444 3 703

Sahurda Tok Tutan Besinler Nelerdir?

 

 

Sahur, ramazan ayının en önemli öğünüdür. Bu ayda uzun süreli açlığa dayanabilmek için sahur öğünü mutlaka yapılmalı ve sahurda tok tutan besinler tercih edilmelidir.

Sahurda Tok Tutan Besinler Nelerdir?

En çok tok tutan besinler ile sahur yaparak ramazan ayını sağlıklı geçirebilirsiniz. Sahurdan sonra gün boyunca hızlı açlık yaşamak istemiyorsanız bu öğünde tok kalmanıza yardımcı olacak aşağıdaki besinleri tüketmelisiniz:

Yumurta

En kaliteli protein kaynaklarından biri olan yumurta, sahurda tok kalmanıza yardımcı olacak besinlerdendir. Ancak sahurda haşlama ya da az yağlı ve bol sebzeli omlet olarak tüketilmelidir.

Peynir

Bir diğer kaliteli protein kaynağı olan peynir de tok tutan besinler arasında. Ancak tüketilecek peynir az tuzlu veya tuzsuz olmalı. Tuz içeriği azaltılmış peyniri omlet, sandviç ya da salatada kullanabilirsiniz.

Süt ve Yoğurt

Protein ve kalsiyum içeriği ile sahurda yer alması gereken bir diğer besin grubu yoğurt ve süttür. Aynı zamanda vücudun sıvı ihtiyacını karşıladığından susatmayan yiyecekler listesindedir. Bu besinleri tek başına olacağı gibi cacık ve smoothie şeklinde de tüketebilirsiniz.

Yulaf

Doyuruculuğu yüksek ve kalorisi düşük olan yulaf da sahur için uygun bir besin. Çözünebilir lif içeriği ile mide hacmini doldurarak uzun süre tokluk sunan bu besini tüketerek kabızlık şikayetlerinin önüne de geçebilirsiniz.

Tam Tahıllı Ekmek

Sahurda tüketeceğiniz ekmeği tam tahıllı olması yüksek lif içeriği ile kan şekerinizin dengede kalmasını sağlar.

Mevsim Yeşillikleri

Sahurda tok tutan ve susatmayan yiyecekler arasında mevsim yeşillikleri de bulunur. Mevsim yeşillikleriyle hazırlayacağınız salata ile hem vitamin hem de mineral ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Aynı zamanda yüksek lif içeriği sayesinde kabızlığın önüne geçebilirsiniz.

Yağlı Tohumlar – Çiğ Kuru Yemişler

Uzun süreli tok tutan yiyecekler arasında çiğ kuruyemişler ve yağlı tohumlar da bulunur. Fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar midenin boşalma süresini geciktirerek uzun süreli tokluk yaşatır. Ancak kilo problemi yaşamamak adına kontrollü tüketilmelidir.

Tarçın

Tarçını süt, yoğurt ve meyvelerin üzerine ekleyerek kan şekeri kontrolü sağlayabilir, tokluk hissini uzatabilir ve tatlı krizlerinin önüne geçebilirsiniz.

Karabuğday

Lif, magnezyum ve potasyum bakımından zengin olan karabuğday hem tok tutma hem de kan şekerini dengeleme konusunda yardımcı bir besin.

Nohut

Oruçta tok tutan besinler arasında olan nohut hem protein içeriği hem de tokluk yaratma etkisi ile sahurda yer verilmesi gereken bir besin. Nohutu salatanıza ekleyebilir, nohutla ezme hazırlayabilirsiniz.

Elma

Sahurda tatlı tüketmek istediğinizde tercih edebileceğiniz bir meyve olan elma hem lif hem de pektin içeriği ile sindirim sistemini destekler, tokluk hissi sağlar.

Sahurda Ne Yenmez?

Ramazanda tok tutan besinler ve bu besinlerle hazırladığınız tariflere sofranızda yer vererek hem sağlıklı hem keyifli bir ramazan geçirebilirsiniz. Peki sahurda ne yenmez? Sahur sofranızda bol şekerli ve bol yağlı besinler bulunmamalı. Bunun yanında gazlı içecekler, hamur işleri, kızartma, şarküteri ürünleri, şerbetli tatlılar, tuzlu ve baharatlı gıdalardan da uzak durulmalıdır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 23.03.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 23.03.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER