444 3 703

Katarakt Sadece Yaşlılarda mı Görülür?

Bilgi Talep Formu

 

Türkiye’de genel bir halk sağlığı sorunlarından biri olan katarakt ve uygulanan katarakt ameliyatı yalnızca 40 yaş ve üzeri hastalar için geçerli olup olmadığı merak konusu. “Katarakt sadece yaşlılarda mı görülür?” sorusunun yanıtlarını sizler için derledik.

Katarakt Genç Yaşta Görülür mü?

Genellikle 40’lı yaşlardan sonra görülen katarakt, bebeklerde doğuştan da görülebilir. Bunun yanında sıcak ve yoğun güneş gibi dış etkenlerle genç nüfusu da etkileyebilir. Peki katarakt nedir? Katarakt, göz merceğinin bozulmasıdır. Göz merceğinin normalde ömrü 60-70 yıl arası süreci kapsar. Bu nedenle kataraktın yaygın olarak ileri yaş grubunu etkilediği düşünülür. Ancak bu durum yeni doğan bebeklerde ve genç bireylerde de görülür.

Genç Yaşta Görülen Kataraktın Nedenleri Nelerdir?

Katarakt yaşlanmaya bağlı olarak ortaya çıkar ancak bazı durumlarda da ailesel yatkınlık sebebiyle erken yaşlarda da görülür. Bunun yanı sıra göze alınan darbeler ve birçok göz hastalığı gibi nedenlerle de genç bireylerde ve her yaşta ortaya çıkabilir. Gözde bir rahatsızlık olmasan vücuttaki diyabet gibi başka rahatsızlıklara bağlı olarak çıkan katarakt tipi de bulunur.

Katarakt Kortizon Kullanımına Bağlı Olarak Görülür mü?

Kortizon vücudun doğal bir parçasıdır. Birçok alerjik ve immünolojik hastalığın tedavisinde de vazgeçilmez bir ilaçtır. Ancak gözde glokom ve katarak oluşumuna sebebiyet verebilir. Özellikle ağız yoluyla uzun süreli kortizon ilaçların alınması nedeniyle özel tip katarak görülebilir. Damla olarak kullanılan kortizon ise uzun süreli kullanımında göz tansiyonuna neden olabilir.

Katarakt Tipleri Nelerdir?

Katarak tipleri aşağıdaki gibidir:

  • Ailesel katarakt,
  • Doğumsal katarakt,
  • Gözün diğer hastalıklarına bağlı gelişen katarakt,
  • Kortizon kullanımına bağlı katarakt,
  • Sistemik hastalıklara bağlı gelişen katarakt,
  • Travmaya bağlı katarakt,
  • Yaşa bağlı katarakt.

Katarakt Ameliyatı Genç Hastalara Uygulanır mı?

Kişinin yaşadığı katarakt sorunu görmeyi bozuyorsa ameliyat her yaş için uygulanır. Ameliyat ile bozulan ve işlevini kaybeden kesif göz merceği eritilerek gözden çıkarılır. Ardından yerine yapay ve ömürlük göz içi mercek yerleştirilir. Genç hastalarda en dikkat edilen nokta görme işlevinin uzun yıllar sürmesi sebebiyle cerrahide gözü hırpalamayacak yöntemleri uygulamak ve en kaliteli malzemeleri tercih etmektir.

Katarakt Ameliyatı Genç Hastalar İçin Zor mu?

Uygulanacak ameliyat gözde başka bir rahatsızlık yoksa ve katarakta geç evrede müdahale edilmiyorsa zorluk yaratmaz. Ancak her katarakt ameliyatından 2 ya da 3 yıl sonra beklenen arka kapsül kesifleşmesi yani mercek kirlenmesi genç bireylerde daha kısa sürede yaşanabilir. Bu durum çok kısa süren basit bir işlemle düzeltilebilir.

Katarakt Ameliyatında Genç Hastalara Akıllı Mercek Uygulanır mı?

Normal durumlarda genç hastalar için gözlük kullanımı sonlandırmak adına akıllı mercek işlemi uygulanmaz. Bunun yerine lazerle uygulanan göz ameliyatı tercih edilir. Ancak kataraktın tedavisinde hastada astigmat varsa bu durum torik lensler yani merceklerle düzeltilir. Trifokal akıllı mercek uygulaması da katarakta neden olan durum özelinde karar verilir.

Katarak Ameliyatı Yaşlı Hastalar İçin Zor mu?

Katarakt erken evrede tedavi edilmediğinde sertleşir ve bu yaşlı hastalar için zorluk yaratır. Buna ek olarak hastanın yaşı ilerledikçe hastada düz yatma zorluğu, kas iskelet sistemi problemleri, sırt üstü yatamama ve kalp problemleri ortaya çıkabilir ve bu durumlar ameliyatı zorlaştırabilir. Bunun yanında yalnız yaşayan yaşlı hastalarda katarakt ameliyatı sonrası öz bakım süreci zor geçebilir.

Ameliyatının Yaşlı Hastalar İçin Riskleri Nelerdir?

Geç evrede uygulanan ameliyatta aşağıdaki durumlar görülebilir:

  • Ameliyatta sırt üstü yatamama,
  • Dikişli ameliyata uygun olma,
  • Göz bebeğinin iyi büyümemesi,
  • Göz içinde kanama olması,
  • Katarakt bağlarında zayıflama,
  • Göz içi lensi ölçümünün yapılamaması,
  • Sert olması nedeniyle kataraktın daha fazla enerji ile eritilmesi.

Katarakt Ameliyatında Anestezi Uygulanır mı?

Katarakt ameliyatında anestezi uygulanıp uygulanmadığını merak ediyorsanız "Katarakt Ameliyatında Anestezi Uygulanır mı?" başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz. 

Katarakt Ameliyatı Fiyatları Nelerdir?

Katarakt ameliyatı fiyatları hastanın genel durumuna ve uygulanacak en işlemlere göre farklılık gösterir. Ancak bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan katarakt ameliyatı ile ilgili merak ettiklerinizi ve fiyat bilgisini öğrenebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 11.03.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 11.03.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için formu doldurun!