Primer immün yetmezliÄŸi ile doÄŸan bebeklerde rastlanan balon çocuk hastalığı, sıklıkla akraba evliliklerinde görülür. PÄ°Y olarak da adlandırılan primer immün yetmezlik hastalıkları, bağışıklık sistemi anormalliklerinin sebep olduÄŸu ve kalıtsal geçiÅŸe sahip olan hastalıklardır.
“Primer immün yetmezliÄŸi nedir?” sorusu merak edenler için ÅŸu ÅŸekilde yanıtlanabilir:
Aynı zamanda balon çocuk hastalığı olarak da adlandırılan bu durum doÄŸuÅŸtan bağışıklık yetersizliÄŸinin neden olduÄŸu hastalıkları ifade eder. Dünya genelinde 10 milyon kiÅŸiyi etkileyen bu durum her 500 kiÅŸiden birinde görülebilir.
“Balon hastalığı neden olur?” sorusu da merak edilen konular arasında. Amerika ve Avrupa’da yapılan çalışmalara göre bu hastalığı yaÅŸayan çocukların yarısına akraba evliliÄŸi neden olurken diÄŸer yarısında akraba evliliÄŸi görülmemekte. Nadir hastalıklar grubunda yer alan PÄ°Y’in akraba evliliÄŸinin yaygın olması nedeniyle fazla görüldüÄŸü Türkiye’de daha fazla görüldüÄŸü tahmin edilmekte.
PÄ°Y, çocuk ve eriÅŸkin yaÅŸta görülebilir. Hastalığın yeterince tanınmaması nedeniyle de geç tanı alır. Tedavinin gerçekleÅŸtirilmesi adına erken tanı önemlidir.
Hastalık eriÅŸkinlerde farklı belirtilerle görülür. Belirtiler arasında en önemli olanı da tekrar eden enfeksiyonlardır. Bunun yanında organlarda büyüme, alerjik ÅŸikayetler, kan hücrelerinin sayısının azalması gibi belirtiler de görülebilir. DiÄŸer primer immün yetmezlik belirtileri ise aÅŸağıdaki gibidir:
Primer immün yetmezlik tanı kriterleri aÅŸağıdaki gibidir:
Balon çocuk hastalığı tedavisi doÄŸru uygulandığında hastaların geneli saÄŸlıklı yaÅŸayabilir. Uygun PÄ°Y hastalığı tedavisi kök hücre ve immünglobulin (Ig) tedavisidir. Tüm tedavi türleri ise aÅŸağıdaki gibidir:
Ä°mmünglobulin (Ig) Tedavisi: Plazmanın antikor yani immünglobulin içeren kısmıdır. Plazmada IgA, IgE, IgG, IgM bulunur. Ig replasman tedavisi çeÅŸitli PÄ°Y hastalıklarında fayda saÄŸlar. Tedavi damar yolu ya da 3-4 haftada bir olacak ÅŸekilde replasmanla uygulanır. Uygulanan Ig dozu ise her hasta özelinde farklıdır. Bu dozun ayarlaması için hastanın boy ve kilosu deÄŸerlendirilir. ÇoÄŸu kiÅŸi bu tedaviyi iyi tolere eder. Nadir olarak da hastada hafif ateÅŸ, kas-eklem aÄŸrısı veya baÅŸ aÄŸrısı görülebilir. Daha nadir olarak da hastalarda göÄŸüste sıkışma görülebilir.
Hematopoetik kök hücre tedavisi: ÇeÅŸitli AKÄ°Y, hemofagositik lemfohistiositoz (HLH), wiskott-aldrich sendromu (WAS), X’e baÄŸlı lenfproliferatif ve IPEX sendromu gibi PÄ°Y hastalıkları için mutlak tedavidir. Kök hücre, birden çok kez bölünebilen ve farklı hücrelere dönüÅŸebilen özelliklere sahiptir. Her organ özelinde farklı kök hücreler bulunur. Kan kök hücreleri olan hematopoetik kök hücreler; trombosit, beyaz ve kırmızı küre gibi faklı kan hücrelerinin oluÅŸmasını saÄŸlar. Bu hücreler kemik iliÄŸinden elde edilir. Bunun yanında doÄŸum sırasında plasentadan alınan kordon kanı ya da periferik kandan da elde edilerek kök hücre tedavisi uygulanabilir. Hematopoetik kök hücreler için kordon kanı en iyi kaynaktır.
Gen tedavisi: PÄ°Y hastalıklarının büyük bir çoÄŸunluÄŸu özgün genlerdeki bozukluklardan kaynaklanır. Teoride bu genlerin düzeltilmesi ile hastalığın tedavisi mümkündür. Bunun gerçekleÅŸtirilmesi adına hastanın kemik iliÄŸinden hematopoetik kök hücreler alınır. Gerekli iÅŸlemler uygulandıktan sonra hastaya tekrardan damar yolu ile verilir. Uygun donörü olmayan hastalar için hayat kurtarıcı bir tedavi seçeneÄŸidir.