Her 8 kadından birini etkileyen meme kanseri için uygulanan cerrahi işlemler kişinin sağlığı kadar fiziksel ve psikolojik durumunu da etkiler. Bu nedenle meme koruyucu cerrahinin önemi büyüktür. Meme koruyucu cerrahi, yalnızca kanseri dokunun çıkarılması ile gerçekleştirilir. Bu işlemle hastanın vücut bütünlüğü bozulmadan tedavi uygulanır. Yalnızca 4 cm altındaki tümörlere uygulanabilen MKC uygulanmasını tümörün konumu, boyutu, memenin hacmi ve kişinin durumu etkiler. Bu cerrahi uygulamanın ardından sağlam meme dokusu korunur ve kişi psikolojik olarak kendini daha iyi hisseder. Bunun yanında kişi estetik kaygılar yaşamadan hayatına devam eder.
“MKC nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: MKC, memedeki kanserli sokunun geride kanserli doku bırakılmadan, memenin yalnızca hastalıklı olan kısmının çıkarılması ile uygulanan operasyondur. MKC; tümör çıkarılırken sağlam meme dokusunun en az kayıpla korunmasını hedefler.
MKC yöntemleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
“Lumpektomi nedir?” Meme dokusunun ayrı bir bölümünün veya yumağının cerrahi yöntemle çıkarılmasıdır. “Segmental mastektomi nedir?” Tümörün temiz cerrahi sınır olacak şekilde çıkarılmasıdır.
Ameliyat gerçekleştirilebilen meme kanseri olgularının %50-75’inin MKC yani meme koruyucu cerrahi ile tedavi edileceği düşünülmekte. Bu cerrahi işlem 4 cm altında olan tümörlerde uygulansa da bunda kişinin durumu, tümörün boyutu, yaygınlığı, konumu, memedeki tümör sayısı, memenin hacmi belirleyicidir.
MKC’nin uygulanmadığı durumlar aşağıdaki gibi özetlenebilir:
MKC uygulanma aşamaları aşağıdaki gibi özetlenebilir:
Doğru seçilmiş hastalara uygulanan doğru teknik sayesinde hastanın vücut bütünlüğü korunur. Bu da hastanın psikolojik durumunu olumlu yönde etkiler.
"Meme kanseri ameliyatı yöntemleri" başlıklı yazımızı okuyarak meme kanserinde uygulanan diğer ameliyat yöntemleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.
MKC gerçekleştirilen hastalarda radyoterapi tedavisi standart olarak uygulanır. Kemoterapi ise kanserin evresine ve patoloji sonucunun detaylarına göre planlanır. Hastaya uygulanacak onkolojik tedaviyi uygulanacak cerrahi işlemin şekli belirlemez. Hastanın kanser evresi ve tümör patolojisi belirler.
İşlem doğru uygulandığında hastanın kendi şekil bozukluğu alanının hastanın kendi meme dokusu ile doldurulması ile simetri sağlanır ve proteze ihtiyaç duyulmaz.
MKC sonrası hasta 4-5 saatlik beklemenin ardından ağızdan beslenir, yürür ve hareket edebilir. Hasta 1 gün hastanede kalarak yaşamına dönebilir ve 48 saat sonra duş alabilir.