Günümüzde unutma eylemi sıradanlaşmış durumda. Bunun en büyük nedeni çevremizdeki bilgi akışının son derece fazla olması. Bilgi akışının yoğunluğu sebebiyle insanlar zihinsel yorgunluk yaşamamak adına bilgilerin tümünü hafızalarına almadan sadece göz atıcı konumunda yaşamakta. Beyni kullanmamak ve yeni bilgileri hafızaya eklememek ise hem kısa dönemli hem de uzun dönemli hafızayı negatif anlamda etkiler. Tabii ki unutmanın tek kaynağı bu değil. Unutkanlık; beslenme yetersizliği, farklı hastalıklar, hormon eksikliği, vitamin noksanlığı gibi birçok faktörle birlikte meydana gelebilir.
Bu yazımızda unutkanlığın belirtileri, unutkanlık karşısında ne gibi önlemler alınabileceği, tanı ve tedavi yöntemleri gibi önemli konulara değinerek ve “Unutkanlık neden olur?” sorusunu yanıtlayarak bilmeniz gerekenleri derledik.
Toplumda unutkanlık hastalığının sadece yaşlılarda görüldüğüne dair bir inanış olsa da bu düşünce doğru değildir. Unutkanlık farklı sebeplere bağlı olarak her yaş grubunda görülebilir. Yani genç bireylerin de unutkanlık hastalığı geçirme riski bulunur.
Unutmak, bazı durumlarda normal kabul edilir ve günlük sebeplere bağlanabilir. Bunun yanında unutkanlık; vitamin eksiklikleri veya hormon yetersizliklerinin etkisi sonucunda da gelişebilir. Ayrıca kişinin yaşı ilerledikçe nöropsikiyatrik rahatsızlıklar olan alzheimer ve demans da meydana gelebilir. Bu hastalıkların en yaygın belirtileri arasında unutma ve şiddetli depresyon bulunur. Demans ve alzheimer hastalarının yaşamlarını sürdürmeleri zor olduğundan yakınları ve aile üyeleri bu kişilerin yaşamlarını kolaylaştırmak adına dikkatli olmalıdır.
Unutkanlık çeşitli sebeplerle yaşanabilir ve bu sebeple hastaların farklı semptomlar göstermesi olağandır. Bazı hastalar yakın zamanda yaptıklarını unuturken bazı hastalar ise yapması gerekenleri unutabilir. Yaygın olarak görülen belirtiler ise şöyledir:
Yaşanan her unutkanlık Alzheimer değildir. Unutkanlık hastalık boyutunda yaşanıyorsa bu Alzheimer dışındaki hastalıklara da bağlı olabilir. Unutkanlık sebepleri ve unutkanlığa neden olan hastalıklar aşağıdaki gibidir:
“Unutkanlığa ne iyi gelir?” diye merak ediyorsanız unutkanlık karşısında alınabilecek önlemler aşağıdaki gibidir:
Unutkanlık hem fiziksel hem de psikolojik nedenlerle ortaya çıkabilir. Bu nedenle yukarıda sıralanan belirtileri gözlemleyen kişiler mutlaka nöroloji ve psikoloji bölümlerinde muayene olmalıdır.
Hafıza zayıflığı dikkatsizlik ve unutkanlık tedavisi için doktor kontrolünde ilaç kullanılabilir. Kişinin yaşadığı unutkanlık vitamin eksikliğinden kaynaklanıyorsa doktor tarafından takviye ilaç reçete edilir. Unutkanlık psikolojik sebeplere dayanıyorsa psikiyatri ilaçları önerilir. Demans ve Alzheimer gibi örolojik nedenlerden kaynaklanan unutkanlık durumunda da nöroloji uzmanı tarafından uygun bulunan ilaçlarla tedavi uygulanır. Bu medikal tedaviye ek olarak hastaların yukarıda belirttiğimiz önlemleri alması da tedavi sürecinde gereklidir.
günlük olarak yaşadığımız günlük hayatta yaptığımız işleri unutuyorum.özellikle ev işlerini yapmayı sevmiyorum. bazı olayları unutuyorum. bazen gün içerisinde yaptığımız işleri yarımsaat sonra umutuyorum.
Merhaba tüm sorularınızı BAH Alo Doktorum danışma hattına 0532 260 21 31 numaralı telefondan iletebilir, uzmanımızdan en doğru yorumu alabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.