444 3 703

Çocuğunuzu Bronşiolitten Korumanın 10 Yolu!

 

BronÅŸiolit, çocukluk döneminde sık görülen ve akciÄŸerlerin küçük hava yollarında tıkanıklığa sebep olan bir hastalıktır. Özellikle kış mevsiminde ortaya çıkar. SoÄŸuk algınlığı ile benzer belirtiler gösteren bu hastalık bazı durumlarda astımla da karıştırılır. Bu hastalığa grip enfeksiyonları kadar nem, soÄŸuk, ani sıcaklık deÄŸiÅŸiklikleri, ev tozları, kirli hava, çeÅŸitli polenler ve çiçek tozları da neden olur.

Çocuklarda BronÅŸiolit Nedir?

“BronÅŸiolit nedir?” sorusu merak edenler için ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir:

Özellikle bebeklerde görülen bir solunum yolu enfeksiyonudur. BronÅŸların tıkanmasıyla ortaya çıkan bu enfeksiyon genellikle hafif ve orta ÅŸiddette yaÅŸanır. Ancak küçük çocuklar ve bebekler için ciddi bir saÄŸlık sorunu olabilir. Bu hastalık genellikle bakteriler veya virüsler nedeniyle ortaya çıkar. En yaygın görülen etkenleri ise influenza A, grip B, adenovirüsler, RSV (Parainfluenza) virüsleridir.

Çocuklarda BronÅŸiolit Belirtileri Nelerdir?

Çocuk ve bebeklerde bronÅŸiolit belirtileri; halsizlik, öksürük, boÄŸaz aÄŸrısı, nefes darlığı, hırıltılı nefes alma ÅŸeklindedir. BronÅŸiolit belirtileri genellikle birkaç gün içinde görülür ve belirtiler birkaç hafta sürebilir. Saydığımız bu belirtiler özellikle bebeklerde daha ciddi bir seyirde olabilir. ÇocuÄŸunuzda bronÅŸiolit belirtileri görmeniz durumunda mutlaka doktorunuzla iletiÅŸime geçmelisiniz.

Çocuklarda BronÅŸiolit Nasıl Bulaşır?

Çocuklarda bronÅŸiolit; öksürme ile ortama yayılan virüslü partiküller ile bulaşır. BulaÅŸma yolları nefes alıp verme ile soluk yolu ve temastır.

Çocuklarda BronÅŸiolitin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

“BronÅŸiolit nasıl geçer?” her ebeveynin merak ettiÄŸi konular arasındadır. Tedavi süreci genellikle belirtileri hafifletmeye yöneliktir. Bu süreç solunum yollarını açmak, öksürüÄŸü azaltmak adına reçete edilen ilaçları ve nemlendirici cihazları içerebilir. Ağır tabloda ilerleyen çocuklarda bronÅŸiolit durumunda da oksijen tedavisi ve antibiyotik kullanımı gerekebilir. Peki bebeklerde bronÅŸiolit tedavisi kaç gün sürer? DoÄŸru tedavi ile bebeÄŸin tamamen iyileÅŸmesi 1 ay içinde görülür.

Ä°ÅŸte ÇocuÄŸunuzu BronÅŸiolitten Korumanın 10 Yolu:

BronÅŸiolit evde tedavisi destekleyici olmalıdır. Yani doktorun önerilerine ek olarak birtakım önlemler alınarak süreç konforla geçirilebilir. BebeÄŸi bronÅŸiolit olan anneler için faydalı olacak öneriler ise ÅŸöyle:

  • Grip olan büyüklerin bu süreçte bebek ve çocuklardan uzak durması önemlidir. Bu kiÅŸiler ev içinde mutlaka maske kullanmalıdır.
  • Evdeki ortam sık aralıklarla havalandırılmalıdır ve çocuÄŸun soluduÄŸu havanın temiz olması saÄŸlanmalıdır.
  • Ortam temiz olmalı ve genel hijyen kurallarına dikkat edilmelidir.
  • Çocukların kapalı ve kalabalık ortamlarda uzun süre kalması engellenmelidir.
  • Çocuk ve bebekler sigara dumanından kesinlikle uzak tutulmalıdır!
  • BebeÄŸin anne sütü ile beslenmesi saÄŸlanmalıdır. Bebek özellikle ilk 6 ay boyunca anne sütü almalıdır.
  • Bebeklerde bronÅŸiolit bitkisel tedavi için günlük taze meyve ve sebze ile beslenmesi, bol sıvı alması saÄŸlanmalıdır.
  • Bebek ve çocukların yanında deodorant ve parfüm gibi kimyasal maddelerin kullanımı minimuma indirilmelidir.
  • Bu hastalığın salgın olduÄŸu dönemlerde çocuk kreÅŸ gibi ortamlardan uzak tutulmalıdır.
  • Aile bireyleri hastalık ve hastalığın bulaÅŸma yolları konusunda bilinçlenmesi saÄŸlanmalı ve gereken tüm önlemler alınmalıdır.
Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 19.10.2023 17:25Yayınlanma Tarihi: 17.03.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER