444 3 703

Miyom Belirtileri, Tanı ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

 

Miyom belirtileri, kadınlarda doğurganlık çağında rahimde ortaya çıkan anormal dokuyu ifade eder. Yaygın kadın hastalıkları arasında yer alan miyom, rahimdeki kas tabakasında kaynaklanır. İyi huylu tümörler olarak da adlandırılır ve çok nadir hastalarda kansere dönüşür.

Miyom Nedir?

“Miyom ne demek?” sorusu sık merak edilen konular arasındadır. Rahimdeki anormal düz kas çoğalması olan bu durum rahimde en yaygın görülen iyi huylu tümörleri ifade eder. Bunlar düzgün sınırlı kitlelerdir. Bu durumda östrojen hormonu kadar ailesel yatkınlık da önemli rol oynar. Bu durum üreme dönemindeki her 5 kadından birinde görünür. Menopoz dönemiyle birlikte hormon düzeyleri de azaldığından boyutlarında küçülme söz konusudur.

Miyom Türleri Nelerdir?

Miyomlar rahim duvarında bulundukları yere göre farklı türlere sahiptir. Bu türler:

  • İntramural miyom: Rahim kas tabakasının içine gömülüdür.
  • Saplı ve subseröz miyom: Bir sapla rahim dışına bağlıdır.
  • Submüköz miyom: Rahim iç duvarında yerleşir.
  • Subseröz miyom: Rahim dışına doğru büyür.

Miyom Belirtileri Nelerdir?

“Miyom belirtileri nelerdir?” sorusu da sık merak edilen konular arasında. Miyomlar genellikle belirti yaratmaz ancak rahmin kasılmasını olumsuz etkilemesi ile şiddetli, uzun ve düzensiz kanama ve bu kanama nedeniyle anemi önemli şikayetleri arasındadır. Çoğu hasta bu kanamaların normal olduğunu düşündüğünden şiddetli anemi, çabuk yorulma gibi şikayetlere neden olduğu da görülür. Miyom boyutları büyüdüğünde karın bölgesinde şişlik, kabızlık, gaz, hazımsızlık gibi şikayetler de yaratır. Bununla birlikte boyutu büyüyen miyomlar idrar torbasına baskı uygulayarak kişide sık idrara çıkma ve böbrek sorunlarına da sebebiyet verir. Daha nadir olarak da cinsel ilişkinin ardından kanama, akıntı ve enfeksiyon nedeniyle kötü kokuya neden olabilir. Peki miyom belirtileri nasıl anlaşılır? Bu durum ultrason ve pelvik muayene ile kolaylıkla tanı alabilir. Bunun yanında tomografi, MR ve üç boyutlu USG yöntemlerinden de faydalanılır.

Miyom Kimlerde Görülür?

“Miyom nedir neden olur?” sorusu kadar bu durumun kimlerde daha sık görüldüğü de merak konusudur. Miyomlar genellikle üreme dönemindeki kadınlarda rastlanır. Görülme sıklığı ise ilerleyen yaşla birlikte artar. Bunun yanında regl öncesi genç kızlarda görülmez. 40 yaşın üzerinde olan her 2 kadından birinde görülür. Bu durum ayrıca kilo fazlası olan hatta obezite sınırında olan ve doğum yapmayan kadınlarda daha sık yaşanır.

Miyom Neden Olur?

“Miyom neden oluşur?” diye merak ediyorsanız bu sorunun yanıtı aşağıdaki gibidir:

  • Beslenme alışkanlıkları: Kırmızı tüketimi fazla olan, bira tüketimi alışkanlığı, A ve D vitamini eksikliklerinde miyom gelişme riski artar.
  • Doğum öyküsü ve doğum yaşı: İlk doğumun erken yaşlarda yapılması ya da hiç doğum yapılmaması.
  • Genetik etkenler
  • Irk: Beyaz kadınlara göre siyahi kadınlarda miyom görülme oranı 2-3 kat daha fazladır.
  • İlk reglin erken başlaması
  • Şişmanlık

Miyom Tedavisinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Miyomlar; hastanın yaşı, miyomun yerleşme bölgesi, sayısı gibi durumlar değerlendirilerek tedavi edilir. Bu noktada kişiye özel tedavi planı hazırlanır. Bu doğrultuda kullanılan tedavi yöntemleri aşağıdaki gibidir:

Açık yöntem miyomektomi (laparotomi): Bu yöntemle karına 9-10 santimetrelik bir sezaryen kesisi atılarak miyom alınır.

Histeroskopik miyomektomi: Bir diğer miyom ameliyatı histeroskopik miyomektomidir. Bu yöntemle rahim ağzından özel bir optik cihazla girilir ve miyom alınır.

İlaç tedavisi: Miyomların büyümesini durduran ya da yok eden bir ilaç tedavisi yoktur. İğne tedavisi ise sürekli uygulanan bir tedavi değildir.

Kapalı yöntem (laparoskopik) miyomektomi: Bu yöntemde göbek deliğinden 1 santimetrelik kesi uygulanarak optik kamera ile girilir ve işlem gerçekleştirilir.

Medikal-cerrahi tedavi olmaksızın izlem: şikâyet yaratmayan ve miyomu küçük boyutlarda olan hastalar için 3-6 aylık aralıklarla izlem uygulanır.

Miyom Tanısı Nasıl Konulur?

“Miyom belirtileri nelerdir miyom nasıl anlaşılır?” diye merak ediyorsanız miyom belirtileri ve tedavisi için klinik tanının önemli olduğunu bilmelisiniz. Klinik tanı kadın doğum muayenesi ve ultrasonografi ile gerçekleşir. Tanılamada miyom boyut ve yerleşim yeri bakımından belirlenir. Bazı olgularda miyomum ne kadarının rahim içinde ya da kas tabakasında olduğunu tespit etmek adına sulu ultrasonografi bir diğer adıyla salin infüzyon sonografi uygulanabilir. Bazı durumlarda da doktorun uygun görmesiyle manyetik rezonans görüntüleme ile miyom haritalaması yapılabilir.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 10.03.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 10.03.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER