444 3 703

Kendi Kendine Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?

 

Kendi kendine meme muayenesi, meme kanserinin erken evrede tespit edilmesinde büyük öneme sahip. Bu nedenle 20 yaşından itibaren her kadın ayda 1 kez olacak şekilde bu muayeneyi kendi kendine uygulamalı. Kendi kendine muayenede her iki meme kontrol edilerek memelerin görünümü ve hissinde farklılık olup olmadığı belirlenmeli. Böylelikle ufak bir değişiklik erken evrede fark edilerek erken tanı için uzmana başvurulabilir. Peki kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılır? İşte 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için derlediğimiz bilgilerle evde meme muayenesi:

Kendi Kendine Meme Muayenesi Nedir?

Meme kanseri belirtileri teşhisinde önemli bir yere sahip olan kendi kendine muayene, kadının kendi memelerini kendi elleriyle kontrol etmesidir. Bu muayene ile kadın erken yaşlardan itibaren kendi normal meme dokusunu tanıyabilir ve herhangi bir değişikliği erken evrede fark edebilir.

Evde Meme Muayenesi Nasıl Yapılmalıdır?

Kendi kendine meme muayenesi 3 şekilde yapılır:

  • Ayakta ayna karşısında,
  • Duşta,
  • Yatarken.

Ayakta ayna karşısında gözle muayene:

  • Yeterli ışık bulunan bir odada belden üst bölümünüzde bulunan kıyafetleri tamamen çıkarın ve ayna karşısına geçin. Kollarınızı serbestçe yanlarda olsun ve omuzlarınız dik bir şekilde ayna karşısına geçin. Önden ve her iki yandan memelerin boyutuna, simetrisine, şekline, deri rengine, meme başlarına, meme altı bölgelere ve kol altı bölgenize bakın. Bu sırada her iki memenizin aynı büyüklükte olmadığını fark edebilirsiniz. Bu oldukça normal bir görüntüdür.
  • Şimdi aynı gözlemi kollarınızı yukarıya kaldırdıktan sonra ve yine her iki kolunum başınızın arkasındayken tekrar edin.
  • Belinize ve leğen kemiklerinize ellerinizle kuvvetlice bastırın. Bu sırada omuzlarınızı hafifçe çıkararak öne eğilin. Bu sırada önden ve her iki yanda göğüslerinize bakın. Bu sırada derinizde çökme, çekinti olup olmadığına bakın.

 

Bu kontrollerin tümünde meme derisinde çekinti, kızarıklık, deride portakal kabuğu görünümü, memelerden birinin büyümesi, meme başlarında lezyon ve çökme gibi farklılıklar olup olmadığını dikkatlice kontrol etmelisiniz. Kontrollerinizde meme başlarında inatçı, tekrar eden ve deri değişimiyle birlikte yanma, acı durumunun kanserin erken habercisi (Paget hastalığı) olduğunu unutmayın.

Ayakta ayna karşısında elle muayene:

Bu muayeneyi ayna karşısında, yatarken ve duşta uygulayabilirsiniz.

  • Elinizin ortadaki üç parmağın yastık bölümleriyle küçük dairesel hareketler çizerek hafiften kuvvetliye doğru baskı uygulayarak muayeneyi başlatın. Bu kontrolde sağ memeniz için sol, sol memeniz için de sağ elinizi kullanmalısınız. Bu dairesel hareketlerle memenizin tümünü yoklayarak muayene edin. Her iki meme için tekrarlayın. Bu muayeneyi daha rahat yapmak için parmaklarınıza krem sürebilirsiniz.
  • İkinci aşamada tüm meme bölgesini köprücük kemiğinin altından başlayarak muayene edin. Bu muayenede ellerinizi kaldırmayın ve kaydırarak birbirine paralel dikey çizgiler çizin ya da saat ibresi yönünde gidecek şekilde köprücük kemiğinin altından başlayarak iç içe geçen daireler de çizebilirsiniz. Tüm memenizi meme başında sonlanan oklar şeklinde kontrol etmelisiniz. Ardından meme başlarını tek tek başparmak ve işaret parmakları arasında hafifçe sıkarak akıntı olup olmadığını kontrol edin.

 

Yatarken elle muayene:

Rahat bir yere sırt üstü uzanın ve muayeneyi gerçekleştireceğiniz taraftaki omuz altına katlanmış bir havlu veya küçük bir yastık yerleştirin. Ardından aynı taraftaki kolunuzu başınızın üzerine yerleştirin. Diğer elinizin ortadaki üç parmağının yastık bölümlerini kullanarak dairesel hareketler çizin ve uyguladığınız baskıyı hafiften kuvvetliye doğru artırın. Aynı muayeneyi diğer memeniz için de uygulayın.

Ayakta, otururken, duşta elle muayene:

Ayakta durduğunuz pozisyonda sol memeyi muayene ederken sol elinizi başınızın üzerinde tutun. Sağ elinizde yukarıdan aşağıya ve aşağıdan yukarıya doğru sol memenizi bastırın. Sağ elinizle sol memenizin dış tarafından meme ucuna doğru dairesel hareketlerle bastırarak muayene edin. Bu muayene ile meme içinde fındık ya da ceviz büyüklüğünde bir sertlik hissetmeniz halinde de doktorunuza başvurun.

Kendi Kendine Meme Muayenesi Ne Zaman Yapılmalıdır?

20 yaşından itibaren her kadın düzenli olarak ayna karşısında her ay kendini muayene etmelidir. Bu muayene her ay regl döneminin bitmesinden 5 ya da 7 gün sonra yapılmalıdır. Menopoza girmiş kadınlar da her ay aynı güne denk gelecek şekilde bu muayeneyi yapabilir. Bu muayenede kişi meme simetrisine, ciltte değişikliklerine, akıntıya ve memede kitle olup olmadığına bakmalıdır.

Kendi Kendine Meme Muayenesinin Önemi Nedir?

Memedeki kitlelerin %80'i genellikle evde meme muayenesi ile keşfedilir. Bu da erken tanıyı kolaylaştırır. Erken tanının etkili ve hedefe yönelik tedavide önemli olduğu düşünüldüğünde bu muayeneler bir alışkanlık haline getirilmelidir. Uygulanan meme muayenelerine ek olarak kadınların belli bir yaştan sonra mamografi / meme ultrasonografisi kontrollerine girmesi de önemlidir. Klinik meme muayenesi olarak adlandırılan bu süreç 40 yaşından sonra her yıl olacak şekilde uygulanmalıdır.

Meme kanseri hakkında farkındalığınızı artırmak için “Meme Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?” başlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz. Yazının sonunda yer alan mini testi uygulayarak meme kanseri riskiniz hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Kesin tanı ve risk belirlemesi için mutlaka uzman desteği almalısınız.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 08.03.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 08.03.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER