444 3 703

Kendi Kendine Meme Muayenesi Nasıl Yapılır?

 

Kendi kendine meme muayenesi, meme kanserinin erken evrede tespit edilmesinde büyük öneme sahip. Bu nedenle 20 yaşından itibaren her kadın ayda 1 kez olacak ÅŸekilde bu muayeneyi kendi kendine uygulamalı. Kendi kendine muayenede her iki meme kontrol edilerek memelerin görünümü ve hissinde farklılık olup olmadığı belirlenmeli. Böylelikle ufak bir deÄŸiÅŸiklik erken evrede fark edilerek erken tanı için uzmana baÅŸvurulabilir. Peki kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılır? Ä°ÅŸte 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için derlediÄŸimiz bilgilerle evde meme muayenesi:

Kendi Kendine Meme Muayenesi Nedir?

Meme kanseri belirtileri teÅŸhisinde önemli bir yere sahip olan kendi kendine muayene, kadının kendi memelerini kendi elleriyle kontrol etmesidir. Bu muayene ile kadın erken yaÅŸlardan itibaren kendi normal meme dokusunu tanıyabilir ve herhangi bir deÄŸiÅŸikliÄŸi erken evrede fark edebilir.

Evde Meme Muayenesi Nasıl Yapılmalıdır?

Kendi kendine meme muayenesi 3 şekilde yapılır:

  • Ayakta ayna karşısında,
  • DuÅŸta,
  • Yatarken.

Ayakta ayna karşısında gözle muayene:

  • Yeterli ışık bulunan bir odada belden üst bölümünüzde bulunan kıyafetleri tamamen çıkarın ve ayna karşısına geçin. Kollarınızı serbestçe yanlarda olsun ve omuzlarınız dik bir ÅŸekilde ayna karşısına geçin. Önden ve her iki yandan memelerin boyutuna, simetrisine, ÅŸekline, deri rengine, meme baÅŸlarına, meme altı bölgelere ve kol altı bölgenize bakın. Bu sırada her iki memenizin aynı büyüklükte olmadığını fark edebilirsiniz. Bu oldukça normal bir görüntüdür.
  • Åžimdi aynı gözlemi kollarınızı yukarıya kaldırdıktan sonra ve yine her iki kolunum başınızın arkasındayken tekrar edin.
  • Belinize ve leÄŸen kemiklerinize ellerinizle kuvvetlice bastırın. Bu sırada omuzlarınızı hafifçe çıkararak öne eÄŸilin. Bu sırada önden ve her iki yanda göÄŸüslerinize bakın. Bu sırada derinizde çökme, çekinti olup olmadığına bakın.

 

Bu kontrollerin tümünde meme derisinde çekinti, kızarıklık, deride portakal kabuÄŸu görünümü, memelerden birinin büyümesi, meme baÅŸlarında lezyon ve çökme gibi farklılıklar olup olmadığını dikkatlice kontrol etmelisiniz. Kontrollerinizde meme baÅŸlarında inatçı, tekrar eden ve deri deÄŸiÅŸimiyle birlikte yanma, acı durumunun kanserin erken habercisi (Paget hastalığı) olduÄŸunu unutmayın.

Ayakta ayna karşısında elle muayene:

Bu muayeneyi ayna karşısında, yatarken ve duşta uygulayabilirsiniz.

  • Elinizin ortadaki üç parmağın yastık bölümleriyle küçük dairesel hareketler çizerek hafiften kuvvetliye doÄŸru baskı uygulayarak muayeneyi baÅŸlatın. Bu kontrolde saÄŸ memeniz için sol, sol memeniz için de saÄŸ elinizi kullanmalısınız. Bu dairesel hareketlerle memenizin tümünü yoklayarak muayene edin. Her iki meme için tekrarlayın. Bu muayeneyi daha rahat yapmak için parmaklarınıza krem sürebilirsiniz.
  • Ä°kinci aÅŸamada tüm meme bölgesini köprücük kemiÄŸinin altından baÅŸlayarak muayene edin. Bu muayenede ellerinizi kaldırmayın ve kaydırarak birbirine paralel dikey çizgiler çizin ya da saat ibresi yönünde gidecek ÅŸekilde köprücük kemiÄŸinin altından baÅŸlayarak iç içe geçen daireler de çizebilirsiniz. Tüm memenizi meme başında sonlanan oklar ÅŸeklinde kontrol etmelisiniz. Ardından meme baÅŸlarını tek tek baÅŸparmak ve iÅŸaret parmakları arasında hafifçe sıkarak akıntı olup olmadığını kontrol edin.

 

Yatarken elle muayene:

Rahat bir yere sırt üstü uzanın ve muayeneyi gerçekleÅŸtireceÄŸiniz taraftaki omuz altına katlanmış bir havlu veya küçük bir yastık yerleÅŸtirin. Ardından aynı taraftaki kolunuzu başınızın üzerine yerleÅŸtirin. DiÄŸer elinizin ortadaki üç parmağının yastık bölümlerini kullanarak dairesel hareketler çizin ve uyguladığınız baskıyı hafiften kuvvetliye doÄŸru artırın. Aynı muayeneyi diÄŸer memeniz için de uygulayın.

Ayakta, otururken, duÅŸta elle muayene:

Ayakta durduÄŸunuz pozisyonda sol memeyi muayene ederken sol elinizi başınızın üzerinde tutun. SaÄŸ elinizde yukarıdan aÅŸağıya ve aÅŸağıdan yukarıya doÄŸru sol memenizi bastırın. SaÄŸ elinizle sol memenizin dış tarafından meme ucuna doÄŸru dairesel hareketlerle bastırarak muayene edin. Bu muayene ile meme içinde fındık ya da ceviz büyüklüÄŸünde bir sertlik hissetmeniz halinde de doktorunuza baÅŸvurun.

Kendi Kendine Meme Muayenesi Ne Zaman Yapılmalıdır?

20 yaşından itibaren her kadın düzenli olarak ayna karşısında her ay kendini muayene etmelidir. Bu muayene her ay regl döneminin bitmesinden 5 ya da 7 gün sonra yapılmalıdır. Menopoza girmiÅŸ kadınlar da her ay aynı güne denk gelecek ÅŸekilde bu muayeneyi yapabilir. Bu muayenede kiÅŸi meme simetrisine, ciltte deÄŸiÅŸikliklerine, akıntıya ve memede kitle olup olmadığına bakmalıdır.

Kendi Kendine Meme Muayenesinin Önemi Nedir?

Memedeki kitlelerin %80'i genellikle evde meme muayenesi ile keÅŸfedilir. Bu da erken tanıyı kolaylaÅŸtırır. Erken tanının etkili ve hedefe yönelik tedavide önemli olduÄŸu düÅŸünüldüÄŸünde bu muayeneler bir alışkanlık haline getirilmelidir. Uygulanan meme muayenelerine ek olarak kadınların belli bir yaÅŸtan sonra mamografi / meme ultrasonografisi kontrollerine girmesi de önemlidir. Klinik meme muayenesi olarak adlandırılan bu süreç 40 yaşından sonra her yıl olacak ÅŸekilde uygulanmalıdır.

Meme kanseri hakkında farkındalığınızı artırmak için “Meme Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?” baÅŸlıklı yazımızı da okuyabilirsiniz. Yazının sonunda yer alan mini testi uygulayarak meme kanseri riskiniz hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Kesin tanı ve risk belirlemesi için mutlaka uzman desteÄŸi almalısınız.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 08.03.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 08.03.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER