Gliom olarak da adlandırılan glial tümörler, beynin merkezi sinir sistemindeki tümörlerdir. Bu tümörler iyi veya kötü huylu olarak gelişebilir. Diğer beyin tümörleri ile benzer belirtiler yaratır. Ancak belirtiler tümörün yerleştiği bölgeye göre farklılık gösterebilir. Bu tümörlerin kaynağının ne olduğu tam anlamıyla bilinmemektedir. Ancak yapılan bazı çalışmalar tüberoz, nörofibromatozis veya skleroz gibi kalıtsal hastalıkların tümör oluşumunu etkilediğini ortaya çıkarmıştır. Bunun yanında fazla radyasyona, elektromanyetik alanlara, kimyasallara ve virüslere bağlı enfeksiyonlara maruz kalmaz glial tümöre yakalanma riskini artırdığı düşünülmektedir. Her yaşta görülebilen glial tümörlerin oluşmamasını sağlayacak herhangi bir yöntem yoktur. Ancak hastalığın tedavisinde radyoterapi, kemoterapi veya cerrahi operasyonlar uygulanabilir. Glial tümör ameliyatı tümörün derecesine bulunduğu bölgeye göre uygulanır. Uygulanan ameliyatlar genellikle radyoterapi ve kemoterapi içeren kombine tedaviler ile birlikte gerçekleştirilir. Cerrahi tedavi ilk aşamada patolojik teşhis konulmasını ve kötü huylu hücrelerin azalmasını sağlayarak yapılacak olan kombine tedavinin faydasını artırır.
Glial tümörü ameliyatında amaç tümör dokusunun tanısı sağlamak, tümörün semptomlarını azaltmak, hastanın hayat kalitesini iyileştirerek yaşam süresini artırmaktır. Yüksek dereceli glial tümörlerin tedavisi semptomların fazlalığı ve beyinsel fonksiyonları etkilemesinden dolayı büyük önem taşır.
Glial tümör ameliyatında kafatası ve beyin zarı açılarak cerrahi işleme başlanır. Beyin içerisindeki tümör ve çevre dokular mikroskop altında çıkartılır. Ameliyatta çıkarılan tümörün dokusu ne kadar fazla olursa tümörün yapısına bağlı farklılıklar incelenir ve tekrarlama süresi uzatılır. Cerrahinin yapılmasında yeni teknikler de kullanılarak beyin fonksiyon bölgelerine uygun haritalandırmalar yapılarak tümöre ve çevresindeki dokulara ulaşılarak ameliyat gerçekleştirilebilir.
Ameliyat teknikleri hastanın yaşına ve tümörün derecesine bağlı olarak uygulanır. Bu tekniklerden bazıları beyin haritalaması, uyanık beyin tümörü ameliyatı gibi yöntemler olabilir. Bu yöntemler sayesinde ameliyatın hastaya verdiği riskler azalır ve güvenli cerrahi gerçekleştirilmiş olur.
Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan glial tümör ameliyatı hakkında merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.
Çocuklara glial tümör ameliyatı uygulanır mı?
Yetişkinlere olduğu gibi çocuklara da cerrahi tedavi uygulanır. Hatta çocuklarda radyoterapi ve kemoterapi gibi yöntemler büyüme gelişimini etkileyebileceği için ameliyat yapılması daha önceliklidir.
Glial tümör ameliyatı sonrası ne yapılır?
Glial tümör ameliyatı sonrası patoloji sonucunun yakından takip edilmesi önemlidir. Beyin motor becerilerinin azaldığı hastalara fizik tedavi önerilir. Bunun dışında cerrahi operasyona ek olarak radyoterapi ve kemoterapi tedavisi uygulanabilir.