akut romatizmal ateş, nefrit hastalığına yol açabilir. Bu hastalıklar nedeniyle kişiler nefes darlığı, solunum sıkıntısı, merdiven inip çıkamama, kısıtlı hareket etme gibi durumlarla karşı karşıya kalabilir.

BETA Virüsü Bulaşıcı mı?

“BETA virüsü bulaşıcı mı?” diye merak ediyorsanız birçok bakteri enfeksiyonu gibi bulaşıcı olduğunu bilmelisiniz. Enfeksiyonun bulaşıcılığı okul, kreş ve diğer kalabalık ortamlarda artar. Bulaşım, damlacık yoluyla insandan insanadır. Bu nedenle mesafeye ve hijyene dikkat edilmelidir. Peki BETA virüsü kaç günde bulaşır? Bu enfeksiyonun kuluçka süresi genellikle 2-4 gün arasında değişir. Ancak antibiyotik kullanımı ve destek tedaviler sonrasında bulaşıcılık 24 saat içerisinde ortadan kalkar.

BETA Virüsü Öldürür mü?

“BETA virüsü öldürür mü?” diye merak ediyorsanız gerekli tedavi uygulanmadığında kalp yetmezliğine bağlı ölümlere yol açabileceğini bilmelisiniz.

BETA Enfeksiyonuna Ne İyi Gelir?

BETA virüsü belirtileri için en iyi tedavi antibiyotik kullanımıdır. Bunun yanında destekleyici tedavi olarak A vitamini, C vitamini, omega3 zengini beslenme, bol su tüketme ve dinlenme de önemlidir.

BETA Enfeksiyonu Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Çocuklarda ve yetişkinlerde BETA virüsü durumunda doktor kontrolü ve önerisiyle uygulanması gereken adımlar aşağıdaki gibidir:

  • Antibiyotik tedavisi en az 10 süreyle uygulanmalıdır.
  • Bol sıvı tüketilmelidir.
  • Kişisel hijyene önem verilmelidir.
  • Bağışıklık destekleyen vitamin ve mineraller uzman kontrolünde alınmalıdır.
  • Ateş düşürücü yalnızca doktor önerdiğinde kullanılmalıdır.

BETA Enfeksiyonu Doğal Tedavisi Var mı?

BETA mikrobuna ne iyi gelir bitkisel neler yapılabilir?” sorusu da merak edilen konular arasında. BETA mikrobu doğal tedavi yalnızca antibiyotik tedavisine ek olarak destek tedavi olarak kullanılabilir. BETA mikrobu sarımsak, C vitamini gibi bağışıklığı destekleyen besinler ve doktor tedavisi ile geçirilmelidir.

BETA enfeksiyonu, hiç müdahale edilmediğinde bile 3-5 gün arasında kendi kendine geçebilir. Ancak tedavide antibiyotik alınacaksa 10 gün kullanılması gerekir. Enjeksiyon yoluyla penisilinin de 1 gün alınması yeterlidir.

BETA enfeksiyonu geçiren çocuk, 1 gün antibiyotik kullandıktan sonra kendini iyi hissediyorsa okula gidebilir. 1 gün kullanılan antibiyotik bulaşıcılığın ortadan kalkmasını sağlar.

Genellikle 3-17 yaş arasında sık görülse de enfeksiyon damlacık ve temasla bulaştığından yetişkinlerde BETA mikrobu belirtileri oluşabilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 23.02.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 23.02.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER