Kasık fıtığı tıp literatüründe inguinal herni olarak tanımlanır. Bu fıtık karın duvarı fıtıkları içinde en yaygın görülür ve kasık fıtığında oluşur. Erkeklerde görülen oranı kadınlardan 3 kat daha fazladır ve tüm fıtık türlerinin %80’ini oluşturması bakımından oldukça yaygındır.
“Kasık fıtığı nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Kasık fıtığı, karın bölgesinde hissedilen ya da görülen çıkıntı ve şişkinliktir. İlk evrede ayakta, öksürünce, hapşırınca, zorlanma ve ıkınma ile basıncın artması ile kasık bölgesinden görünür. Ancak kişi yattığında görünmez. Tedavi edilmediğinde de genişler. Bu durum diyet, ilaç ya da egzersiz ile kendi kendine geçmez.
Kasık fıtığı belirtileri genellikle kasık bölgesinde kabarıklık ya da şiş ile karakterizedir. Kişide genellikle kasıkta gevşeme ve sonrasında ağrı hissi yaratır. Bu şişlikler yumuşaktır ve içe bastırılabilir. Karın içindeki basıncın arttığı durumlarda görünür ve yatma pozisyonunda yok olur. Şişlikte ağrı ve yanma hissi olabilir. Bunun yanında ağır kaldırma durumunda acı ve basınç hissi verebilir. Bazı durumlarda kabızlık yaratabilir. Bazı türlerinde de testis torbasına inerek bölgede şişlik yaratır.
“Kasık fıtığı neden olur?” sorusu da merak edilen konular arasında. Nedenler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Erkeklerde, erkek bebek ve çocuklarda kasık fıtığı kadınlara göre daha sık görülmesinin nedeni de şu şekilde açıklanabilir: Erkek bebeklerin anne karnındayken karın içindeki testisleri iki ayrı kanaldan geçerek doğuma 2 ay kala torbalarına iner. Bu kanallar normal şartlarda doğumdan kısa bir süre sonra kendiliğinden kapanır. Ancak bazı durumlar nedeniyle kanallardan biri ya da ikisi birden kapanmaz ve fıtığı yaratan zayıf bölgeyi oluşturur.
Bel, karın ve kasık bölgesinde hissedilir. Bu ağrı erkeklerde ek olarak testislerde de hissedilebilir.
Kasık fıtığı ameliyatı tek tedavi yöntemidir. Ancak kişi ameliyata uygun fizyolojiye uygun değilse, ileri yaştaysa hekimin uygun bulması durumunda ve nadir olarak kasık bağı kullanabilir. Ancak kasık bağı bacak hareketlerinde kısıtlılığa neden olur. Bu nedenle ameliyat genellikle ilk tercihtir. Ameliyatta ise fıtığın kese oluşumunun ortadan kaldırılması, fıtığın karın içine yerleştirilmesi, boşluğun kapatılması ve tekrar etmesinin engellenmesi amacıyla karın duvarındaki defektin onarılması amaçlanır.
“Kasık fıtığına ne iyi gelir?” sorusu da merak edilenler arasında. Bu duruma iyi gelen tedavi olan ameliyatta fıtık bölgesinde yer alan organlar karın içine alınır ve karın zarı ile kas arasında bulunan bölgeye yama konarak fıtığın yeniden oluşmasının önüne geçilir. Kasık fıtığı ameliyatı olanların yorumları ve uzman bilgileri hastaların ameliyattan birkaç saat sonra beslenebileceği yönündedir. Hastaların ayağa kalkması ise 8 saat sonradır. Ertesi gün taburcu olan hastaların ilk 1-2 ay ağır kaldırmaması, dengeli beslenmesi, kilo almaması önemlidir.
“Kasık fıtığına hangi bölüm bakar?” diye merak ediyorsanız genel cerrahi bölümüne başvurabilirsiniz.
Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan kasık fıtığı ameliyatı ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.