444 3 703

Erken Teşhis Önemli: Diyabete Bağlı Göz Hastalıkları

Bilgi Talep Formu

 

Diyabet nedeniyle çift görme, geçici görme bozuklukları ve kalıcı görme kaybı gibi göz problemleri yaşanabilir. Diyabete bağlı göz hastalıkları ve etkilerine bakıldığında gözlerde oluşan geçici gör kayıplarının kan şekeri seviyesindeki dalgalanmalardan kaynaklandığı görülür. Bunun yanında diyabet hastalarında katarakt problemi de hem daha sık hem de erken yaşta rastlanır. Diyabet hastalarında yaygın rastlanan göz problemi de diyabetik retinopatidir. Diyabetik retinopatinin ilerlemesi durumunda kalıcı görme kayıpları yaşanabilir.

Diyabetin Gözlere Etkisi Nedir?

Diyabet, retinadaki kılcal damarların tıkanıp beslenmesinin engellenmesine sebep olur. Bu durum diyabetik retinopatidir. Gerekli müdahale erken evrede gerçekleşmezse retina ilerleyen zamanlarda tamamen kaybedilebilir. Gözdeki hasar zaman içerisinde gelişerek ileride körlüğe neden olabilir.

Diyabetin Gözlere Etkisi ve Aşamaları

Diyabetin göz üzerindeki etkisi aşama olarak aşağıdaki gibi özetlenebilir:

  • Retinanın kılcal damarlarında tıkanma başlar ve bununla birlikte retinada ödemli alanlar oluşur.
  • Noktasal kanamalar görülür. Ayrıca kılcal damarlarda noktasal balonlaşmalar da görülür. Bu aşama hastada şikâyet yaratmadığından tedavi bu aşamada gerekli olsa bile gerçekleşmez.
  • Yaşanan problemler büyür ve geniş bir alana yayılır.
  • Retinada beslenmeyen alanlar tarafından salgılananlarla birlikte yeni, anormal ve küçük damarlar oluşur. Bu damarlar retinadaki damarlardan çok daha küçüktür ve kolay kanarlar.
  • Küçük damarların kanamaya yatkın olması nedeniyle retina yüzeyinde zarlar gelişir. Bu zarlar nedeniyle retina yerinden ayrılır. Bu nedenle problemler zamanla gör kaybına kadar ilerler.

Diyabetin Gözlere Verdiği Zararlar Nelerdir?

Diyabet, katarak gelişiminin daha hızlı olmasına, göz tansiyonu problemi yaşanmasına, göz kaslarının felç olmasına, çift görme ve göz kayması problemlerinin meydana gelmesine neden olur.

Diyabetin Göze Verdiği Hasar Nasıl Teşhis Edilir?

Diyabetin gözlerde yarattığı hasarın teşhisi, tip 2 diyabet hastalarının basit göz şikayetleri ile gittiği göz kontrollerinde olur. Bu hastalar detaylı bir göz muayenesinden geçirilir. Çeşitli aletler kullanılarak diyabetin gözler üzerindeki etkisi, göz dibi ve görme kaybı değerlendirilir. Bu değerlendirmede görmede ciddi hasar olduğu ve kanama bulunduğu teşhis edilirse göz anjiyosu uygulanır. Göz anjiyosunda hastanın göz dibi fotoğrafları çekilerek tahribatın ölçüne bakılır. Böylelikle lazer tedavisinin gerekliliği değerlendirilir, sarı noktanın ne derecede etkilendiği teşhis edilir.

Diyabetin Gözlere Etkisi Tedavileri Nelerdir?

Uygulanacak tedavi yöntemi hastanın yaşadığı görme kaybı seviyesine bakılarak belirlenir. Bunun sonucunda da aşağıdaki tedavilerden uygun olanı tercih edilir:

  • Makula ödemi bulunan hastalara göz içerisine ince iğne ile ilaç uygulanır. Böylelikle hasta görme kaybı yaşamadan önceki görme seviyesine ulaşabilir.
  • Belirli seviyede görme kaybı yaşayan ve uygun bulunan hastalara lazer tedavisi uygulanır.
  • Lazer tedavisine uygun olmayan ileri derecede görme kaybına sahip kişilere vitrektomi ameliyatı yapılır.

Diyabete Bağlı Göz Hastalıkları Nasıl Önlenir?

Erken teşhis önemli. Diyabetik retinopatisi bulunan hastalar zaman kaybetmeden doktora başvurduğunda uygulanacak tedavi ile mevcut görme kayıpları %80-90 civarında önlenebilir. Ancak diyabetin gözlerde yarattığı etkinin kökten çözümü mümkün değildir.

Diyabete bağlı göz hastalıklarından biri olan katarakt hakkında bilgi edinmek için “Katarakt Sadece Yaşlılarda mı Görülür?” başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan tedavi ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.
 

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 13.03.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 13.03.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için formu doldurun!