444 3 703

Glial Tümör (Gliom) Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bilgi Talep Formu

 

Beynin merkezi sinir sistemini etkileyen hastalıklarla ilgili merak edilenlerden biri de “Glial tümör nedir?” sorusudur. Gliom olarak da adlandırılan glial tümörler, beynin merkezi sinir sisteminde bulunan tümörlerdir. Glial tümörler iyi huylu veya kötü huylu olarak gelişebilir. Belirtileri diğer beyin tümörleri ile benzerlik gösterir. Glial tümörün yerleştiği bölgelere bağlı olarak belirtiler arasında farklılıklar oluşabilir. Glial tümörlerin tedavi edilmediği durumlarda kişilikte değişimler meydana gelebilir. Hastalığın tedavisinde radyoterapi, kemoterapi veya cerrahi operasyonlar uygulanabilir. 

Glial Tümör Neden Olur? 

Bu tümörlerin kaynağının ne olduğu tam anlamıyla bilinmemekte. Ancak yapılan bazı çalışmalar tüberoz, nörofibromatozis veya skleroz gibi kalıtsal hastalıkların tümör oluşumunu etkilediğini ortaya çıkarmıştır. Bunun yanında fazla radyasyona, elektromanyetik alanlara, kimyasallara ve virüslere bağlı enfeksiyonlara maruz kalmaz glial tümöre yakalanma riskini artırdığı düşünülmektedir. Her yaşta görülebilen glial tümörlerin oluşmamasını sağlayacak herhangi bir yöntem yoktur.

Glial Tümör Türleri Nelerdir? 

Glial tümörler hücrelerin türlerine göre sınıflandırılmıştır. Başlıca glial tümör türleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:
 

  • Astrositom: Glial tümörler arasında en yaygın görülen türdür. Beynin herhangi bir bölgesinde görülen astrositomlar, ismini beynin içinde bulunan yıldız şeklinde hücrelerden alır.
  • Oligodendroglioma: Çoğunlukla yetişkinlerde görülen tümörün gelişiminde yaşanan epilepsi hastalığı ve nöbetler söz konusu olabilir. Sinir hücrelerinde bulunan liflerin kaplayan oligodendrositlerden ismini alırlar.
  • Oligoastrositom: Glial hücre türü astrositler ve anormal oligodendrositlerin karışımından oluşan glial tümör türüdür.
  • Gangliogliom: Hem sinir hücreleri hem de glial hücrelerden oluşan bu tür nadir olarak görülen ve yavaş büyüyen bir yapıya sahiptir. Çocuklarda ve genç yetişkinlerde daha sık görülebilir.
  • Ependimom: Merkezi sinir sistemi hücreleri kaynaklı oluşabilen tümör türüdür. Genellikle çocuklarda görülür.

Glial Tümör Dereceleri Nelerdir? 

1.derece glial tümör: Düşük dereceli glial tümörlerden oluşan gruptur. Hücrelerde farklılaşmalar gözlemlenmez. Genellikle çocuklarda görülür ve cerrahi operasyonlarla hastalığın tedavisi gerçekleşebilir. 

2.derece glial tümör: Düşük dereceli glial tümörlerdir. Fakat hücrelerde farklılaşmalar görülebilir. Beyin hücrelerine yakın olan bu tümörlerin benzerlik dolayısıyla ameliyatı zordur ve tecrübe gerektirir. 

3.derece glial tümör: 2. Dereceli tümörlerden farklı olarak daha asabi ve yüksek dereceli glial tümör grubuna dahildir. Cerrahi operasyon ile birlikte radyoterapi tedavisi de uygulanabilir.

Glial tümör evre 4:Yüksek dereceli glial tümör nedir?” diye merak ediyorsanız bu tümörün 4.derece olduğunu ve yetişkinlerde en sık görülen primer malign (kötü huylu) beyin tümörü olduğunu bilmelisiniz. Cerrahi yöntem ile tümörün çıkarılmasının ardından tümörün çevresinde bulunan dokuların temizlenmesi gerekir. Bu nedenle kemoterapi ve radyoterapi eşliğinde tedavi planlaması yapılır.

Glial Tümör Belirtileri Nelerdir?

Glial tümör belirtileri tümörün beyinde bulunduğu bölgeye veya boyutuna göre değişiklik gösterebilir. Glial tümör belirtileri aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Daha önceden hissetmediğiniz türde çok şiddetli şekilde ve sürekli tekrarlayan baş ağrısı,
  • Tümörün etkilediği bölgeye göre görmede bozukluk, bulanık görme ve çift görme gibi belirtiler,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Epilepsi nöbetleri şeklinde nöbetler,
  • Baş dönmesi, yürümede ve denge sağlamada yaşanan problemler,
  • Davranışlarda değişiklikler, kişilik bozuklukları ve hafıza kaybı,
  • Motor becerilerinde bozukluklar.

Glial Tümörlerin Teşhisi Nasıl Yapılır?

Belirtilen glial tümör belirtilerinde birkaçını yaşayan hastaların en kısa sürede Beyin ve Sinir Hastalıkları uzmanına başvurarak tedaviye başlaması gerekir. Uzmanın yapacağı nörolojik muayene ile hastada denge, görme, işitme, koordinasyon ve refleks kontrolleri incelenir. Muayene sonrasında beyin tümörlerinde en etkili tanı araçlarından olan Manyetik Rezonans (MR) görüntülemesi istenir. Onun ardından Bilgisayarlı Tomografi (BT) taraması yapılarak tümörün bulunduğu yer, büyüklüğü, türü ve tümörün iyi ya da kötü huylu olduğu hakkında ayrıntılı incelemeler yapılır. Yapılan görüntülemeler sonrasında kesin tanı konulabilmesi için beyin biyopsisi alınarak patolojik incelemeler sonucu tümörün yapısı belirlenebilir. 

Glial Tümör Tedavisi Nasıl Yapılır? 

Glial tümör neden olur?” sorusunun araştırılması ve doğru tanının konulmasının ardından glial tümörlerin tedavisi tümörün türüne, büyüklüğüne, hastalığın evresine ve bulunduğu bölgeye göre belirlenir. Bunların yanında hastanın sağlık durumu, yaşı ve şikayetleri dinlenerek uygun tedavi planlaması yapılır. Glial tümörlerin tedavisinde tümörün türü fark etmeksizin öncelikli olarak cerrahi operasyon düşünülür. Fakat bazı durumlarda tümörün beynin özellikli ve hayati önem taşıyan riskli bölgelerde bulunduğunda cerrahi operasyon uygulanmayabilir. Bunun gibi bir durum olduğunda tümör alınmayarak radyoterapi veya kemoterapi tedavisi uygulanabilir. Bunlar dışında hastalığın ve tümörün durumuna bağlı olarak akıllı ilaç tedavileri de uygulanabilir. Cerrahi operasyonun uygun olmadığı hastalarda alternatif tedavi olarak tümörün yok edilmesine yönelik radyoterapi tedavisi uygulanabilir. Hasta bu işlem uygulanırken herhangi bir ağrı veya acı hissetmez. 

Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan glial tümör tedavisi ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Glial tümörler hastalığın evresine ve geç fark edilmesi üzerine ölüme yol açabilen tümörlerdir. Uygulanan tedavilerin sonuç vermesi durumunda genellikle hastalığın 1. ve 2. derecelerinde tedavi başarı ile sonuçlanır. 4. derece tümörlerde ölüm oranı görülme ihtimali daha fazladır. 

Glial tümör tedavisinde ilk olarak ameliyat seçeneği uygulanır. Tedavide tümörün beyinden çıkarılması amaçlanır.

Beyin tümörünü yok eden herhangi bir ilaç veya bitkisel tedavi yoktur. Cerrahi işlemler ve radyoterapi, kemoterapi tedavisi ile tümör yok edilebilir. 

Kanser ve tümör aynı şey değildir. Tümörler vücudun herhangi bir bölgesinde kitle oluşumu olan hücre guruplarıdır. İyi huylu tümörler kanser grubuna girmez. 

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 14.03.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 14.03.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!