444 3 703

Vajinismus Nedir? Vajinismus Tedavisi Nasıl Olur?

Bilgi Talep Formu

 

Vajinismus nedir? Vajinismus tedavi edilebilir mi?” soruları kadınların sıkça araştırdığı konulardan biri. Kadınların cinsel ilişki sırasında yaşadığı ağrı, rahatsızlık ve penetrasyonun gerçekleşememesi nedeniyle ortaya çıkan istemsiz kasılma durumudur. Bu durum, vajinal kasların kontrol dışı bir şekilde kasılması sonucu meydana gelir ve genellikle psikolojik kökenli nedenlere bağlıdır. Ancak dünya genelinde yaygın yaşanan bu cinsel fonksiyon bozukluğu tedavi edilebilen bir hastalıktır. Tedavi edilmemesi durumunda çiftler arasında iletişim problemleri, duygusal problemler ve hatta çocuk sahibi olma konusunda zorluklar yaşanabilir. Vajinismus sorununu daha yakından tanıyalım!

Vajinismus Nedir?

“Vajinismus ne demek?” sorusu pek çok kadının merak ettiği konulardan biri. Bu durum vajina girişinde bulunan kasların istemsiz olarak kasılması ile oluşan cinsel işlev bozukluğudur. Vajinada bulunan kaslar idrar yapma ve doğum gibi birçok faktörde rol alır. Cinsel birliktelik sırasında bu kasların genişleyerek cinselliğin yaşanmasına yardımcı olması gerekir. Yaşanan bazı fiziksel ve psikolojik durumlar sebebiyle vajinada bulunan bu kaslar istemsiz şekilde kasılır. İstem dışı gerçekleşen bu kasılmalar sadece cinsel birleşme sırasında değil tampon kullanımında, doktor muayenesiyle veya kişinin kendi parmağıyla dahi tetiklenebilir.

Vajinismus Neden Olur?

Vajinismusun altında yatan nedenler tam olarak tespit edilemese de isteğe bağlı bir durum olmadığı bilinmelidir. Türkiye’de her 10 kadından biri bu durumla mücadele eder. Yaşanan problemin geçici olduğunu düşünüp erteleyen ve sadece kendinde bu sorunun olduğunu düşünen kadınların sayısı da oldukça fazladır. Kadınların bu problemi fark edebilmesi sorunun ortadan kaldırılması açısından oldukça önemlidir. Bu duruma sebebiyet veren psikolojik durumlar aşağıdaki gibidir:

  • Aile içi şiddet yaşanması,
  • Aşırıcı tutucu veya yanlış eğitim,
  • Cinsel istismar, taciz gibi travmatik olaylara maruz kalmak veya tanık olmak,
  • Cinsel performanstan endişe etmek,
  • İlk cinsel birliktelik hakkında bilinen yanlışlar,
  • Kendi vücudunu beğenmeme durumu,
  • Partnerden çekinmek,
  • Partnere duyulan güven korkusu,
  • Stres ve anksiyete bozuklukları,
  • Travmatik doğum veya kürtaj öyküsü,
  • Travmatik jinekolojik muayene öyküsü.

 

Vajinismusa neden olan fizyolojik durumlar da aşağıdaki gibidir:

  • Doğum sırasında oluşan vajinal yırtıklar,
  • Egzama ve sedef gibi cilt hastalıkları,
  • İdrar yolu enfeksiyonları,
  • Kısa süren ön sevişme,
  • Menopoz,
  • Pelvis ameliyatı,
  • Vajina içerisinde perde olması,
  • Vajina kuruluğu,
  • Vajinanın kısa olması.

Vajinismus Belirtileri Nelerdir?

Vajinismus belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Genel olarak belirtiler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Cinsel birleşme sırasında vajinada bulunan kaslarda yaşanan aşırı derece kasılmalar ve spazmlar sonucu birleşmenin gerçekleşmemesi,
  • Cinsel istek ve arzu hissedilmesine rağmen cinsel birleşme sırasında kendini kapatma isteği,
  • Cinsel birliktelik sağlansa dahi vajinada ağrı veya acı hissinin yaşanması,
  • Tampon kullanımında korku yaşanması,
  • İlişki sırasında stres, titreme ve yoğun terleme yaşanması,
  • Vajinada kuruluk olması,
  • Jinekolojik muayeneden korkulması ve cinsel birliktelikte olduğu gibi kasılmaların oluşması.

 

Bu belirtilerden birkaçının aynı olması halinde Vajinismus hastalığından şüphelenilebilir.

Vajinismus Türleri Nelerdir?

Primer vajinismus: İlk cinsel birliktelikte veya jinekolojik muayeneler sonucunda ortaya çıkabilir. Bu durumda cinsel birliktelik sağlanamaz. Eşler tarafından vajina açıklığının olması gereken yerde “duvara çarpma hissi yaşanıyor “cümlesi ile bu durum tanımlanır. 

Sekonder Vajinismus: İlk cinsel ilişkide değil de sonraki cinsel ilişkilerde görülür. Bu tür daha çok vajinal enfeksiyonlar, pelvik ağrılar, doğum sonrası ağrıları sonucu oluşabilir. Ayrıca menopoz, jinekolojik ameliyatlar ve yaşanan cinsel travmalarda vajinismusu tetikleyebilir. 

Vajinismus Tanısı Nasıl Konulur?

Vajinismus tanısı kişinin belirtileri fark etmesine üzerine uzmana başvurması ile konulur. Kadın doğum uzmanı pelvik muayene gerçekleştirerek belirtiler hakkında sorular sorar. Sorununun ne zamandan beri yaşandığı, ilk olup olmadığı ve tetikleyici etkenlerin neler olduğu gibi soruların cevabı alınır. Muayene sonucunda herhangi bir fizyolojik problem olup olmadığı anlaşılır. Durumun teşhisinde herhangi bir test veya cihaz kullanılmaz. 

Vajinismus Tedavisi Nasıl Yapılır?

“Vajinismus tedavisi nasıl yapılır?” sorusu da merak edilen konulardan biri. Vajinismus yaşayan kadın her ne kadar kasılmalar yaşasa da cinsel uyarılmalardan zevk alır ve orgazm olur. Fakat bu uzun süre tedavi ettiği takdirde kadının cinselliğe duyduğu istek azalır. Yaşanan bu durum sadece kadını değil partnerini etkiler. Bu nedenle çiftler arasında yaşanan bir sorun olarak düşünebilir. Durumun belirtilerini yaşayıp uzmana başvurmayan çiftlerde cinsel birliktelik için farklı denemeler yapılabilir. Kadınların bu denemeler sonucunda ilişkiye zorlanma veya umutsuzluk gibi daha büyük travmalar oluşabilir. Bu olaylar sonucunda sadece kadınları değil erkekleri de etkileyerek erken boşalma, sertleşme bozuklukları ve cinsel isteksizlik gibi problemler oluşabilir. Durumun tedavisinden eşlerin birbirine destek olması çok önemlidir. Tedavi edilmeden düzelmediği gerçeğinin kabul edilmesi gerekir. Başarı oranı yüksek olan vajinismus tedavisi ilk olarak uzman hekim tarafından yapılan fiziksel muayene sonrası başlar. Oluşma sebebi ve bu durumu tetikleyen etkenler düşünülerek buna göre bir tedavi planı uygulanır. Çoğunlukla psikolojik olan bu sorunda kasılmaları azaltarak acı yaşama korkusunu ortadan kaldırmak amaçlanır. 

Aşağıda belirtilen başlıklar ile tedavi gerçekleştirilir:

Bilişsel Terapi: Vajinismusun en sık görülme nedeni yanlış ve abartılı aktarılan cinsellik bilgilerinden oluşur. Hastalar çoğunlukla ilk ilişkide çok canının yanacağını, aşırı kanamaya yaşayacağını ve hatta hastanelik olabileceğini düşünür. Tedavi için ilk aşama bilinen bu yanlış ve abartılı bilgiler yerine doğru bilgilerin kişiye aktarılmasıdır. Bu yöntemin ardından davranışsal yöntemler ile doğru bilginin öğrenilmesi sağlanır.

Cinsel Terapi: Cinsel terapi seansları sadece kadına veya eşlere birlikte yapılabilir. Bu terapide kadının bedenini tanıyarak cinsel birlikteliğe hazırlanması amaçlanır.

Kegel Egzersizleri: Pelvik taban kaslarını kasları güçlendirmeye yönelik uygulanan egzersizdir. 

Gevşeme Egzersizleri: Vücut kaslarının gevşemesini ve rahatlamasını sağlayan egzersizlerdir.

Evlilik Terapileri: Bu durumu yaşayan çiftler birbirlerine çoğu zaman anlayışlı ve hoşgörülü davranır. Fakat bu durum uzun sürdüğünde çiftler arasında çatışmalar ve gerginlikler yaşanabilir. Bu gibi durumlarda cinsel tedavi öncesi evlilik terapisi önerilir.

Botoks Uygulaması: Botoks uygulaması hastalara genel anestezi altında uygulanır. Bu yöntemde kasların gevşemesini sağlanarak istemsiz kasılmalar durdurulabilir. 

Tüm bu yöntemleri ve terapistinizin size önerdiği vajinismus egzersizleri doğru ve istekli bir şekilde uyguladığınızda tedavinin sonuçları yüz güldürücü olur.

Vajinismustan Korunmak İçin Ne Yapılabilir?

Vajinismus tedavisi görenlerin yorumları ve uzman görüşlerine göre bu durumdan korunmak adına yapabilecekleriniz aşağıdaki gibidir:

  • Alkolün cinsel tepkiyi azaltması nedeniyle aşırı alkol kullanımından uzak durmalısınız.
  • Sigara kullanmamaya özen göstermelisiniz. Sigara kullanımı kan akışını bozarak kasılmalara yol açabilir.
  • Egzersizleri günlük rutin haline getirmelisiniz. Egzersiz, yoga ve meditasyonlar stres seviyesini azaltarak kasların gevşemesine neden olur.
  • Ruh halinizi yükseltecek aktiviteler yapmalı ve kendinize zaman ayırmalısınız. Stresle baş edip özgüveninizin yükselmesi fayda sağlayacaktır. 

 

Vajinismusla başa çıkmak mümkün! Doğru tedavi yöntemleri ve profesyonel destekle bu sorundan kurtulabilirsiniz. Unutmayın, yalnız değilsiniz ve başarılı bir tedavi süreci ile sağlıklı cinsel yaşama adım atabilirsiniz.

Bilgi talep formunu doldurarak vajinismus tedavisi ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.

Vajinismus kendiliğinden geçen bir sorun değildir. Belirtiler yaşandığında uzmandan en kısa sürede yardım alınması önemlidir. Bununla beraber tedavinin ertelenmesi durumun derecesini daha ağırlaştırılabilir. 

Vajinismus da erkeklerin partnerine karşı anlayışlı ve hoşgörülü davranması oldukça önemlidir. Fakat uzun süre bu sorunla kendi kendine uğraşan çiftler arasında problemler yaşanmaya başlar. Erkekler çaresizlik ve umutsuzluk hissetmeye başlar. Zaman içerisinde erkeklerde cinsel isteksizlik, sertleşme ve erken boşalma problemleri yaşanabilir.

Vajinismus yaşayan çiftler arasında cinsel birleşme olmaz. Bazı durumlarda kısmen cinsel birleşme yaşansa da bu çok ağrı ve acı hissedilen bir süreç olabilir.

Klasik yöntemlerle 3-6 ay süre içinde tedavi edilebilir. Uygulanan doğru tedaviler ile bu süre birkaç güne kadar inip hızlı bir sonuç alınabilir.

Vajinismus hastalarının gebe kalma ihtimali vardır. Fakat vajinismusun cinsel birleşmeyi olanaksız kılmasından dolayı tedavi edilmeden hamile kalma ihtimali çok düşüktür. Hamile kalınsa dahi tedavi edilmiş sayılmaz.

Web ve Tıbbi Yayın KuruluGüncellenme Tarihi: 31.03.2023 00:00Yayınlanma Tarihi: 31.03.2023 00:00
Yorum Ekle


KATEGORİLER
Bilgi Talep Formu

Bilgi almak için lütfen formu doldurun!