444 3 703

Erkeklerde İdrar Kaçırma (İnkontinans) Nedir?

1 Yorum Bilgi Talep Formu

 

Ürolojik sorunlar söz konusu olduğunda “İnkontinans nedir?” sorusu sıklıkla merak edilir. 40 yaş ve üzeri her dört erkekten birinde görülen bu durum tıp literatüründe inkontinans olarak da adlandırılır. Kişinin kontrol edemediği ve istemsiz olarak yaşadığı idrar kaçırma durumu kişinin yaşam konforunu bozar. Bu nedenle mutlaka tedavi edilmelidir.

Erkeklerde İdrar Kaçırma Tipleri Nelerdir?

Erkeklerde idrar kaçırma durumunun sık görülen türleri sıkışma inkontinansı ile damlamadır. Diğer inkontinans türleri ise aşağıdaki gibidir:

  • Sıkışma inkontinansı: Sıkışma tipi idrar kaçırma, erkeklerin en yaygın yaşadığı idrar kaçırma türüdür. Prostat ameliyatı geçirmiş erkeklerde görülebilir.
  • Stres inkontinansı: “Stres inkontinans nedir?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Ağır kaldırma, öksürme, gülme veya hapşırma genellikle idrar kaçırmaya neden oluyorsa bu stres inkontinansıdır. Prostat ameliyatı geçirmiş erkeklerde görülebilir.
  • İdrar yaptıktan sonra sızıntı: Kişinin tuvalete gittikten sonra bile birkaç damla idrar sızıntısı yaşamasıdır. Bu duruma pelvik taban kaslarının zayıflaması veya prostat genişlemesi neden olur.
  • Taşma inkontinansı: Kişide sürekli veya kesintili idrar akışının olmasıdır.

Erkeklerde İdrar Kaçırma Neden Olur?

Üriner sistemin görevini yerine getirmesi için sinir, beyin ve kasların birlikte çalışması önemlidir. Ancak bu süreç bazı nedenlerle sekteye uğrayabilir. Bunun sonucunda da idrar kaçırma durumu yaşanabilir. Erkeklerde idrar kaçırma nedenleri aşağıdaki gibidir:

  • Diyabet,
  • İdrar söktürücü gibi ilaçlar,
  • İdrar yolu enfeksiyonları,
  • Kişinin aşırı kilolu olması nedeniyle karın kasları ve pelvik kaslarında baskı olması ve idrar kaçırmaya neden olması,
  • Nörodejeneratif hastalıklar,
  • Prostat ameliyatı nedeniyle kasların geçici zayıflaması,
  • Prostat boyutundaki değişiklik yaşanması.

Erkeklerde İdrar Kaçırma Neyin Belirtisidir?

Üriner inkontinans nedir?” diye merak ediyorsanız bu durumun yanlışlıkla idrar kaçırmaya neden olduğunu bilmelisiniz. Üriner inkontinans bir hastalık değil farklı bir rahatsızlığın belirtisidir. Sonucunda da mesane kontrolü kaybı yaşanır. Hem erkekleri hem de kadınları etkilese de ileri yaştaki erkeklerde daha sık yaşanır.

Erkeklerde İdrar Kaçırma Hangi Hastalıklar Nedeniyle Görülür?

Erkeklerde idrar kaçırmaya neden olabilen hastalıklar aşağıdaki gibidir:

  • Prostat sorunu,
  • Yaşlanmayla beraber artan sistemik ve çeşitli nörolojik rahatsızlıklar,
  • Şeker hastalığı,
  • Parkinson ve inme (serebrovasküler olaylar)
  • Diğer yaşam tarzı faktörleri (alkol, sigara kullanımı ve hareketsiz yaşam).

Erkeklerde İdrar Kaçırma Nasıl Teşhis Edilir?

“Erkeklerde idrar kaçırmaya ne iyi gelir?” sorusunun yanıtı için durumun teşhis edilmesi önemlidir. Aslında bu teşhis altta yatan neden odaklıdır. Teşhis aşamasında doktor hastanın tıbbi geçmişini değerlendirir. Bu amaçla ilk fiziki muayene uygulanır. Ardından dijital rektal muayene ile doktor hastanın rektumundaki tıkanıklıkları ve genişlemiş prostat durumunu tespit edebilir. Tanı da diyagnostik testler de kullanılır. Bu testlerle doktor altta yatan koşulları test etmek adına kan ve idrar örnekleri alır.

Erkeklerde İdrar Kaçırma Karşısında Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

İdrar kaçırma kişinin ruhsal ve fiziksel sağlığını olumsuz etkileyerek yaşam kalitesini düşürür. Bu nedenle altta yatan nedene yönelik doğru tedavi uygulanmalıdır. Bu hususta da üroloji kontrolleri düzenli yaptırılmalı, idrar uzun süre tutulmamalı, yeterli sıvı alınmalıdır.

Erkeklerde İdrar Kaçırma Nasıl Tedavi Edilir?

Erkeklerde idrar kaçırma tedavisi, altta yatan nedene yöneliktir. Erkeklerde idrar kaçırma hissi ve kişide kilo fazlalığı varda ilk olarak diyet ve egzersiz programı uygulanır. İdrar kaçırma kabızlık nedeniyle yaşanıyorsa ilaç tedavisi verilir ve beslenme düzenlenir. Kontrolsüz şeker hastalığı olması durumunda da diyet ve ilaçlı tedavi tercih edilir. İdrar yolu enfeksiyonları durumunda antibiyotik kullanılır. Erkeklerde idrar kaçırma ilaçları da tedavide kullanılır. Bu ilaçlar üroloji hekimleri tarafından ilaca uygun hastalara verilir. Yaşanan idrar kaçırma durumu mesane sarkması ve prostat büyümesi nedeniyle yaşanıyorsa cerrahi düşünülebilir. Erkeklerde idrar kaçırma hangi bölüm bakar? İdrar kaçırma problemi yaşıyorsanız bir üroloji hekimi ile görüşmelisiniz.

Bilgi talep formunu doldurarak erkeklerde idrar kaçırma tedavisi ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 26.03.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 26.03.2023 00:00
1 Yorum

01 Kasım 2023 tarihinde
Cengiz Ablak

58 yaşındayım.Bir iki haftadır Cok sık idrara çıkıyorum.Yaptıktan hemen sonra, gene idrar var hissi oluyor..Idrar yaparken yanma rn ağrı, sızı ve idrarda renk deyişikliği yok (şimdilik)..Ultrasonda prostat ın büyüdüğü görüldü (70..)Bu durumda ne önerir siniz ?

Büyük Anadolu Hastaneleri
21 Kasım 2023 tarihinde

Merhaba tüm sorularınızı BAH Alo Doktorum danışma hattına 0532 260 21 31 numaralı telefondan iletebilir, uzmanımızdan en doğru yorumu alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!