Tip 2 diyabet yaygın olarak görülen tiptir ve diyabet hastalarının %90’ı tip 2 diyabettir. Bu diyabetin gelişiminde insülin salgısında bozukluk ve insülin etkisine vücudun direnç göstermesi önemli rol oynar. Diyabet belirtileri çoğu vakada gözlemlenmez ve teşhis raslantısal olarak konulur. Peki tip 2 diyabet hastalığı nedir? İşte konunun detayları:
“Tip 2 diyabet nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:
Tip 2 diyabet, 40 yaşın üzerindeki kişilerde görülen bir diyabet tipidir. Bu diyabet tipi pankreasın yeterli miktarda insülin salgılayamadığı ve salgılanan bu insülinin yeteri kadar kullanılamaması durumunda kan şekerinin yükselmesi durumunu ifade eder.
“Tip 2 diyabet kaç yaşında başlar? Kimlerde daha fazla görülür?” diye merak ediyorsanız bu durumun her yaşta teşhis edilebileceğini bilmelisiniz. Tip 2 bakımından risk altında olan kişiler ise aşağıdaki gibidir:
Tip 2 diyabet belirtileri genel olarak aşağıdaki gibidir:
“Tip 2 diyabet neden olur?” sorusu da konu hakkında merak edilenler arasında.
Kişinin genetik olarak yatkın olması, ideal kilosunun üzerinde ve obezite sınırında olması, fiziksel olarak hareketsiz bir yaşam sürmesi ile tip 2 tetiklenir. Özellikle genetik yatkınlığı olan kişilerde tetiklenen tip 2 diyabet insülin direnci ve insülinin zamanla azalması yaşanır.
“Tip 2 diyabet tanısı nasıl konulur?” diye merak ediyorsanız bu durumun herhangi bir zamanda ölçülen kan şekeri, oral glukoz tolerans testi ve açlık şekeri ölçümleri ile tanının konulabileceğini bilmelisiniz. Tip 2 diyabet tanısı için ölçülen kan şekerinin 200 mg/dl üzerinde, oral glukoz tolerans testi sonucunun 200 mg/dl üzeri ve açlık şekerinin 126 mg/dl üzerinde olması gerekir.
Tip 2 diyabet tedavisi için öncelikli adım kişinin beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi, egzersiz uygulanması ve yaşam tarzının değiştirilmesi bulunur. Ancak bu ilk adımın başarısız olması durumunda tip 2 diyabet ilaçları tedavi sürecine dahil edilir. Bazı hastalar kan şekeri düzeyini normal tutabilmek adına insüline gerek duyar. Bu durumda da uygun dozda insülin enjeksiyonları yapılır. Tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan ilaçlar Türkiye’de 4 grupta incelenebilir:
“Tip 2 diyabet nedir belirtileri nelerdir? Bu hastalarda organ hasarı yaşanır mı?” sorusu da merak edilenler arasında. Yeni başlamış diyabet durumunda organ hasarı yaşanmaz. Ancak teşhisi gecikmiş vakalarda organ hasarı görülebilir. Bu hasar böbrekler, göz ve kardiyovasküler sistem hastalıklarıdır.
Tip 2 diyabet tedavisinde metabolik cerrahi hastalığa bağlı olarak organ hasarı başlayan ve kan şekeri kontrol altına alınmayan hastalara uygulanır. Peki tip 2 diyabet ameliyatı nedir? Tip 2 diyabet ameliyatı olanlar için durumun tespiti laboratuvar ortamında gerçekleşen testlerle sağlanır. Ardından süreç kişiye özel olacak şekilde planlanır.
“Tip 2 diyabet hastası neler yemeli?” diye merak ediyorsanız kan şekerinizi kontrol altında tutmanız gerektiğini ve bu nedenle tüketeceğiniz besinlere dikkat etmeniz gerektiğini bilmelisiniz. Bu konuda bir diyetisyenden tip 2 diyabet hastaları için diyet listesi hazırlamasını isteyebilir ve uzman destek alabilirsiniz. Diyetisyen tarafından hazırlanan tip 2 diyabet beslenme listesi ile yeterli ve dengeli beslenebilirsiniz.
“Tip 2 diyabet nedir kısaca diyet süreci nasıl olmalıdır? Diyabet hastaları nasıl beslenmeli?” sorusu da merak edilen konular arasında. BU süreçte hastaların en doğru beslenme alışkanlığını kazanabilmesi adına uzman yardımı alması önemli. İşte “Tip 2 diyabet hastaları ne yememeli?” sorusunun yanıtı:
Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan tip 2 diyabet tedavisi ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.
Tip 2 diyabet nasıl anlaşılır?
“Tip 2 diyabet tanısı nasıl konulur?” diye merak ediyorsanız bu durumun herhangi bir zamanda ölçülen kan şekeri, oral glukoz tolerans testi ve açlık şekeri ölçümleri ile tanının konulabileceğini bilmelisiniz. Tip 2 diyabet tanısı için ölçülen kan şekerinin 200 mg/dl üzerinde, oral glukoz tolerans testi sonucunun 200 mg/dl üzeri ve açlık şekerinin 126 mg/dl üzerinde olması gerekir.
Tip 2 diyabet tokluk kan şekeri kaç olmalı?
Tip 2 diyabet şeker seviyesi genel olarak açlık kan şekeri 70-130 mg/dl ve tokluk kan şekeri ise 70-160 (180) mg/dl arasında olmalıdır.
Tip 2 diyabet genetik mi?
Genetik yatkınlık tip 2 diyabeti tetikleyen etkenler arasındadır.
Tip 2 diyabet geçer mi?
Bu hastalık doğru beslenme, düzenli egzersiz, medikal tedavi ve diyabet süreci hakkında eğitim ile kişiye sağlıklı bir yaşam sunabilir.
Tip 2 diyabet hastaları oruç tutabilir mi?
Kan şekeri dengeleyen ilaç kullanan ve insülin ya da şeker düşürücü ilaç kullanımına henüz başlamayan tip 2 diyabet hastaları oruç tutabilir.
Tip 2 diyabet insülin kullanır mı?
Bazı hastalar için tip 2 diyabet insülin dozu gerekebilir. Bu türden durumda tedavi uygun dozda enjeksiyon ile desteklenebilir.