444 3 703

Sahurda Tok Tutan Besinler Nelerdir?

 

 

Sahur, ramazan ayının en önemli öÄŸünüdür. Bu ayda uzun süreli açlığa dayanabilmek için sahur öÄŸünü mutlaka yapılmalı ve sahurda tok tutan besinler tercih edilmelidir.

Sahurda Tok Tutan Besinler Nelerdir?

En çok tok tutan besinler ile sahur yaparak ramazan ayını saÄŸlıklı geçirebilirsiniz. Sahurdan sonra gün boyunca hızlı açlık yaÅŸamak istemiyorsanız bu öÄŸünde tok kalmanıza yardımcı olacak aÅŸağıdaki besinleri tüketmelisiniz:

Yumurta

En kaliteli protein kaynaklarından biri olan yumurta, sahurda tok kalmanıza yardımcı olacak besinlerdendir. Ancak sahurda haÅŸlama ya da az yaÄŸlı ve bol sebzeli omlet olarak tüketilmelidir.

Peynir

Bir diÄŸer kaliteli protein kaynağı olan peynir de tok tutan besinler arasında. Ancak tüketilecek peynir az tuzlu veya tuzsuz olmalı. Tuz içeriÄŸi azaltılmış peyniri omlet, sandviç ya da salatada kullanabilirsiniz.

Süt ve YoÄŸurt

Protein ve kalsiyum içeriÄŸi ile sahurda yer alması gereken bir diÄŸer besin grubu yoÄŸurt ve süttür. Aynı zamanda vücudun sıvı ihtiyacını karşıladığından susatmayan yiyecekler listesindedir. Bu besinleri tek başına olacağı gibi cacık ve smoothie ÅŸeklinde de tüketebilirsiniz.

Yulaf

DoyuruculuÄŸu yüksek ve kalorisi düÅŸük olan yulaf da sahur için uygun bir besin. Çözünebilir lif içeriÄŸi ile mide hacmini doldurarak uzun süre tokluk sunan bu besini tüketerek kabızlık ÅŸikayetlerinin önüne de geçebilirsiniz.

Tam Tahıllı Ekmek

Sahurda tüketeceÄŸiniz ekmeÄŸi tam tahıllı olması yüksek lif içeriÄŸi ile kan ÅŸekerinizin dengede kalmasını saÄŸlar.

Mevsim YeÅŸillikleri

Sahurda tok tutan ve susatmayan yiyecekler arasında mevsim yeÅŸillikleri de bulunur. Mevsim yeÅŸillikleriyle hazırlayacağınız salata ile hem vitamin hem de mineral ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. Aynı zamanda yüksek lif içeriÄŸi sayesinde kabızlığın önüne geçebilirsiniz.

YaÄŸlı Tohumlar – ÇiÄŸ Kuru YemiÅŸler

Uzun süreli tok tutan yiyecekler arasında çiÄŸ kuruyemiÅŸler ve yaÄŸlı tohumlar da bulunur. Fındık, ceviz, badem gibi yaÄŸlı tohumlar midenin boÅŸalma süresini geciktirerek uzun süreli tokluk yaÅŸatır. Ancak kilo problemi yaÅŸamamak adına kontrollü tüketilmelidir.

Tarçın

Tarçını süt, yoÄŸurt ve meyvelerin üzerine ekleyerek kan ÅŸekeri kontrolü saÄŸlayabilir, tokluk hissini uzatabilir ve tatlı krizlerinin önüne geçebilirsiniz.

KarabuÄŸday

Lif, magnezyum ve potasyum bakımından zengin olan karabuğday hem tok tutma hem de kan şekerini dengeleme konusunda yardımcı bir besin.

Nohut

Oruçta tok tutan besinler arasında olan nohut hem protein içeriÄŸi hem de tokluk yaratma etkisi ile sahurda yer verilmesi gereken bir besin. Nohutu salatanıza ekleyebilir, nohutla ezme hazırlayabilirsiniz.

Elma

Sahurda tatlı tüketmek istediÄŸinizde tercih edebileceÄŸiniz bir meyve olan elma hem lif hem de pektin içeriÄŸi ile sindirim sistemini destekler, tokluk hissi saÄŸlar.

Sahurda Ne Yenmez?

Ramazanda tok tutan besinler ve bu besinlerle hazırladığınız tariflere sofranızda yer vererek hem saÄŸlıklı hem keyifli bir ramazan geçirebilirsiniz. Peki sahurda ne yenmez? Sahur sofranızda bol ÅŸekerli ve bol yaÄŸlı besinler bulunmamalı. Bunun yanında gazlı içecekler, hamur iÅŸleri, kızartma, ÅŸarküteri ürünleri, ÅŸerbetli tatlılar, tuzlu ve baharatlı gıdalardan da uzak durulmalıdır.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 23.03.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 23.03.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORÄ°LER