444 3 703

Tip 2 Diyabet Nasıl Anlaşılır?

Bilgi Talep Formu

 

Günümüzde diyabetin en yaygın biçimi olan tip 2 diyabet, vücuttaki hücrelerin insülin hormonuna karşı duyarsızlaşmasıdır. Hücrelerin insülin artışına karşı duyarsız olması sonucunda kan şekeri seviyelerinde yükselme yaşanır. Tip 2 diyabet, modern yaşamın en yaygın ve sinsi sağlık sorunlarından biridir. Genellikle başlangıç aşamasında belirgin semptomlar göstermediği için teşhis edilmesi zor olabilir. “Tip 2 diyabet nedir? Nasıl anlaşılır?” sorusunun yanıtını sizler için derledik.

Tip 2 Diyabetin Belirtileri Nelerdir?

Tip 2 diyabet belirtileri genellikle yavaş gelişir ve başlangıçta fark edilmesi zor olabilir. Ancak, vücudun kan şekeri seviyesindeki düzensizlikler bazı belirtilerle kendini gösterir. Yaygın görülen tip 2 diyabet belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Kaşıntı
  • Sürekli açlık hissi
  • Kilo değişiklikleri
  • Depresif ruh hali
  • Tekrarlayan idrar yolu Enfeksiyonları
  • Geç iyileşen yaralar
  • Çok su içme
  • Çok idrara çıkma
  • Çok yemek yeme

Tip 2 Diyabet Nasıl Anlaşılır?

Tip 2 diyabet nasıl anlaşılır?” sorusunu da aşağıdaki gibi yanıtlayabiliriz:

  • Açlık kan şekeri: Kişinin açlık kan şekeri değeri kahvaltı öncesi aç karnına belirlenir. Bu nedenle hastanın kan alımından en az 4 saat önce hiçbir şey yememesi, kalori içeren içeceklerden, kahveden, çay ve sigaradan uzak durması önemlidir. Açlık kan şekeri kan plazmasındaki değerin en az 126 mg/dl veya 7,0 olması diyabet anlamına gelir. 110 ile 125 mg/dl arasındaki değerler ise sınırda kabul edilir.
  • Oral glikoz tolerans testi: Özellikle yemek yedikten sonra kan şekerinin sadece geçici yükseldiği diyabetin erken evrelerini belirlemek adına kullanılır. Hasta muayeneden 3 gün önce yeterli seviyede karbonhidrat içeren normal bir diyete uymalı ve sigaradan uzak durmalıdır. Bu test sabahları aç karnına uygulanır. Bu nedenle hastalar işlemden 10 saat öncesinden hiçbir şey yememelidir. Test için hastanın 75 g şekerli sıvı içmesi gerekir. 2 saat sonra ölçüm sonucunun en az 200 mg/dl veya 11,1 olması diyabete işaret eder.
  • Herhangi bir zamanında ölçülen kan şekeri: Kan şekeri diyabet varlığında en az 200 mg/dl veya 11,1 mmol/l’dir.
  • Uzun süreli kan şekeri: Kişinin kan şekeri konsantrasyonunun son 6 ile 8 hafta içinde ne kadar yüksek olduğunu gösterir.

 

Tip 2 diyabeti erken süreçte tespit etmek için diyabet riski yüksek olan kişilerin önleyici tıbbi kontrollere düzenli katılması ve kan şekeri seviyesini kontrol ettirmesi önemlidir. Fark edilmemesi durumunda kalp damar hastalıklarına, göz ve böbreklerde hasara, bacak ve ayaklarda tehlikeli dolaşım bozukluklarına neden olabilir. Ancak şeker hastalığının başlangıç evreleri zamanında tespit edilip bu doğrultuda tedavi uygulandığında hastalık ve ikincil hastalıkların önüne geçilebilir.

Önleme Yöntemleri ve Öneriler

Diyabete yatkınlık kalıtsaldır ve obezite, sigara kullanımı, beslenme, hareketsiz yaşam, stres gibi faktörler tip 2 diyabetin yaşanma riskini önemli ölçüde artırır. Tedavi yöntemleri temel tedavi ve ilaç tedavisidir. Temel tedavi sağlıklı beslenme, daha hareketli bir yaşam biçimi edinme, kilo fazlalıklarından kurtulma, sigarayı bırakma, stresi yönetme gibi yaşam tarzı düzenlemelerini içerir. Hastalığın erken evrelerinde şeker seviyelerini düşürmek ise temel tedavi ile mümkündür. Ancak temel tedavinin yeterli olmaması durumunda insülin veya diyabet tedavisine başlanır.

KAYNAK: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/type-2-diabetes/symptoms-causes/syc-20351193

 

Tip 2 diyabet tıbbi bir hastalıktır ancak kontrol altına alınmazsa inmeye bağlı ölümlere, her 30 saniyede 1 diyabetik ayak vakasına, körlük ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Diyabetin yaşam kalitenizi düşürmesine izin vermeyin, bilgi talep formu doldurun ve en kısa sürede diyabetten kurtulun! 

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 10.06.2024 13:13Yayınlanma Tarihi: 04.06.2024 09:23
Yorum Ekle


Prof. Dr. Mustafa Şahin

Prof. Dr. Mustafa Şahin
Genel Cerrahi Uzmanı

Profili Gör
KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!