444 3 703

Çocuğunuzu Bronşiolitten Korumanın 10 Yolu!

 

Bronşiolit, çocukluk döneminde sık görülen ve akciğerlerin küçük hava yollarında tıkanıklığa sebep olan bir hastalıktır. Özellikle kış mevsiminde ortaya çıkar. Soğuk algınlığı ile benzer belirtiler gösteren bu hastalık bazı durumlarda astımla da karıştırılır. Bu hastalığa grip enfeksiyonları kadar nem, soğuk, ani sıcaklık değişiklikleri, ev tozları, kirli hava, çeşitli polenler ve çiçek tozları da neden olur.

Çocuklarda Bronşiolit Nedir?

“Bronşiolit nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir:

Özellikle bebeklerde görülen bir solunum yolu enfeksiyonudur. Bronşların tıkanmasıyla ortaya çıkan bu enfeksiyon genellikle hafif ve orta şiddette yaşanır. Ancak küçük çocuklar ve bebekler için ciddi bir sağlık sorunu olabilir. Bu hastalık genellikle bakteriler veya virüsler nedeniyle ortaya çıkar. En yaygın görülen etkenleri ise influenza A, grip B, adenovirüsler, RSV (Parainfluenza) virüsleridir.

Çocuklarda Bronşiolit Belirtileri Nelerdir?

Çocuk ve bebeklerde bronşiolit belirtileri; halsizlik, öksürük, boğaz ağrısı, nefes darlığı, hırıltılı nefes alma şeklindedir. Bronşiolit belirtileri genellikle birkaç gün içinde görülür ve belirtiler birkaç hafta sürebilir. Saydığımız bu belirtiler özellikle bebeklerde daha ciddi bir seyirde olabilir. Çocuğunuzda bronşiolit belirtileri görmeniz durumunda mutlaka doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.

Çocuklarda Bronşiolit Nasıl Bulaşır?

Çocuklarda bronşiolit; öksürme ile ortama yayılan virüslü partiküller ile bulaşır. Bulaşma yolları nefes alıp verme ile soluk yolu ve temastır.

Çocuklarda Bronşiolitin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

“Bronşiolit nasıl geçer?” her ebeveynin merak ettiği konular arasındadır. Tedavi süreci genellikle belirtileri hafifletmeye yöneliktir. Bu süreç solunum yollarını açmak, öksürüğü azaltmak adına reçete edilen ilaçları ve nemlendirici cihazları içerebilir. Ağır tabloda ilerleyen çocuklarda bronşiolit durumunda da oksijen tedavisi ve antibiyotik kullanımı gerekebilir. Peki bebeklerde bronşiolit tedavisi kaç gün sürer? Doğru tedavi ile bebeğin tamamen iyileşmesi 1 ay içinde görülür.

İşte Çocuğunuzu Bronşiolitten Korumanın 10 Yolu:

Bronşiolit evde tedavisi destekleyici olmalıdır. Yani doktorun önerilerine ek olarak birtakım önlemler alınarak süreç konforla geçirilebilir. Bebeği bronşiolit olan anneler için faydalı olacak öneriler ise şöyle:

  • Grip olan büyüklerin bu süreçte bebek ve çocuklardan uzak durması önemlidir. Bu kişiler ev içinde mutlaka maske kullanmalıdır.
  • Evdeki ortam sık aralıklarla havalandırılmalıdır ve çocuğun soluduğu havanın temiz olması sağlanmalıdır.
  • Ortam temiz olmalı ve genel hijyen kurallarına dikkat edilmelidir.
  • Çocukların kapalı ve kalabalık ortamlarda uzun süre kalması engellenmelidir.
  • Çocuk ve bebekler sigara dumanından kesinlikle uzak tutulmalıdır!
  • Bebeğin anne sütü ile beslenmesi sağlanmalıdır. Bebek özellikle ilk 6 ay boyunca anne sütü almalıdır.
  • Bebeklerde bronşiolit bitkisel tedavi için günlük taze meyve ve sebze ile beslenmesi, bol sıvı alması sağlanmalıdır.
  • Bebek ve çocukların yanında deodorant ve parfüm gibi kimyasal maddelerin kullanımı minimuma indirilmelidir.
  • Bu hastalığın salgın olduğu dönemlerde çocuk kreş gibi ortamlardan uzak tutulmalıdır.
  • Aile bireyleri hastalık ve hastalığın bulaşma yolları konusunda bilinçlenmesi sağlanmalı ve gereken tüm önlemler alınmalıdır.
Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 19.10.2023 17:25Yayınlanma Tarihi: 17.03.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER