444 3 703

Enfeksiyon Nedir? Türleri ve Tedavisi

 

Enfeksiyon nedir?” sorusu yaygın olarak merak edilen konular arasında. Bağışıklık sistemi çoğu enfeksiyon oluşumunu önlese de hızla çoğalan enfeksiyonlar karşısında bağışıklık zayıf kalabilir ve hastalıklar gelişebilir. Enfeksiyon adı verilen durumu, hastalık potansiyeline sahip olan virüs ve mikropları vücuda bulaşması sonucu gelişir. Enfeksiyonların neden olduğu yaygın belirtileri ise kas ağrısı, yüksek ateş, kusma ve mide bulantısıdır. Enfeksiyonların paraziter, viral, mantar ve bakteriyel olmak üzere dört türü vardır. Hafif seyirde gelişen enfeksiyonlar karşısında dinlenme ve C vitamini takviyesi alma yeterlidir. Ancak kötüye gitmesi ve tekrar etmesi durumunda ilaç tedavisi uygulanır. Ancak kötüye giden ve tekrarlayan enfeksiyonda durumunda türe uygun ilaç tedavisi uygulanır. Antibiyotik tedavisi ise bakteriyel enfeksiyon durumunda tercih edilir.

Enfeksiyon Nedir?

“Enfeksiyon ne demek?” sorusu merak edenler için aşağıdaki şekilde yanıtlanabilir: Zararlı mikroorganizmaların vücutta yayılma sürecidir. Enfeksiyonlar yerleştiği doku ve organdaki hücrelere istila ederek hasara neden olabilir. Etki derecesi ve yayılma hızına göre de hafif, ağır ve ölümcül olabilir.

Enfeksiyon Türleri Nelerdir?

“Enfeksiyon neden olur?” diye merak ediyorsanız ilk olarak enfeksiyon türleri hakkında fikir sahibi olmalısınız. Çeşidine göre gelişen enfeksiyon türleri aşağıdaki gibidir:

Viral enfeksiyon: Virüsler sebebiyle gelişen enfeksiyonel hastalıklardır. Bunlar grip, bağırsak enfeksiyonu, siğiller, suçiçeği, kuduz, hepatit A, B veya C, HIV-AIDS’tir.

Bakteriyel enfeksiyon: tek hücreleri organizmalar olan bakterilerin neden olduğu enfeksiyonları ifade eder. En yaygın olanları gastrit, gıda zehirlenmesi, göz enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, soğuk algınlığı (üst solunum enfeksiyonları), tüberkülozdur.

Mantar enfeksiyonu: Küf, mantar ve maya gibi çok hücreli organizmalardır. Başlıcaları; ayak mantarları, pamukçuk, tinea, vajinal mantar enfeksiyonlarıdır.

Paraziter enfeksiyonlar: İç veya dış parazitlerden kaynaklanır. Yaygın olarak sıtma, baş-kasık biti enfeksiyonu, uyuz, toksoplazmadır.

Enfeksiyonun Bulaşma Yolları Nelerdir?

Enfeksiyonlar vajinal sıvı, kan, meni ve tükürük ile insandan insana, hayvan dışkısı, ısırılma, tırmalanma ile hayvandan insana, anne sütü veya plasentadan bebeğe, mikroplu nesnelerden insana, gıda kirliliğinden insana bulaşır.

Enfeksiyon Hastalıkları Nelerdir?

Başlıca enfeksiyon hastalıkları aşağıdaki gibidir:

  • Akciğer enfeksiyonu,
  • Bağırsak enfeksiyonu,
  • Grip,
  • İdrar yolu enfeksiyonu,
  • Kan dolaşımı enfeksiyonu (septisemi).

Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?

Enfeksiyon belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Ateş ve/veya titreme,
  • İshal,
  • Kas ağrıları,
  • Mide bulantısı, kusma,
  • Öksürük,
  • Yorgunluk.

Enfeksiyon Teşhisi Nasıldır?

Enfeksiyonun teşhis edilmesi fiziki muayene, laboratuvar testleri, görüntüleme testleri ve biyopsi ile olur. Laboratuvar testleri; genellikle beyin omurilik sıvı örneği, idrar, boğaz, dışkı, burun, balgam örneğidir. Emar, röntgen ve bilgisayarlı tomografi ise kullanılan görüntüleme yöntemleridir.

Enfeksiyon Tedavisi Nasıldır?

Enfeksiyon tedavisi, enfeksiyon türüne göre uygulanır. Ancak genellikle ilaçla tedavi; antibiyotik, antiviral ilaç, antifungaller, antiparazitik ile uygulanır. Antibiyotik tedavisi; bakteriyel enfeksiyon durumunda bakteri üremesini engellemek adına kullanılır. Antiviral ilaç tedavisi; virüsün kopyalanarak çoğalmasını önlemek adına kullanılır. Genellikle de grip, uçuk, HIV/AIDS ve Hepatit B ve C gibi hastalıklar karşısında tercih edilir. Antifungaller tedavisi için mantarın türü ve geliştiği yere göre farklı ilaçlar kullanılır. Antiparazitik tedavisi ile de vücuda yerleşen parazitlerin öldürülmesi amaçlanır.

Kandaki Enfeksiyon Temizlenebilir mi?

Kanda bulunan enfeksiyonu temizlemek adına damardan sıvı antibiyotikler ve beraberinde serum verilir.

Enfeksiyona İyi Gelen Şifalı Bitkiler Nelerdir?

“Enfeksiyon nasıl geçer?” diye merak ediyorsanız vücudun enfeksiyonlar karşısında güçlenmesini sağlayan şifali bitkiler ve kullanım yöntemleri aşağıdaki gibidir:

  • Ekinezya: Özellikle üst solunum yolu hastalıkları için kullanılır.
  • Kara mürver: Solunum yolu enfeksiyonlarında çay veya şurup formunda içilebilir.
  • Kızılcık: Solunum veya idrar yolları enfeksiyonlarından etkilidir.
  • Sarımsak: Her gün 1 diş olacak şekilde yutulabilir, suyu kaynatılarak içilebilir, cilt üzerine uygulanabilir.
  • Antibiyotik etkili bitkiler: Adaçayı, zencefil, çörek otu, karabiber, zerdeçal.

Düzenli ilaç alan hastaların doktora danışmadan bitkisel takviye kullanmaması önemlidir.

Enfeksiyon Nasıl Geçer?

Enfeksiyon nedir kısaca nasıl geçer?” diye merak ediyorsanız hafif seyirde ilerleyen enfeksiyonları basit önlemler alarak evde atlatabileceğinizi bilmelisiniz. Bunun yanında bu süreçte protein ve vitamin zengini sulu gıdalar tüketebilir, çinko zengini kuruyemişler yiyebilir, C vitamini içeren meyvelere ağırlık verebilirsiniz. Bol sıvı tüketebilir, probiyotik desteği alabilir, dinlenebilir, hijyene önem verebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 12.10.2023 14:55Yayınlanma Tarihi: 13.03.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER